Кваліфікацію на чемпіонат світу-2018 національна збірна України розпочала з нічиєї

07.09.2016
У часи, коли новий головний тренер збірної України Андрій Шевченко перебував на піку ігрової форми, збірна Ісландії не входила до рядiв лідерів європейського футболу. Такий собі міцний середняк, який міг попсувати нерви будь-якому супернику. Приміром, у відборі на Євро-2000 острів’яни відібрали у збірної України два очки, зігравши з «синьо-жовтими» в Києві внічию (1:1). Через 17 років ісландці знову гостювали в столиці України, й знову зуміли розписати з господарями мирову.
 
...Після участі ісландців у чвертьфіналі ЧЄ-2016 їхні опоненти дивляться на них зовсім під іншим кутом, розглядаючи острів’ян, як серйозного конкурента в боротьбі за найвищі позиції.
 
Перед збірною України на кваліфікаційний турнір ЧС-2018 стоїть високе завдання. Разом зі своїми іноземними помічниками Андрій Шевченко має вивести команду до фінальної частини «мундіалю», котрий, схоже, вже ніхто не планує відбирати у Росії. Щоправда, для досягнення поставленої мети «синьо-жовтим» доведеться серйозно перебудуватися, адже той рівень гри, продемонстрований ними на ЧЄ у Франції, аж ніяк не дозволяє розраховувати на пристойний результат.
 
У цьому контексті поєдинок з ісландцями був хорошим тестом, який продемонстрував хід реформаторських ідей Андрія Шевченка та його штабу. Відзначимо, що на колишнього тренера «Мілана», італійця Мауро Тассотті, котрий iз радістю прийняв запрошення свого старого товариша з України, поклали завдання з реорганізації захисної гри, тоді як екс-асистенту Сергія Реброва в «Динамо», іспанцю Раулю Ріанчо довірили стратегічне завдання — розробку нової стратегічної моделі, на основі якої й будуватиметься гра «синьо-жовтих».
 
Маючи на чолі збірної одного з кращих  бомбардирів серії А, важко навіть уявити, що команда Шевченка гратиме у щось інше, ніж атакувальний футбол. На поєдинок проти ісландців тренерський штаб «синьо-жовтих» обрав доволі оригінальну тактичну модель, виставивши «основу» без номінального форварда. «Наші нападники не мають достатньої ігрової практики», — так пояснив Шевченко свій вибір на користь формату, котрий свого часу активно використовувала «Барселона» Гвардіоли. Щоправда, продемонструвати  на порожньому НСК «Олімпійський» характерну для каталонського клубу «тікі-таку» наші збірники не змогли.
 
«Ми лише призвичаюємося до нового стилю», — зауважив новоспечений капітан нашої збірної Олександр Кучер. Зміна ігрового акценту на користь атаки автоматично збільшила навантаження на український захист, який уже на початку поєдинку з острів’янами дав слабину. Не витримавши з партнерами по «Шахтарю» «лінію», Богдан Бутко дав можливість Фіннбогасону вийти на побачення з П’ятовим і з другої спроби відкрити рахунок у матчі. Звісно, не найкращий початок дебютного для Шевченка-тренера поєдинку. Проте його підопічні не знітилися й з часом нав’язали опонентам той футбол, грати в який, власне, й планують у штабі української збірної.
 
«Ми більше тримаємо м’яч, виходить добре. Виходимо на новий рівень, і будемо додавати», — наголосив атакувальний півзахисник «Шахтаря» Віктор Коваленко, котрого наставники відрядили на вістря атаки.
 
Іще до перерви зусиллями Андрія Ярмоленка «синьо-жовті» зрівняли рахунок у матчі. А якби трохи більше пощастило Євгену Коноплянку під час удару з «позначки», то дебют Андрія Шевченка на посту головного тренера української команди можна було б назвати успішним. Проте новачок «Шальке» влучив у стійку воріт ісландців, змусивши гравців і тренерів збірної України після фінального свистка говорити про втрачену перемогу.
 
Водночас, за словами Шевченка, гра проти ісландців принесла йому більше позитивних моментів, ніж негативу. Окрім того, з’явилося у наставника чимало нової інформації для роздумів, адже матч проти Ісландії став узагалі першою пробою пера Андрія Шевченка як головного тренера. 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація. Група І. Хорватія — Туреччина — 1:1, Фінляндія — Косово — 1:1.
Україна — Ісландія — 1:1
Голи: Ярмоленко, 41 — Фіннбогасон, 6
Нереалізоване пенальті: Коноплянка, 83 (У)
У: П’ятов, Бутко, Ракицький, Кучер, Соболь, Сидорчук (Зозуля, 63), Степаненко, Ярмоленко, Зінченко (Шахов, 90), Коноплянка, Коваленко
І: Халльдоурссон, Севарссон, Арнасон, Р. Сігурдссон, Скуласон (Магнуссон, 42), Гудмундссон (Халльфредссон, 84), Гуннарссон, Г. Сігурдссон, Бьярнасон (Траустасон, 75), Фіннбогасон, Бодварссон
Попередження: Кучер, 12 — Гуннарссон, 22; Фіннбогасон, 59
Суддя — Турпен (Франція)
Київ, НСК «Олімпійський», матч відбувся без глядачів.
* * *
Група D. Грузія — Австрія — 1:2, Сербія — Ірландія — 2:2, Уельс — Молдова — 4:0.
Група G. Іспанія — Ліхтенштейн  — 8:0, Ізраїль — Італія — 1:3.
 

ПРЯМА МОВА

Андрій Шевченко, 
головний тренер збірної України:
— Гра без форварда не була експериментом. Судячи з незабитого пенальті, ми втратили два очки. Проте Ісландія — серйозний суперник, тож, вважаю, що ми досягли непоганого результату».
 
Хеймір Хадльгрімссон, 
головний тренер збірної Ісландії:
— Думаю, що жодна команда не зможе здобути в Україні більше очок, ніж ми. Україна — дуже сильна команда, яка додає в другому таймі.