Житній ринок здадуть у оренду на 15 років – київські активісти проти, фото

11:31, 20.03.2024
Житній ринок здадуть у оренду на 15 років – київські активісти проти, фото

Національна електронна біржа 25 березня проведе аукціон щодо оренди будівлі Житнього ринку.

 

Як інформує УМ, про це сказано на сайті біржі.

 

Стартова ціна — 2 475 710.59 грн.

 

Термін дії договору 15 років.

 

 

Протягом шести місяців з моменту укладання договору, орендар зобов’язаний провести капітальний ремонт або здійснити реконструкцію критого ринку, включно з дахом, інженерними мережами, комунікаціями і нежитловими приміщеннями.

 

 

Також орендар має відшкодувати витрати на утримання орендованого майна, комунальних витрат, земельного податку та інших платежів.

 

Функція першого поверху залишається незмінною: продаж сільськогосподарської продукції рослинного та тваринного походження та продовольчих товарів.

 

На другому поверсі планують розміщення об’єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства та надання різноманітних послуг населенню, а саме: ательє, хімчистка, ремонт одягу або техніки.

 

 

Швидку оренду Житнього ринку прокоментував Євген Клопотенко, який протягом року намагався повернути життя на Житній. Об'єднати всіх небайдужий навколо цього культового місця. За цей рік він з однодумцями провели на Житньому толоку і відмили його, організували два поп-апи, разом з активними киянами сформувати спільне бачення майбутнього Житнього. За кілька тижнів мав початися аудит технічного стану ринку, а на кінець весни була запланована презентація проєкту відродження Житнього.

 

«Але комусь цей шматок землі (бо саме так вони до цього ставляться) не дає спокою. Несподівано для багатьох, хто дійсно переймається долею ринку і тримає руку на пульсі, був оголошений конкурс на оренду строком на 15 років. На подачу заявок 5 днів, враховуючи що стартова сума аукціону 2,5 млн грн, то закрадаються думки, що цей може бути аукціон під конкретного переможця. Той випадок, коли дуже хочеться помилятися», — написав Клопотенко у Facebook.

 

 

Задля захисту Житнього ринку він пропонує об’єднати зусилля і разом взяти участь в аукціоні. Також Клопотенко пропонує зустріч Віталію Кличку щоб поспілкуватися «як дві людини, яким не байдужа доля міста».

 

Додамо, що Житній ринок — один з економічних центрів Києва, найдавніший діючий ринок Києва. Бере свій початок з часів Київської Русі.

 

Річка Глибочиця розділяла площу Житнього ринку на дві частини. Навколо площі у 1-й половині ХІІ століття на кошти торговельно-ремісничих об'єднань були збудовані храми, зокрема, церква Богородиці Пирогощі (Києво-Подільський Успенський собор). У XV столітті Житній ринок — основний торговельний центр міста. Тут двічі на рік збирався ярмарок. Він і далі лишався одним з головних торговельних центрів, чому значною мірою сприяла наближеність до Дніпра та гавані.

 

10 квітня 1919 року ринок став одним із центрів Куренівського повстання проти більшовиків у Києві.

 

У 1980 році відкрили нову будівлю Житнього критого ринку, зведеного за проектом архітекторів О.Моніної, В.Штолько і конструктора Б.Беднарського. З нагоди святкування 1500-річчя Києва фасад ринку оздобили металевим панно «Із варяг у греки» художника Анатолія Домнича.

 

Розташований на Житньоторзькій площі.

 

Як повідомляла УМ, знищення палацу Розумовського: у Києві під виглядом ремонту розбирають історичні фундаменти.