«Банк» баночок: сливи з горіхами і цитрусовими не пробували?

07.09.2016
«Банк» баночок: сливи з горіхами  і цитрусовими  не пробували?

Груші з маком.

Кожна господиня має такий «банк» баночок, у яких — усі дари весни, літа і осені, які солодко причаїлися десь у комірчинах, щоб довгими зимовими вечорами перетворити родинне чи святкове чаювання на сонячне літо. І кожна господиня старанно поповнює  цей свій банк.  Уже, здається, всього вдосталь! Але сусідка несе цілий кошик слив, iще й кілька апельсинів, і торбинку горіхів — і звичайна жіноча цікавість бере гору: а що це буде? І запускається у виробництво новий рецепт.
 
Сусідка без довгих розпитувань хвалиться: буде «новеньке варення» — те, що з горіхами. «Як, ти ще не знаєш, що сливи з горіхами прекрасно смакують? Ну так, є «родзинка» — цитрусові!  На 2 кг слив треба 1,5 кг цукру, 2 апельсини, лимон і 300 г подрібнених волоських горіхів. Зі слив і цитрусових треба вибрати кісточки (цедру залишити!), пропустити все крізь м’ясорубку, додати цукор і подрібнені горіхи, старанно розмішати і довести до кипіння,  — тараторила жінка. — Далі  ти знаєш. Піну зняла — відставила. Тричі  доводиш до кипіння і відставляєш на годин п’ять, можеш і на більше. А потім закатай — і все».
 
«І все! — не зупиняється вона, —ідемо до мене куштувати!» І в такий момент, коли ти уявляєш запашний сливово-цитрусовий джем із горішками, ти і не замислюєшся, що сливи поки що тільки  в кошику господині, а як зачарований ідеш дегустувати уявну смакоту. 
 
За столом iз чаєм надходить «просвітління». «Так ти ж іще тільки готуватимеш свої сливи», — із запізненням, але все-таки промовляєш ти. «Ти думаєш, нам не буде що дегустувати?» — дивується вона і дістає пузату баночку з медом, а в ній — прозоро-бурштинові часточки, неначе витвір мистецтва. Мить — і баночка уже біля тебе настільки близько, що ти знову впадаєш у «смакову прострацію»: пахне осіннім сонячним садом, ваніллю. І медом. «Це не мед, це — із різних сортів яблук і з ваніллю, куштуй!». Що вам сказати — воно чудове! 
 
Отож оті напівпрозоро-бурштинові часточки — то кислі яблука. Солодкі розваряться і утворять так само прозоре желе. Тому треба яблук — кислих і солодких — порівну. Почистити від шкірки, порізати часточками і занурити в заздалегідь приготовлений сироп   (на 1 кг яблучних часточок — 1 кг цукру і 200 мл води).  
 
Яблука довести до кипіння, даємо хвилини 3 побулькати і відставляємо. І таку «опцію» виконуємо тричі. Наприкінці додаємо трохи ваніліну і закручуємо. «А що не помістилося в баночки — на дегустацію!». Буде смачно. Побачите!
«Контрольний удар» буде також несподіваний: «Груші з маком ти вже зробила?».  Відповіді, зрозуміло, ніхто і не чекатиме, бо вже подаються ті, які «не помістилися». Щоб не потрапляти в патову ситуацію незнання цього кулінарного кроку, знайте, що цей неймовірно смачний десерт готується так:  груші — 1 кг, цукор — 0,5 кг г, сік одного лимона, мак — 3 столові ложки, стручок ванілі. Груші слід очистити і порізати кубиками, засипати цукром, додати половину лимонного соку і залишити на двi години. Коли з’явиться сік, додати до груш розрізаний навпіл стручок ванілі.
 
На невеличкому вогні довести груші до кипіння і варити 10 хвилин, помішуючи. Відставити до охолодження. Мак підсушити на сухій пательні, половину груш збити в блендері, половину залишити шматочками. Все змішати, додати решту лимонного соку, знову довести до кипіння і варити ще 10 хвилин на повільному вогні. Далі — в баночки і в свій «банк».  І зимове чаювання буде по-літньому смачним!