Без перемоги — ніяк: українська команда зберегла шанси на успішне завершення відбору на ЧЄ-2017

16.09.2016
Без перемоги — ніяк:  українська команда зберегла шанси на успішне завершення відбору на ЧЄ-2017

Тотальну перевагу над косоварами українській збірній забезпечили її центрові — Кирило Фесенко (на фото) та В’ячеслав Кравцов. (Фото з сайта www.fibaeurope.com.)

Одним із неігрових факторів, який міг серйозно вплинути на результати українських баскетболістів у швидкоплинному відборі на ЧЄ-2017, був непростий розклад кваліфікації, згідно з яким підопічні Євгена Мурзіна повинні були провести чотири поспіль поєдинки поза рідними стінами.
Дарма, що суперниками українців у групі «Е» є лише три клуби.
 
Відсутність дипломатичних стосунків iз невизнаною нашою державою республікою Косово змусило «синьо-жовтих» проводити свій домашній поєдинок проти косоварів на нейтральній території. Затяжне та виснажливе чотириматчеве турне підопічні Мурзіна завершили саме протистоянням iз косовськими баскетболістами, котре відбулося у Вільнюсі.
 
Останнім часом офіційна Литва демонструє чи не найактивнішу позицію в питанні захисту українських інтересів на міжнародній арені, тож вибір на користь вільнюської «Сіменс Арени» керівництво ФБУ зробило, думається, невипадково.
 
Щоправда, великого інтересу поєдинок Україна — Косово у литовських шанувальників баскетболу не викликав, але й без підтримки в країні, де баскетбол є видом спорту «номер один», «синьо-жовті» не залишилися. Після першого побачення з косоварами, коли українці лише наприкінці заключної чверті змогли повністю перехопити ініціативу, матч-відповідь наших «гулліверів» проти збірної Косово викликав певні побоювання.
 
Утім, як виявилося, поза межами рідного паркету косовари виглядають не так уже й страшно. За підсумками вільнюського протистояння з підопічними Арбена Краснічі, «синьо-жовті» встановили рекорд власної результативності у відбірковому циклі ЧЄ-2017, закинувши опонентам 100 пунктів, на які косовари відповіли лише 61-м балом.
 
Можна сказати, що в Литві команда Мурзіна провела «тренування з підвищеною відповідальністю» напередодні вирішального поєдинку в групі, в якому, власне, й вирішиться майбутнє «синьо-жовтих». У суботу до Києва завітає одноосібний лідер нашого квартету — збірна Словенії, без перемоги над якою нашим баскетболістам буде важко розраховувати на потрапляння до фінальної частини Євробаскету.
 
Якщо «синьо-жовті» ві­діграють у словенців семиочковий гостьовий гандикап, вийдуть таким чином підопічні Мурзіна на ЧЄ iз першого місця в групі. Перемога з меншою різницею (перше їхнє побачення завершилося 84:77 на користь Словенії) дозволить нашій команді аргументовано претендувати на титул однієї з чотирьох кращих збірних, що посядуть у своїх «пульках» друге місце. В протилежному ж випадку розраховувати на участь у Євробаскеті-2017 «синьо-жовтим» буде складно. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група E. 5-й тур.
Україна — Косово — 100:61 (30:11, 25:17, 26:8, 19:25; Мішула (21), Фесенко, Кравцов, Бобров (по 16) — Беріша (20)), Словенія — Болгарія — 85:63.
Турнірне становище: Словенія — 5 перемог/0 поразок, Україна — 4/1, Болгарія — 1/4, Косово — 0/5.