Повний експеримент

Повний експеримент

Позавчорашня зустріч збірних України й Норвегії у Дніпропетровську виглядала визначною з багатьох точок зору ще до стартового свистка. Передусім вона стала першою для нашої національної команди на новому стадіоні «Дніпро», що відкрився лише пару місяців тому. Матч одразу виявився для арени перевірочним, адже саме на ній вітчизняна Федерація футболу планує наступної осені приймати англійців у кваліфікаційному турнірі чемпіонату світу. Здається, перший іспит «Дніпро» склав успішно — у всіх від стадіону залишилися лише приємні враження.

Чи потрібні збірній чужинці?

Чи потрібні збірній чужинці?

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

У 1990–ті роки в складі збірної України виступало кілька натуралізованих росіян — Леоненко, Яшкін, Серебренников, Бахарєв. Але вони тривалий час грали в нашому чемпіонаті, тому вважалися «своїми» й сприймати їх як «іноземців» було важко. Приблизно така ж ситуація склалася кілька років тому з росіянином Олександром Алієвим і білорусом Артемом Мілевським. Вони в юні роки приїхали до київської групи Павла Яковенка й залишилися жити в Україні.

Кажемо — Марадона, розуміємо — футбол

Кажемо — Марадона, розуміємо — футбол

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Позавчора свої товариські матчі провели й двоє наших суперників по відбірковій групі ЧС–2010. На берлінському «Олімпіаштадіоні» німці так і не змогли перервати невтішну традицію, за якою ніяк не можуть здолати збірну Англії вдома. Йоахім Льов і Фабліо Капелло виставили бойові склади, а перемогу гостям принесли точні удари захисників — Метта Апсона з «Вест Хема» й Джона Террі з «Челсі». Влучним ударом головою Террі реабілітувався за помилку в обороні, що призвела до голу у ворота леверкузенця Рене Адлера. Німці програли англійцям уже восьмий домашній двобій. Нагадаємо, наступну зустріч відбіркового циклу наша збірна проведе саме з родоначальниками футболу.

ХРОНІКА

ХРОНІКА

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Леонід Євтушенко: Ми не боїмося сірого вовка

Леонід Євтушенко: Ми не боїмося сірого вовка

На тлі певного затишшя в календарі спортивних подій останніх місяців року виділяється своєю масштабністю континентальний форум жіночих гандбольних збірних. Фінальну частину Євро–2008 із 2 по 14 грудня прийматиме Македонія. До колишньої югославської республіки з’їдуться 16 найсильніших національних команд Старого світу. Гратимуть вони у столиці країни, Скоп’є, і в невеликому місті Охрід із населенням у 42 тисячі мешканців.
Саме до балканської провінції відправив жереб збірну України. Право виступати в Македонії наші дівчата здобули на початку літа, двічі перегравши у «плей–оф» збірну Словаччини. Суперниками «синьо–жовтих» у групі попереднього етапу будуть колективи Португалії, Норвегії й Іспанії; по три найкращі команди кожного квартету продовжать боротьбу за призові місця в другому груповому раунді. Подолання першого бар’єра Євро дозволить Україні, крім власне турнірних перспектив, отримати привілей бути «сіяною» при жеребкуванні раунду «плей–оф» наступного чемпіонату світу.
Цього року до керма нашої жіночої збірної, після ери Леоніда Ратнера (на його рахунку «бронза» Олімпіади–2004 і невдалий виступ у кваліфікації Ігор–2008), повернувся Леонід Євтушенко. Із кількома гравцями з нинішньої команди він знайомий дуже добре, бо досяг із цими дівчатами найкращого результату на чемпіонатах Європи — срібних медалей 2000 року. Ще раніше під керівництвом цього наставника юніорська збірна України вигравала континентальну першість, а молодіжна брала в Старому світі «срібло». Проте зараз досвідчений тренер узяв курс на зміну поколінь, аби належним чином підготувати команду до Олімпійських ігор–2012.
Перед стартом на чемпіонаті Європи збірна України вирішила провести останню перевірку своїх сил на змаганнях у румунському місті Клуж. На жаль, цей турнір замінив для «синьо–жовтих» щорічний Кубок Турчина, який традиційно відбувався в київському Палаці спорту. Після тижневого збору в Ужгороді сьогодні наша команда стартує в Клужі на «Кубку Карпат», де її суперниками будуть колективи Німеччини, Хорватії й Румунії. А останній тиждень перед чемпіонатом збірна працюватиме на базі в Кончі–Заспі.
Напередодні відповідальних матчів керманич українських дівчат поспілкувався з мас–медіа на прес–конференції й відповів на кілька запитань кореспондента «УМ». Із паном Євтушенком приємно спілкуватися. Він не відмовляється від розмов із журналістами як «під диктофон», так і за фуршетним столом. У ньому відчувається відданість справі та глибоке її знання.

Всі статті рубрики