Спекотне сонце Австралії

28.01.2009
Спекотне сонце Австралії

Навіть втручання лікаря не допомогло сербу Джоковичу продовжити матч. (Фото Рейтер.)

Не завжди приємне літнє сонце, що зазвичай супрово­джує січневі баталії відкритого чемпіонату Австралії, цього року знову вирішило нагадати про себе. Як не намагалися тенісисти не звертати на спеку увагу, аби не накликати «біду», погодні катаклізми не обійшли їх стороною. Активізувалося світило на межі першого й другого тижнів турніру. І хоча організатори намагаються призначати більшість матчів на вечірній і навіть нічний час, розклад змагань вимагає проведення ігор також за не надто сприятливих умов прямого сонячного удару.

Чим ближче крокують спортсмени до фіналу «Аустреліен оупен», тим важче витримувати несприятливі природні умови навіть молодим організмам — у когось з’являються незвідані раніше проблеми, в когось загострюються старі травми. Зі сльозами залишала корт «Мельбурн–парку» білоруска Вікторія Азаренко (13–й номер посіву), котра в 1/8 фіналу виграла перший сет в іменитої американки Серени Уїльямс (2), але в другому змушена була припинити боротьбу через погане самопочуття.

Хоча так само проблеми зі здоров’ям змусили в другому колі зачохлити ракетку в боротьбі з Азаренко італійку Татьяну Гарбін. Загалом до старту чвертьфіналів лише в жіночій сітці достроково завершилися п’ять зустрічей.

Потрапили до списку «жертв спеки» й представники сильної статі — у них «скороченими» виявилися чотири матчі. Останньою жертвою вчора зранку за київським часом став
21–річний серб Новак Джокович (3). Минулорічний переможець австралійського турніру не зміг дограти чвертьфінальний двобій із американцем Енді Роддіком (7). На момент зупинки гри попереду був «янкі» — 6:7, 6:4, 6:2, 2:1.

У півфіналі Роддіку протистоятиме переможець пари Федерер (Швейцарія, 2) — Дель Потро (Аргентина, 8). У верхній частині сітки в чвертьфіналах за примхою долі відбудеться своєрідне іспансько–французьке протистояння: Вердаско (14) — Тсонга (5), Надаль (1) — Сімон (6). До речі, переможцем дуелі 1/8 фіналу француз Жиль Симон став також через те, що не зміг продовжувати гру його співвітчизник Жаель Монфілс (12). Після трьох партій рахунок був 6:4, 2:6, 6:1 на користь Симона.

Учора визначилася перша півфінальна пара в жіночому розряді — стосунки з’ясовуватимуть дві представниці Росії. На чвертьфінальній стадії Віра Звонарьова (7) легко розібралася з француженкою Маріон Бартолі (16) — 6:3, 6:0; а Дінара Сафіна (3) — з несіяною австралійкою Єленою Докич — 6:4, 4:6, 6:4.