На Донеччині бойовики розстрілюють мирні села

20.10.2016
На Донеччині бойовики розстрілюють мирні села

Ворог руйнує оселі мирних мешканців. (Фото з сайта pravda.com.)

Ворог не припиняє накривати позиції ЗСУ, мирні міста та села на лінії розмежування (донецький і маріупольський напрямки) мінометним та артилерійським вогнем. Так, у ніч на середу неабияк постраждали від обстрілів селища Виноградне та Пищевик поблизу Маріуполя.
 
Як повідомляє поліція в Донецькій області, у Виноградному в результаті розриву снарядів постраждали дві вулиці та чотири житлових будинки. Жертв серед мирного населення, на щастя, немає.
 
«Під удар потрапили вулиці Радянська й Нижня. На останній розташований дачний кооператив. Снаряди влучили у присадибні ділянки, вибуховою хвилею пошкоджено вікна, дахи, стіни та господарчі будівлі в чотирьох будинках, перебито газову трубу та лінії електропередач», — зазначають у поліції.
 
Водночас у селищі Пищевик Волноваського району артилерійські снаряди влучили в приватний будинок, який одразу ж загорівся. Ніхто не постраждав лише тому, що власники будинку переселилися до Маріуполя. За фактами обстрілів поліція традиційно розпочала досудове розслідування за статею ККУ «терористичний акт».
 
Поблизу сусіднього села Лебединське внаслідок обстрілів загинув один захисник України, ще одного воїна поранено, повідомляють у Міноборони. 
 
Збитків зазнали й мешканці вулиці Леваневського, що розташована поблизу промзони Авдіївки, під Донецьком. З вечора вівторка цю вулицю бойовики накрили мінометним вогнем, вочевидь, помилившись: зазвичай ворог гатить саме по промзоні, де тримають оборону захисники України. 
 
Чимало будинків зазнали значних руйнувань. У середу зранку власники будинків повідомили поліції, що залишилися без вікон, дахів, в їхніх оселях пошко­джено стіни, на подвір’ях — паркани. 
Загалом за останню добу на Донеччині руйнувань зазнали дев’ять житлових будинків, узагальнюють у поліції.
 
Неспокійно й на Луганщині. Речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко вважає, що заяви луганських бойовиків про їхню нібито готовність до розведення сил i засобів згідно з рамковою угодою біля Станиці Луганської є маніпулятивними. Адже терористи продовжують здійснювати обстріли на цій ділянці.
 
Так полковник Лисенко прокоментував інформацію російських ЗМІ, що бойовики «ЛНР» у середу запустили сигнальну ракету, «яка сповіщає про готовність до відведення сил на ділянці в районі Станиці Луганської».
 
«Вони кожного дня якісь ракети там пускають. Жодної з умов вони не виконали, а тепер намагаються показати, що начебто готові. Ще у вівторок бойовики обстрілювали Станицю Луганську. Це виглядає як провокація, аніж як бажання відводити сили та засоби», — каже пан Лисенко.
 
У свою чергу, перший заступник голови місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг заявляє, що ефективній роботі спостерігачів на Донбасі заважає режим засекреченості деяких документів у рамках Мінських домовленостей.
 
«Не всі ці документи є публічними. На жаль, деякі з Мінських домовленостей є секретними, відтак дуже складно здійснювати верифікацію, адже ніхто не знає, про що насправді домовилися», — констатує пан Хуг.