Біля розбитого корита

17.08.2010
Біля розбитого корита

Першу «жіночу» нагороду європейської першості для української команди стрибунів у воду здобули на вишці Аліна Чапленко та Юлія Прокопчук. (Фото Рейтер.)

Аналізуючи доробок українців на європейській першості з водних видів спорту, виявилося, що наші плавці, за винятком медалі Ольги Береснєвої на відкритій воді, повертаються додому з порожніми руками. Добре, що вдалися «жнива» у син­хроністок, які виграли всю «бронзу», та у стрибунів у воду, які вибороли дві золоті та дві срібні нагороди, — саме вони впродовж останнього тижня змагань радували своїх тренерів та вболівальників. Тоді як кращим результатом українських плавців стало сьо­ме місце Аліни Вац на 50–метрівці на спині.

 

Жінкам — «срібло», чоловікам — «золото»

На щастя для України, чемпіонат із водних видів — це не лише плавання. Впродовж останнього тижня нас постійно радували стрибуни у воду. Останню хорошу звістку принесли збірній Анна Письменська та Олена Федорова. Дів­чата, які тільки нещодавно почали тренуватися разом на триметровому трампліні, у неділю зійшли на другу сходинку п’єдесталу, поступившись лише чем­піонкам Європи 2009 року Тані Каньйотто та Франчесці Даллапе з Італії. Цікаво, що наші співвітчизниці після кваліфікації займали першу позицію, однак протистояти натиску більш досвідчених опоненток у фіналі не змогли. До того ж в останній спробі вони ледве не пропустили вперед ще й дует росіянок — Анастасію Позднякову та Світлану Філіппову.

Днем раніше наші дівчата поодинці змагалися на цьому ж снаряді. Однак завершили виступи далеко від п’єдесталу — Федорова показала дев’ятий результат, а Письменська взагалі не пробилася до фіналу.

А першою ж медаллю ЧЄ, яку завоювали для України «стрибаючі жінки», стало «срібло», здобуте Юлією Прокопчук та Аліною Чапленко на 10–метровій платформі. Щось протиставити майстерності представницям «бундестіму» Норі Субшинськи та Крістін Штойєр наші просто не змогли. До речі, саме німці стали першими у стрибках у воду в загальному заліку. Медальні апетити жіночої збірної Німеччини підтримали й чоловіки — вони здобули все «золото» в останні три дні змагань.

Для початку, у п’ят­ницю ввечері Патрік Ха­усдінг в індивідуаль­них змаганнях на триметровому трампліні реваншувався за поразку українцям Антону Захарову та Іллі Кваші у синхронних стрибках. Цікаво, що свій «золотий стрибок» Хаусдінг зробив в останній спробі, перейшовши з четвертого місця на перше. Другим став Ілля Захаров, але не з України, а з Росії. «Бронза» також у росіянина Євгена Кузнєцова.

А вже суботнього вечора Саша Кляйн і Патрік Хаусдінг стояли на перших двох сходинках п’єдесталу після змагань на вишці. Третім тут опинився білорус Вадим Каптур, який завдяки ідеально виконаній останній спробі (97,35 бала) посунув нашого Антона Захарова з третьої на п’яту сходинку протоколу (заключний стрибок українця судді оцінили в 86,40 бала). Слідом за Захаровим фінішував ще один член «синьо–жовтої» збірної Костянтин Міляєв. Цікаво, що п’ять перших спортсменів за свою роботу отримали в сумі 500 балів, а це — свідчення високого класу.

Не знайшлося конкурентів у німецької парочки й у синхронних стрибках iз 10–метрової висоти. Кляйн і Хаусдінг найближчих переслідувачів із Росії (Віктор Мінібаєв/ Ілля Захаров) обскакали на 11 балів. До «бронзи» тут знову дострибнули білоруси — Тимофій Гордєйчик і Вадим Каптур. Саме з цим дуетом змагалися наші співвітчизники, Антон Захаров і Дмитро Мезенський, за останню сходинку п’єдесталу. Проте дістати хлопців iз Білорусі не змогли — українці на фініші опинилися позаду братів–білорусів.

Хто винен?

Українські плавці, на відміну від стрибунів, увесь чемпіонат пасли задніх. Єдине, на що спромоглися наші спортсмени, так це на три фінали. Ще на початку змагань Ігор Борисик із Донецька став восьмим на дистанції 100 м брасом. Потiм кілька днів здавалося, що й цей результат залишиться недосяжним для решти представників «синьо–жовтих». Однак уже під завісу турніру Аліна Вац таки досягла більшого, показавши сьомий результат у фіналі 50–метрівки на спині. Відверто здивувала «вільниця» Оксана Серікова. Українка брала участь у фiналi на 50 м, проте фінішувала останньою. Такий результат, вочевидь, не може задовольнити керівництво федерації: всі, схоже, чекають на повернення команди з Будапешта, аби отримати рецепти одужання від головного тренера збірної Сергія Бондаря.

Тим часом «УМ» удалося почути думку прославленого українського батерфляїста Дениса Силантьєва. «На мій погляд, нашим спортсменам просто треба більше тренуватися, аби перемагати на таких змаганнях. Настав час, коли потрібен інший підхід до роботи. Щоб на рівних конкурувати з провідними плавцями Європи, необхідно працювати вдень і вночі. Водночас ми не можемо від них вимагати результату, не створивши для тренування нормальних умов», — каже Силантьєв.

За словами Дениса, раніше він за свої успіхи отримував талони на харчування й був цьому дуже радий. «Але зараз інший час та інші стереотипи, потрібно використовувати додаткові стимули. Звісно, що без участі керівництва країни успіх сам не прийде. А для початку — зробити масовими заняття плаванням. А в нас просто немає де плавати», — обу­рюється розваленим спортивним госпо­дар­ством срібний призер Сіднейської олімпіади.

 

ТАБЛО

Медальний залік

Плавання

З С Б Сума

1. Франція 8 7 6 21

2. Росія 7 4 1 12

3. В. Британія 6 6 6 18

Стрибки у воду

З С Б Сума

1. Німеччина 5 3 0 8

2. Україна 2 2 0 4

3. Італія 2 1 0 3

Синхронне плавання

З С Б Сума

1. Росія 4 0 0 4

2. Іспанія 0 4 0 4

3. Україна 0 0 4 4

Відкрита вода

З С Б Сума

1. Італія 2 4 2 8

2. Греція 1 1 2 4

3. Німеччина 1 1 1 3

4. Росія 1 0 2 3

5. Україна 1 0 0 1