Пробудження зi свiчками

31.01.2014
Пробудження зi свiчками

Практично в кожному матчі литовець Даріуш Лавринович стає одним із найрезультативніших гравців «Будівельника». (УНІАН.)

Здається, те, чого так довго бракувало київському «Будівельнику», нарешті знайшлося. Упродовж нинішнього євросезону підопічні Айнарса Багатскіса програли не один поєдинок через провал у четвертій чверті. Латвійський наставник «гладіаторів» щоразу повторював: «Матч триває до фінальної сирени». Схоже, гравці «Будки» нарешті опанували прописну спортивну істину. І позавчора в матчі четвертого туру другого групового раунду Єврокубка «на зубах» вирвали перемогу в єрусалимського «Хапоеля». Прикметно, що цей успіх київського клубу збiгся з поверненням у стрій капітана команди Артура Дроздова, який тривалий час перебував на лікарняному.

Матч–відповідь, який відбувся через тиждень після поразки столичного клубу в Ізраїлі, по суті, проходив за сценарієм першої зустрічі. Гра «Будки» й «Хапоеля» нагадувала балансування гойдалки. Вирішальними ставали останні секунди. В обох випадках перетягування каната завершилося на користь господарів.

«Ми раді перемозі, однак було б краще, якби перемогли з більшою різницею, ніж «+3». Адже в Єрусалимі ми поступилися чотирма очками», — сказав Багатскіс, який, схоже, ще сподівається наздогнати в турнірній таблиці опонентів.

Невдача в Києві стала для «Хапоеля» першою на стадії «топ–32» й наразі особливо не похитнула його лідируючі позиції у квартеті М.

Відзначимо, що поєдинок у Палаці спорту розпочався з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих під час протестів на вулиці Грушевського. А фанати «Будки» влаштували демарш: перед стартом матчу вони розставили у своєму секторі запалені свічки, вивісили чорне полотно й залишили зал.

Хай там як, а для виходу до 1/8 фіналу ЄК, де місце отримують дві перші команди «пульки», «Будівельнику» доведеться серйозно попрацювати. У заочній боротьбі скинути з вершини квартету «Хапоель» підопічним Багатскіса буде вельми складно. Так само, як і захистити другу сходинку від натиску турецького «Банвіту», який наразі має однаковий доробок із київським клубом. Вочевидь другу путівку до «плей–оф» суперники розіграють в очному двобої, яким i завершиться груповий турнір. Щоправда, перед тим «Будці» слід у гостях переграти аутсайдера квартету — «Олімпію» з Любляни.

Водночас інший наш повпред у Єврокубку — южненський «Хімік» — цілком імовірно, зможе достроково оформити свій вихід із групи. У разі вчорашньої перемоги над лідером квартету — берлінською «Альбою» — цей факт став би незворотною реальністю. Через нельо­тну погоду літак із берлінською командою не зміг вчасно прибути до Одеси, відтак гру відтермінували на одну добу.

ТАБЛО

Кубок Європи. Другий груповий раунд. Група М. «Будівельник» — «Хапоель» (Єрс) — 96:93 (35:31, 26:19, 22:23, 23:20; Саммерс (21), Лавринович (19) — Парахуський (19), «Банвіт» — «Олімпія» — 81:65.

Турнірне становище: «Хапоель» — 3 перемоги/1 поразка, «Будівельник», «Банвіт» — 2/2, «Олімпія» — 1/3.

* * *

Суперліга. «Азовмаш» — «Говерла» — 90:69 .

* * *

НБА. «Мілуокі» — «Фінікс» — 117:126 (Лень «Ф» — 7 очок і 10 підбирань за 22 хв.; Кравцов «Ф» — не грав).