Порадимось про минуле: у Польщі створили Раду історичної дипломатії для порозуміння з Україною

28.09.2016
Українсько-польські відносини останнім часом погіршуються з огляду на часом різне бачення спільної історії. Особливо подразливим чинником стало визнання Сеймом геноцидом польського народу трагічні події на Волині часів Другої світової війни.
 
Для поглиблення взаєморозуміння та гасіння пристрастей у міністерстві закордонних справ Польщі створено і представлено Раду історичної дипломатії, повідомляє сайт Польського радіо. Її завдання — пропагувати історію Польщі серед закордонної аудиторії.
 
Роботою керує заступник міністра закордонних справ Ян Дзєдзічак, який переконаний, що Польща віддавна повинна чітко реалізовувати історичну політику. «У польському випадку важливо, аби ми просто боролися за правдиву інформацію, про правдиве озвучення різних подій», — сказав міністр Дзєдзічак.
 
Темою першого засідання Ради історичної дипломатії стали польсько-українські взаємини. Її секретар, професор Кшиштоф Стжалка наголосив, що така тема актуальна, бо цього року і в Польщі відзначається річниця відродження Української державності.
 
«Цього року ми відзначаємо 25-річчя відродження Української держави, 25-ліття встановлення дипломатичних відносин між Польщею і незалежною Україною. Я хочу наголосити, що це саме Польща першою визнала незалежність України. Але ми також маємо складнощі історичного діалогу, які стосуються різних царин нашої сучасної історії, історії XX століття», — каже Кшиштоф Стжалка.
 
У першому засіданні Ради історичної дипломатії взяли участь голова Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек, директор Музею Історії Польщі Роберт Костро, директор Музею Варшавського повстання Ян Олдаковський, голова Історичного товариства Кшишитоф Мікольський, голова Фонду Редута доброго імені Мацєй Сьвірський, голова «Фонду центру Карта» Збіґнєв Ґлуза та інші.
Рада історичної дипломатії планує створити нагороду міністра закордонних справ для найкращих робіт як польською, так і іншими мовами, що стосуються польської історії.