Українські гандболісти перервали свою невтішну серію у єврокваліфікаціях

08.11.2016
Українські гандболісти перервали свою невтішну серію у єврокваліфікаціях

Окрилені підтримкою сумських уболівальників, у відборі на ЧЄ-2018 українські гандболісти сенсаційно переграли потужну збірну Ісландії.

Після того як чотири роки тому незмінний чемпіон країни — запорізький «Мотор» —  на постійній основі прописався в найсильнішому клубному турнірі Європи, у національної чоловічої збірної України, здавалося б, мала з’явитися хороша основа для виступів на міжнародній арені.
 
Утім відбір на минулий чемпіонат Європи, котрий на початку року відбувся в Польщі, наші гандболісти просто провалили, не змігши здобути в поєдинках зі збірними Угорщини, Росії та Португалії жодного очка.
 
Можливо, за інших обставин роботу наставника «синьо-жотвих» Віталія Андронова й визнали б незадовільною, змусивши тренера шукати інше місце роботи.
 
Проте у його випадку єврокваліфікаційний провал-2016 мав чіткі й об’єктивні причини, вплинути на які наставник не надто міг.
 
Коли стало зрозуміло, що Федерація гандболу України не може знайти спільної мови з зірковими виконавцями, зокрема й з «Мотору», Андронову довелося «ліпити», по суті, нову команду на основі молодих та необстріляних виконавців.
 
Не дивно, що кваліфікація на минуле Євро завершилася для «синьо-жовтих» безславно.
 
Щоправда, не здобувши жодного очка, українські «збірники» розжилися, на перший погляд, невидимим досвідом.
 
Розпочавши новий відбір на чемпіонат Європи поразкою македонській збірній, подумалося, що здобутого в попередньому циклі досвіду підопічним Андронова замало, аби змінити траєкторію своїх наступних результатів.
 
Але, зрештою, «набиті гулі» не могли не дати ефекту. У матчі другого туру єврокваліфікації-2018 минулих вихідних у Сумах українські гандболісти приймали призера Олімпіади-2008 та світової першості-2010 — збірну Ісландії й здобули сенсаційну перемогу.
 
«Україна заслужила на перемогу. Ми теж могли виграти або принаймні взяти одне очко, проте зробили забагато помилок. Я знав, що нам буде важко, українці грають вдома, але я був налаштований оптимістично, гадав, що нам потрібно бути собою, щоб виграти матч», — сказав після гри головний тренер збірної Ісландії Гейр Свейнссон.
 
Не виключено, що ісландці дещо недооцінили сили своїх опонентів. Хоча, можливо, підопічні Андронова в окремих моментах просто стрибнули вище своєї голови. 
 
«За такої підтримки грати погано просто неможливо», — так оцінив атмосферу в Сумах очільник збірної України.
 
І справді, в спортивному манежі Сумського державного університету українські гандболісти мали неймовірно потужну підтримку, адже раніше в Сумах дійства подібного масштабу ніколи не бачили.
 
Як результат, «синьо-жовтим» удалося не тільки перервати невтішну серію в євровідборі, а й зробити непогану заявку на вдалий підсумок кваліфікації, одним iз фаворитів якої в нашій групі є саме ісландці. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Група 4. 2-й тур. Україна — Ісландія — 27:25 (13:13; Садовий (5), Денисов (4)). Чехія — Македонія — 35:28.
1-й тур. Македонія — Україна — 27:21, Ісландія — Чехія — 25:24.
Турнірне становище: Чехія, Македонія, Ісландія, Україна — 2.