Бразилія вже на обрії

17.10.2013
Бразилія вже на обрії

Руслан Ротань довів, що Сан–Марино для українських футболістів — не перепона. (з сайта ФІФА.)

Думається, коли в грудні минулого року Михайло Фоменко приймав збірну України, яка перебувала на межі катастрофи у відборі на чемпіонат світу 2014 року, навряд чи хтось міг подумати, що на фініші групового етапу ситуація зміниться настільки кардинально й останній матч, по суті, не матиме ніякого турнірного значення. Після Блохіна й Баля/Заварова «синьо–жовті» мали два очки у трьох матчах і передостаннє місце в своїй «пульці» — а вчора закінчили відбір із 21 пунктом у 10 зустрічах.

Питання «плей–оф» для підопічних Фоменка вирішилося в передостанньому турі, коли «синьо–жовті» в Харкові перемогли поляків, а англійці вдома розгромили чорногорців. Позаворашня гра, в якій українці знову познущалися над Сан–Марино, жодним чином не вплинула на розстановку сил у групі Н. Як не сподівалися ми на поляків, але підопічні Форналіка не встояли під пресом «левів».

«Ми сподівалися на свою роботу. Надія, напевно, нам і допомогла», — пояснив рецепт успіху Михайло Фоменко. Під його орудою у відборі на ЧС–2014 збірна виграла шість матчів із семи, розписавши тільки одну нічию — з англійцями. «Чому не ризикували в матчі з Англією? Що було — те було. Ризик — це така справа... Ми відштовхувалися від своїх можливостей, на основі яких і побудували ту гру», — чесно визнав наставник української збірної.

Хоча, зрештою, в чому винен Фоменко, якому тепер закидають, що саме обережна тактика в грі з Англією не дозволила нам вийти на перше місце? Думається, претензії варто висувати до попередників, котрі розбазарили так багато очок. А Михайло Іванович, здається, і так здійснив подвиг, вдихнувши друге життя у, здавалося, «списаний матеріал». Цікавий факт: за весь відбір українська команда пропустила лише чотири м’ячі (з Фоменком — два), потрапивши разом з Іспанією, Бельгією та Англією до переліку збірних із найкращою обороною.

Хай там що, а позавчора вся футбольна Україна, в тому числі й Фоменко, до останнього сподівалися, що грізний форвард збірної Польщі та дортмундської «Боруссії» Роберт Левандовський таки зможе пробити англійський захист, принісши збірній... України таку бажану нічию в матчі на «Уемблі». Завдання було реальне, тим паче, що поляків у Лондоні підтримували 18 тисяч (!) своїх фанів. Проте Левому, який перед грою обіцяв дбайливо поставитися до своїх нагод, так і не вдалося пробити Джо Харта. Першу спробу Роберт змарнував у середині першого тайму за рахунку 0:0, а по перерві, коли «Кадра» «горіла» 0:1, він міг зрівняти рахунок, і знову схибив. Позавчора ввечері, коли по всій Європі відбувалися заключні матчі відбору в зоні УЄФА, на 90–тисячному «Уемблі» футбольна правда була на стороні господарів. Підопічні Роя Ходжсона влаштували «Кадрі» такий артобстріл, що витримати його було неможливо. Тотальна облога польських володінь обернулася голом на 40–й хвилині. Захисники гостей не встежили у власному штрафному майданчику за Уейном Руні, і нападник «Манчестер юнайтед» замкнув ударом головою фланговий навіс, забивши, як виявилося, переможний гол. Він і перекреслив сподівання футбольної України на пряму кваліфікацію до Бразилії. А фінальну крапку в тому матчі поставив Стівен Джеррард.

Що ж, тепер підопічним Михайла Фоменка доведеться готуватися до матчів «плей–оф», які відбудуться 15 та 19 листопада. Серед наших можливих суперників — збірні Швеції, Франції, Румунії та Ісландії.

На прощання з груповим раундом «синьо–жовті» вдруге за місяць рознесли на друзки аматорів із Сан–Марино. Гра проходила під завісою туману на стадіоні, розташованому між гір, що було символічним подвійно: з одного боку — неясною була турнірна перспектива українців, з іншого — вони ніби сходили на гору протягом усієї кваліфікації.

