Шило за 30 мільйонів: суд взяв під варту ексрадника ОП

11:42, 04.04.2024
Шило за 30 мільйонів: суд взяв під варту ексрадника ОП

Артем Шило за десять років на держслужбі за даними Bihus.Info накопичив майна майже на $4 млн.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Вищий антикорупційний суд застосував до колишнього радника Офісу Президента – керівника організованої групи, причетної до заволодіння 94,8 млн грн коштів Укрзалізниці.

 

Як інформує УМ, про це 4 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Фейсбуці.

 

«4 квітня слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави до колишнього радника Офісу Президента України – керівника організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану», - ідеться у повідомленні.

 

Термін дії запобіжного заходу – до 31 травня 2024 включно.

 

У разі внесення застави на особу будуть покладені відповідні процесуальні обовʼязки.

 

Як поінформували в Центрі протидії корупції, ексрадника ОП Артема Шила взяли під варту із заставою в 30 млн грн. Таке рішення ухвалила суддя ВАКС Катерина Сікора.

 

У випадку внесення застави Шило повинен буде не відлучатися з Києва, не спілкуватися з іншими підозрюваними, з працівниками Служби безпеки України та іншими особами, зокрема з посадовцями ОП з приводу обставин кримінального провадження.

 

Він також повинен утримуватися від відвідувань приміщень.

 

 

Нагадаємо, що правоохоронці викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента, яка при закупівлі трансформаторів для Укрзазлізниці заволоділа 94,8 млн грн.

 

Правохоронці затримали лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.

 

Попередня правова кваліфікація справи: ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

 

За даними ЗМІ, йдеться про ексрадника керівника ОП Артема Шила, який у 2022 року став заступником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

 

Варто нагадати деякі факти із біографії одіозного молодого чиновника. Артем Шило працює в СБУ від 2012 року. 2016 року став працювати у Департаменті протидії кіберзлочинам.

 

За інформацією видання "Наші гроші", на початку правління Зеленського Артем Шило працював в СБУ заступником Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

 

2021 року з СБУ були звільнені безпосередній начальник Шила Олексій Корнійчук з Департаменту інформбезпеки та нинішній глава СБУ Василь Малюк, який на той час був першим заступником голови СБУ – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (главк "К").

 

2021 року Шило звільнився з СБУ та став радником Офісу президента.

 

Влітку 2022 року Шило повернувся на роботу до СБУ, де став керівником головного управління контррозвідувального захисту обʼєктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. У ЗМІ зауважили, що він повернувся до СБУ одразу після того, як службу очолив Василь Малюк.

 

За інформацією Forbes Україна, від березня 2024 року  Шило більше не очолює головне управління контррозвідувального захисту обʼєктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ, але залишився працювати у структурі Служби безпеки.

 

У розслідуванні Лесі Іванової для Bihus.Info йшлося, що Артем Шило за десять років на держслужбі нібито накопичив майна майже на $4 млн.

 

"У анонімних замовних публікаціях його звинувачували у крадіжках грошей з банківських рахунків, нібито здійснених за допомогою хакерів, чию діяльність і контролював департамент (у сфері інформаційної безпеки. – Ред.) Шила", – пишуть "Наші гроші". Проте тоді жодних доказів корупції у діяльності посадовця не було.

 

Крім того, він "засвітитися" в скандалі з російським букмекером 1xBet, якому у квітні 2022 року в Україні дали ліцензію.

 

У деяких ЗМІ Шила називають "смотрящім за залізницею". Нібито посадовець був пов’язаний із Євгеном Лященком – колишнім керівником "Медіа групи Україна" Ріната Ахметова, який 2021 року був призначений членом правління УЗ.

 

Як повідомляла УМ, викрито орггрупу на чолі з ексрадником Офісу Президента – вкрали 95 млн грн «Укрзалізниці».