Новий український баражуючий боєприпас знищуватиме наземні та повітряні цілі

13:17, 15.04.2024
Новий український баражуючий боєприпас знищуватиме наземні та повітряні цілі

Невідомий дрон з Х-подібним фюзеляжем, квітень 2024 року (Фото: Андрій Єрмак)

У День працівника оборонно-промислового комплексу Президенту Володимиру Зеленському представили нову модель баражуючого боєприпасу, що зможе наносити удари по об’єктам на оперативно-тактичній глибині у 100+ кілометрів.

 

Як інформує УМ, про це 15 квітня повідомив Мілітарний.

 

Безпілотник, назва якого все ще тримається у секреті, вже зараз використовується на передовій проти російських окупантів та здобув перші перемоги, успішно уразивши, зокрема, російський зенітний ракетний комплекс.

 

У перспективі нова розробка має стати засобом ураження цілей як на землі, так і у небі завдяки своїй швидкості та потужній бойовій частині.

 

Полюючи на ворожі розвідувальні безпілотники, що наводять російські авіаційні та ракетні удари по українському тилу та передовій, він зможе знизити ударний потенціал російських військ.

 

 

Новий український баражуючий боєприпас має зайняти ту ж нішу, що і російський “Ланцет”, завдаючи високоточні удари по важливим одиницям бойової техніки на великій відстані від лінії фронту.

 

Як і більшість безпілотників, він має електричний двигун та запускається з катапульти, що робить його застосування простим для користувачів.

 

Новий Х-подібний фюзеляж забезпечує безпілотнику високу маневреність та можливість ураження статичних та рухомих цілей по різним траекторіям. Зокрема, він здатен заходити на ціль під прямим кутом.

 

В залежності від обраної цілі на борту безпілотника може встановлюватись бойова частина вагою до 3 кілограмів. Вона представлена у різних версіях: уламкова, термобарична або бронебійна з ударним ядром. Остання може пробивати до 40 мм броні та наносити серйозні ураження техніці, створюючи при “проламуванні” корпусу велику кількість вторинних урамків.

 

Для перехоплення повітряних цілей безпілотник буде оснащуватись уламковою бойовою частиною. Її ініціація відбуватиметься при зіткненні з об’єктом або ж при наближенні до нього за сигналом з пульту оператора. Вибухова хвиля та потік уламків має зруйнувати фюзеляж ворожого розвідника та таким чином збити його.

 

Які цілі зможе збивати цей дрон? Максимальна швидкість безпілотника не перевищує 180 км/год, а тому його основними жертвами можуть бути об’єкти, що рухаються повільніше 130 км/год. Фактично мова йде про російські “Орлан-10”, Zala та “Ланцети”, хоча теоретично це можуть бути і зависаючі або пролітаючі на зустрічних курсах гелікоптери.

 

Важливим елементом нового українського ударного комплексу є дрон-ретранслятор, що працює в парі з баражуючим боєприпасом. Він виконує задачі з пошуку цілі, її відстеження в очікуванні ударного дрону та об’єктивного контролю наслідків влучання.

 

Завдяки ретранслятору баражуючий боєприпас здатен працювати на великих відстанях та з хорошим зв’язком. Використовуючи його, оператор може обійти явище “радіогоризонту” та не втрачатити відеосигнал та управління над дроном аж до самого влучання у ціль.

 

Усі безпілотники комплексу оснащуються високонадійними модулями шифрованого зв’язку (стандарт AES256), що дозволяє працювати в умовах активного придушення системами РЕБ.

 

Ще одним важливим нововведенням для ударного комплексу стала інтеграція системи “машинного зору”, яка забезпечує захоплення об’єктів та автоматичне донаведення на ціль. Ця технологія вже активно використовується українськими військовими для ураження цілей навіть в зонах роботи потужних комплексів радіоелектронної боротьби.

 

На сьогоднішній день безпілотний комплекс знаходиться на етапі доведення. Воно відбувається в умовах постійних пусків та застосувань в зоні бойових дій, де дрон вже успішно знищує ворожу техніку.

 

Вартість одного такого безпілотного літака не розкривається, проте за словами розробників вона співмірна з вартістю більшості українських дронів оперативно-тактичного класу.

 

Як повідомляла УМ, в Україні працюють 500 підприємств ОПК. У цьому пріоритетному виробництві задіяні майже 300 тисяч людей.