Марнування шансів

17.08.2010
Марнування шансів

Проривів Олени Огородникової виявилося замало для перемоги. (Фото з сайту ukrbasket.net.)

Минулої суботи наші «гуллівери» сильної й прекрасної статі мали довести свою силу на європейському рівні. Утім обидві команди поступилися посереднім опонентам на останніх хвилинах поєдинків.

 

Брак досвіду чи характеру?

Перше коло відбіркового турніру українці завершували зустріччю з лідером групи — британцями. Перед виходом на майданчик у Бірмінгемі і тренер Віталій Черній, і його підопічні твердили, що треба перемагати господарів Олімпіади–2012 будь–якою ціною. І начебто зі стартових хвилин хлопці «завелися» — на початку другої чверті зусиллями Кравцова й Пустозвонова «синьо–жовті» навіть повели перед у 12 очок (38:26).

Утім британці ще в першій половині надолужили згаяне. Особливо старався 25–річний темношкірий уро­дженець Судану — форвард «Чикаго» Луол Денг, зупинити якого нашим так і не вдалося. Останню чверть українці провалили, дозволивши супернику здійснити ривок 13:0. На післяматчевій прес–конференції Черній поскаржився на дитячі помилки своїх підопічних у завершальний відрізок двобою, що й визначило його підсумок.

Тривалий час сумувати нашим ніколи — вже сьогодні вони протистоятимуть у Скоп’є македонцям. Українці намагатимуться реваншуватися за домашню невдачу, аби зберегти шанси на вихід до фінальної частини чемпіонату.

Жіноча непередбачуваність

На відміну від чоловіків, у яких турнір перетинає еква­тор, панянки тільки розпо­чали свій шлях. У столичному спортзалі «Меридіан» збірну України вперше на офіційний матч вивела нова «рульова» Ірина Щипакіна. Перед грою і в перерві свої поради їй надавав екс–керманич чоловічої команди Валентин Мельничук, котрий у Києві нині лікується.

Суперник начебто був не надто серйозний — Німеччина. У попередній кваліфікації наші дівчата розбивали «бундестім» із різницею в 50 очок. Утім жіночий спорт тим і відрізняється, що перепади настрою й відповідно результатів передбачити тут дуже важко. До того ж господарки грали без головної ударної сили — травмована Олександра Горбунова дивилася матч з трибуни.

Зустріч тривала наче на шальках терезів — спершу гості відірвалися в рахунку, потім наші вийшли вперед. Та перемога в підсумку залишилися за німкенями. Плеймейкер «синьо–жовтих» Інна Кочубей вважає, що її партнерки помилилися в тому, що дозволили суперницям намацати свою гру. А Ірина Щипакіна поскаржилася на хвилювання й велику кількість браку в атаках.

Наступний матч українки зіграють сьогодні в Кошице проти сильних словачок.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2011. Відбірковий турнір

Чоловіки. Група В. Македонія — Боснія і Герцеговина — 70:56, В. Британія — Україна — 90:76 (24:27, 23:19, 17:18, 26:12; Денг (28) — Пустозвонов (18), Печеров, Ліщук (по 13)).

Турнірне становище після 4 матчів: В. Британія — 8, Македонія — 7, Боснія і Г., Україна, Угорщина — 5.

* * *

Жінки. Група D. 1–й тур. В. Британія — Словаччина — 67:76, Україна — Німеччина — 56:60 (16:22, 15:9, 13:11, 12:18; Сазоненко (16), Огородникова (14)).