Як гартуються ідеї

17.08.2010
Як гартуються ідеї

Японська тріатлоністка Юка Сато — перша чемпіонка літніх Юнацьких олімпійських ігор. (Фото з сайту daylife.com.)

Як відомо, діти вбирають нові ідеї, неначе губка, тому саме з реформування змагань юного покоління вирішив роз­почати революцію в спорті президент МОК Жак Рогге. «Юнацькі олімпійські ігри повинні змусити молодь відмовитися від допінгу, спонукати їх до здорового способу життя та піклуватися про навколишнє середовище, — сказав бельгієць під час церемонії відкриття I Ігор молоді. — Ці люди дуже сприйнятливі до нових ідей, тому ми хочемо прищепити їм спортивні та життєві навики».

Перший крок у цьому напрямi було зроблено минулої суботи у Сінгапурі, де на водній платформі в затоці Меріна запалили вогонь Літньої юнацької олімпіади — першої в історії олімпійського руху. На цьому святі спорту та навчання (окрім змагань, на юнаків та дівчат очікує велика освітня програма) присутні й наші співвітчизники — колона з 55 українських спортсменів, яку очолювала прапороносець Аліна Комащук, взяла участь у марші олімпійців перед початком церемонії відкриття. На відміну від дорослої Олімпіади, де спортсмени — головні дійові особи церемонії, за стартом ЮОІ її учасники спостерігали з трибун, тож мали нагоду побачити всі головні моменти церемонії — як їхня колега читала клятву спортсмена, як уславлені олімпійські чемпіони, серед яких був і Сергій Бубка, вносили на стадіон Олімпійський прапор та як президент Сінгапуру оголосив про відкриття Ігор. І певно, головне, що змогли насолодитися незвичайної краси феєрверком.

А вже в неділю спортсмени розпочали боротьбу за медалі. Перший комплект нагород розіграли триатлоністки. Неймовірну за напругою гонку, де були й падіння з велосипедів, і їхня поломка, виграла 18–річна японка Юка Сато. «Це перші Ігри в історії, і перше «золото» дісталося Японії. Звичайно, це привід для гордості», — спокійно сказала після успіху переможниця. Вона з розважливістю та холодно­кровністю, яке характерне для нації самураїв, оббігла на останніх кілометрах австралійку Еллі Селтхауз та Келлі Уітлі з США.

У перший день ЮОІ, коли були розіграні 15 комплектів нагород, наші також не залишилися осторонь п’єдесталу. Дві срібні відзнаки в активі борця–класика Олександра Литвинова (категорія до 58кг) та Ірини Ромолданової (44 кг), яка брала участь у змаганнях із тхеквондо. Водночас «греко–римлянину» Олексію Жабському (42 кг) не вистачило кроку до «бронзи». У «малому» фіналі він програв спортсменові з Казахстану .