Град голів і море проблем після Євро-2016

26.07.2016
Град голів і море проблем після Євро-2016

«Динамо» завдяки хет-трику Мораеса легко здолало «Олександрію». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Невиразний минулий сезон в елітному дивізіоні та провальний виступ національної збірної на Євро-2016 вкотре засвідчили, що вітчизняний футбол переживає не найкращі часи. Аби якось виправити ситуацію, ФФУ разом із новоспеченим керівником Прем’єр-ліги Володимиром Генінсоном вирішили повністю змінити регламент першості.
Однак, попри те, що Генінсон обіцяв у новому сезоні багато цікавих поєдинків, зокрема і за участі «Динамо» та «Шахтаря», вже перший тур реформованого чемпіонату показав, що загальний рівень більшості команд  не підвищився. Звісно, рано робити якісь висновки після стартових матчів, але якість гри клубів, певно, суттєво не покращиться і протягом сезону, що розпочався.

Фаворити — без втрат

Приміром, основні претенденти на медалі — «Динамо», «Шахтар» та «Зоря» — свої поєдинки виграли без надзусиль, ще раз показавши, яка прірва нині існує між лідерами та «середняками» українського чемпіонату.
 
 
Свою кампанію в ЧУ «біло-сині» розпочали з перемоги над «Олександрією», яку кияни добре знають за гірким досвідом минулого сезону. Тоді «жовто-чорні», нагадаємо, сенсаційно обіграли «Динамо» у чвертьфіналі Кубка. Зараз же чемпіони навіть без Ярмоленка легко обіграли гостей. Як сказав після матчу голкіпер «біло-синіх» Олександр Шовковський,  спрацювала динамівська зв’язка колишніх одноклубників із донецького «Металурга»: Морозюк віддав чотири голеві передачі з флангу, після яких три м’ячі забив Мораес. Добре себе проявили й динамівські збірники, які вочевидь прагнули реабілітуватися перед уболівальниками після провального Євро.
 
А головний тренер олександрійців Володимир Шаран, команді якого цього четверга належить дебютувати в Лізі Європи, визнав помилки своїх захисників та пообіцяв добре підготуватися до зустрічі з «Хайдуком».
 
Головний же опонент «Динамо» у чемпіонаті — донецький «Шахтар» — добре «розім’явся» перед матчем Ліги чемпіонів, розгромивши вдома кропивницьку «Зірку». Новачки прем’єр-ліги, пропустивши перший гол уже на третій хвилині поєдинку, так і не змогли нічого протиставити іменитому супернику. Головний тренер гостей Сергій Лавриненко так прокоментував поразку в стартовій грі УПЛ: «Ми відразу відчули рівень прем’єр-ліги. Наш дебют припав на матч проти «Шахтаря» — постійного учасника єврокубків, тому, звичайно, нам було дуже важко. Та водночас ми розуміємо, що треба вчитися грати під значним тиском, знаємо, над чим працювати далі».
 
«Зоря» — ще один представник України в єврокубках — також із перемоги стартувала в чемпіонаті.
 
Луганчани, які нещодавно заявили про те, що матчі ЛЄ проводитимуть в Одесі, впевнено обіграли донецький «Олімпік». Героєм зустрічі став хавбек «чорно-білих» Любенович, котрий відзначився забитим м’ячем та голевою передачею. 
 
Перед стартом у ЛЄ перемогла й «Ворскла», яка «на класі» здолала одеський «Чорноморець».

Молоді й небезпечні

А найбільш неочікуваним виявився результат матчу «Дніпро» — «Волинь» — двох команд, які цього літа пережили немало проблем. «Дніпряни», приміром, втративши чи не всіх лідерів, суттєво скоротили бюджет, зробивши ставку на молодих виконавців. Клуб із Луцька, який був на межі банкрутства, лише з другої спроби отримав атестат на новий сезон.
 
При цьому, як сказав після зустрічі наставник «червоно-білих» Віталій Кварцяний, лучани не встигли заявити всіх новачків.
 
Доля ж самого матчу була вирішена вже після 20-ї хвилини гри — вчорашні дублери «Дніпра» під орудою добре знайомого їм тренера шокували своїх суперників, забивши три м’ячі. Наприкінці зустрічі господарі відзначилися ще двічі. 
 
Цікаво, що перед стартом сезону новий очільник «дніпрян» Дмитро Михайленко говорив, що головне завдання команди — боротьба за виживання. Успішний поєдинок проти «Волині», однак змусив говорити про потенціал молодих футболістів та можливу боротьбу за «топ-6» українського чемпіонату. Хай там як, але потужність нинішнього «Дніпра» в третьому турі перевірить «Динамо».
 
Кварцяний же у поразці своєї команди частково звинуватив і футбольних чиновників: «Напевно, ФФУ спеціально так зробила, щоб ми не встиг­ли заявити новачків. Вони швидко карають: футболісти зіграти не змогли, 8 людей залишились без заявки. Так ФФУ працює на розвиток нашого футболу. Вони нас так кинули на цю гру, а самі, мабуть, сміються, що з нами буде».
 
Варто відзначити і молодих гравців «Карпат» — Бланко Лещука та Чачуа, голи яких допомогли львів’янам вперше за сім років виграти стартовий поєдинок чемпіонату. «Леви», до речі, єдина команда, яка розпочинає сезон зі знаком «мінус» у графі «очки». Причина зняття шести пунктів — борг перед екс-гравцем Мілошевичем. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 1-й тур.
«Шахтар» — «Зірка» — 4:1
Голи: Бернард, 3; Тайсон, 32; Едуардо, 45; Ковальов, 71 (у свої ворота) — Сітало, 38
«Сталь» — «Карпати» — 0:3
Голи: Чачуа, 41; Бланко Лещук, 43, 61
«Динамо» — «Олександрія» — 5:1
Голи: Мораес, 29, 56 (пен.), 62; Буяльський, 71; Віда, 79 — Банада, 86
«Ворскла» — «Чорноморець» — 1:0
Гол: Хльобас, 18
«Зоря» — «Олімпік» — 3:0
Голи: Бонавентуре, 18; Любеновіч, 26; Ткачук, 89
«Дніпро» — «Волинь» — 5:0
Голи: Баланюк, 5, 21; Когут, 15; Вакулко, 84; Кочергін, 90