На Донбасі за посередництва Франції і Німеччини вчергове домовилися припинити стріляти

16.09.2016
Бойовики різко зменшили кількість обстрілів позицій українських військових, починаючи з четверга. Причина — чергові домовленості про повне припинення вогню від півночі, 15 вересня. Утім різко зменшити — не означає припинити. Тим більше що цього разу «тиша» триватиме лише тиждень. 
 
15 вересня пообіді речник адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник повідомив, що на той час було зафіксовано лише шiсть випадків порушення режиму тиші бойовиками. 
 
«Чотири з них сталися поблизу Авдіївки, по одному випадку — на луганському та маріупольському напрямках. При цьому ворог застосовував лише стрілецьку зброю», — зазначив Мотузяник.
 
І додав, що наразі можна говорити, що «є певна деескалація, кількість збройних провокацій знижено, а як воно буде далі — побачимо».
 
Про домовленість про нове (якесь «надцяте») припинення вогню позавчора ввечері повідомили в Києві міністри закордонних справ Німеччини та Франції — Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро. Мовляв, таку обіцянку європейським дипломатам дали у Москві. 
 
«Якщо обидві сторони дотримуватимуться режиму припинення вогню довше, ніж зазначений тиждень, то в нас з’явиться шанс, якого давно не було, а також з’явиться можливість досягти подальшого розмежування військ в окремих регіонах», — сказав пан Штайнмаєр.
 
У Кремлі ж учора заявили, що не обіцяли Німеччині та Франції режиму припинення вогню на Донбасі, оскільки «не є стороною конфлікту», а Україні протистоять «збройні сили Донбасу». За словами речника президента РФ Дмитра Пєскова, «Москва не може оголосити припинення вогню, бо це не наше питання».
 
Глава МЗС України Павло Клімкін, у свою чергу, закликав Росію припинити «комедійний підхід» до режиму тиші. І нагадав, що жодного статусу-кво на Донбасі не буде, доки російські війська не залишать територію України.
 
15 вересня ж міністри Клімкін, Штайнмаєр та Еро побували в зоні АТО: зокрема, в Краматорську та на місці зруйнованого війною мосту в Слов’янську. 
 
Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка також перебувала у складі цієї делегації, зазначила, що Україна готова до компромісів задля врегулювання ситуації на Донбасі, але не за рахунок своїх національних інтересів і суверенітету. Адже перед цим дипломати Франції та Німеччини недвозначно натякнули, що після припинення вогню Україна мала б внести зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу. 
 
«І взагалі, як можна проводити вибори на окупованих територіях? Звідти мають вийти найманці, звідти має бути виведено російське озброєння», — наголосила пані Геращенко.