Дуель фаворитів

19:19, 24.06.2023
Дуель фаворитів

За всіма ознаками "вагнерівська опера - драма" є наслідком загострення боротьби у близькому оточенні бункерного. (Фото з відкритих джерел)

Світ сколихнула новина про начебто військовий заколот пригожинського "Вагнера". Що захопив Ростов, Воронеж і рухається на Москву. Кремль задіяв у цих містах режим антитерористичної операції. путін у недолугому зверненні назвав акцію пригожина  "зрадою росії". Та чи є підстави вірити у щирість диктатора, який постійно говорить неправду, дезінформує громадськість, маніпулює і блефує та жорстко шантажує і залякує світ ядерним тероризмом.

 

З цього приводу висловлюються різні версії. Загальновідомо, що пригожин, за згодою путіна (реінкарнація гітлера) свідомо назвав незаконне терористичне бандформування іменем німецького композитора, містика і антисеміта Ріхарда Вагнера. Який відчутно вплинув на формування жахливої ідеології націонал-соціалізму третього рейху. Тобто сумніву у тому, що  путін і пригожин сповідують нацистську ідеологію, за визначенням не повинно бути. Більше того, у своїх заявах вагнерівець практично не критикує диктатора, а нападає на шойгу, герасимова, Міноборони та невідомих олігархів і корупціонерів. Хоча сам має безпосереднє відношення до останніх.

 

Тому закономірно виникає запитання. Що ж відбувається? І настільки видиме є очевидним, справжнім, а не черговим "розводняком"  для всіх вмонтованих у "м'ясорубку" путінської агресії проти України і власного народу.

 

За всіма ознаками "вагнерівська опера - драма" є наслідком загострення боротьби у близькому оточенні бункерного із-за провалів на російсько-українському фронті та подальшої міжнародної ізоляції мордору. Таке, а не перепідпорядкування вагнерівців МО, і покликало до життя своєрідну дуель між ключовими фаворитами диктатора пригожиним і шойгу. Кожен із яких прагне перекласти вину за провали на фронті один на одного. Є досить вірогідним, що в таких умовах, їх головний секундант путін, за прикладом сталіна, має намір усунути з воєнно-політичної арени росії  "стару гвардію", замінивши її новою генерацією керованих "чиновників".

 

Таким чином, параноїк сподівається мобілізувати військову і цивільну російську компоненту на зміцнення особистої влади та на більш жорсткі терористичні акції проти України. В такому разі, "путч" пригожина буде показово придушено із "нагородженням непричетних та покаранням невинних". Або ж на росію очікуює чергове "смутное время", фрагментація і зникнення зі світової мапи як єдиної держави. Перебіг подальших подій надасть належні відповіді, що турбують небайдужих учасників і спостерігачів.

 

В таких умовах, пріоритетним для української сторони і партнерів є уникнення переключення акцентів уваги із злочинної агресії росії проти України, на так званий пригожинський "заколот". Так як останнім часом путінські терористичні ракетні удари стосовно України суттєво посилилися. Супроводжуються ядерним шантажем диктатора та погрозами теракту на ЗАЕС.

 

Для такого, колективний західний партнерський пул повинен нарешті відкинути вигідну путіну концепцію  "управління ризиками ескалації", надати Києву необхідну номенклатуру озброєння, військової техніки, амуніції. Особливо далекобійні ракети США "ATACMS" і літаки F -16. Здійснювати дієві санкційні заходи із подальшої ізоляції росії та примушування агресора до виведення військ із усіх  тимчасово окупованих територій України.

 

У свою чергу, не зважаючи на хід і наслідки подій у росії, українська сторона зобов'язана скористатися сприятливими умовами для реалізації  переможних контрнаступальних та інформаційно-психологічних операцій проти ворога. При цьому, дотримуватися пильності, всіляко сприяти подальшому зміцненню єдності і консолідації нації та політико-військової, гуманітарної і наукової еліти.

 

Настав час повернути Україні, як справжній наступниці святої Київської Руси, гідне місце у європейській та світовій сім'ї народів!

 

Василь БОГДАН, експерт з питань безпеки, генерал- лейтенант, публіцист