«Видно, що в них не професіональна команда. Але що вдієш, нам потрібно було виходити й перемагати», — відзначив захисник нашої збірної В’ячеслав Шевчук. У підсумку, «синьо–жовтим» не вистачило лише одного точного удару, щоб повторити історичний рекорд результативності, встановлений у першій зустрічі з Сан–Марино у Львові (9:0). Якщо в тому матчі найбільше відзначився захисник «Динамо» Євген Хачеріді, котрий зробив перший у кар’єрі дубль, то в селищі Серравалле найрезультативнішим у складі українців став форвард «Металіста» Марко Девич — він тричі вразив ворота господарів. 8:0 — це найбільша гостьова перемога збірної України в історії.

Відзначимо, що у грі з Сан–Марино Фоменко дав відпочити низці ключових виконавців, які перебували під загрозою дискваліфікації. «На картках» «висіли» одразу дев’ятеро українців. Але зрештою «гірчичник» отримав лише «не загрожений» Євген Коноплянка. А грубощі виявляли насамперед господарі — через брак майстерності сан–маринські аматори заробили два пенальті і два вилучення.

ФАН–СЕКТОР

Україну на «Олімпійському» стадіоні в містечку Серравале, що є найбільшим населеним пунктом карликової держави Сан–Марино, підтримували близько тисячі вболівальників. Значна частина з них — заробітчани, що постійно мешкають в Італії. Але водночас дуже багато любителів футболу приїхали своїм ходом з України. Тож гімн «Ще не вмерла» лунав над невеличкою ареною не слабше, ніж на деяких домашніх матчах «синьо–жовтих». І взагалі українські фани створили для збірної такі умови, ніби вона грала вдома, — були і синьо–жовті, й червоно–чорні прапори.

«Їздити на футбол за кордон стає дедалі простіше, — каже в коментарі «УМ» менеджер компанії «Смак подорожника» Валентина Кульчинська. — Наш турклуб відправив на матч до Сан–Марино дванадцятьох уболівальників. Усі вони поєднали виїзд на матч із пізнавальними екскурсіями по Венеції, Болоньї, Ріміні, які розташовані неподалік від Сан–Марино. Дається взнаки візова лібералізація з боку ЄС та наявність лоукостових авіаперевізників. Хто замовляв тур на футбол у Сан–Марино раніше — витратили всього лише 300 євро (це тижнева поїздка з авіаперельотом та квитками на матч включно). Тепер уболівальники матимуть нагоду задешево поїхати і на гостьовий матч кваліфікації ЧС–2014».

 

САНКЦІЇ

«Плей–оф» — без глядачів?

Загроза покарання збірної України грою без глядачів від ФІФА існує, як і раніше. Тепер, можливо, це буде домашній матч «плей–оф» ЧС–2014.

«Ця загроза висить над нами, як дамоклів меч, — сказав в ефірі каналу «Інтер» віце–президент УЄФА, почесний президент ФФУ Григорій Суркіс. — Сподіваємося, що юристи Федерації футболу і ті, які були запропоновані мною, грамотно виклали нашу позицію [в апеляції до ФІФА], і вона буде почута».

«Ми маємо намір переконати ФІФА, що окремі особи, яких я називаю не інакше, як вандалами, — це ганьба нації. Я б хотів сказати, що ми серйозно зайнялися цією проблемою. Держава фактично оголосила війну терору на футбольних стадіонах» , — зазначив Суркіс. Невдовзі після цього прийшло повідомлення про те, що міліція вже встановила особи трьох людей, які палили фаєри на матчі з Сан–Марино у Львові. Також, нагадаємо, Україну покарали за прояви нацизму на трибунах.

Віце–президент УЄФА вказав, що «випробувальний» матч між збірними України та Польщі 11 жовтня в Харкові відбувся без подібних порушень. Водночас Суркіс висловив стурбованість діями футбольного клубу «Карпати», який проігнорував акцію тижня проти расизму і насильства на стадіонах, ініційовану ФІФА. «Не думаю, що мотиви львів’ян будуть сприйняті ФІФА» , — сказав Григорій Суркіс.

Нагадаємо, ФІФА не зняла санкції з України, а лише призупинила їх дію на час розгляду апеляції, тому в Харкові з Польщею «синьо–жовті» грали при глядачах.