«Барселона» повторила власний рекорд результативності в груповому раунді Ліги чемпіонів

08.12.2016
«Барселона» повторила власний рекорд результативності в груповому раунді Ліги чемпіонів

Чотири рази «Барселона» змусила капітулювати голкіпера «Боруссії» з Менхенгладбаха Яна Соммера. (Фото з сайта УЄФА.)

За нинішнього формату групового етапу Суперліги, коли в кожній групі зазвичай є два чітко виокремленні фаворити, чекати від останнього туру маcштабної інтриги було марною справою.

Загалом перед парою заключних ігрових днів еліт-раунду ЛЧ ті чи інші питання щодо майбутніх учасників «плей-оф» залишалися невирішеними лише в трьох із восьми квартетів.

При цьому «динамівська» група «В» була єдиною, де нікому з її учасників не вдалося достроково кваліфікуватися до 1/8 фіналу.

Оскільки в Києві не обтяжені турнірними завданнями динамівці не дозволили «Бешикташу» здобути для потрапляння в «плей-оф» ЛЧ перемогу, уже наступного року «матчі на виліт» гратимуть «Наполі» та «Бенфіка», котрим, з огляду на київські обставини,  в очному протистоянні випало визначати переможця квартету.

Гостьовий характер поєдинку не завадив неаполітанцям удруге в розіграші переграти лісабонських «орлів» і отримати на час жеребкування «стикових матчів» статус сіяного колективу.

Якщо перша команда квартету «В» визначилася в очному двобої претендентів, то боротьба за звання найсильнішого колективу групи «А» велася в заочному протистоянні «ПСЖ» та «Арсеналу», котрим протистояли «Лудогорець» та «Базель» відповідно.
 
За день до гри, на традиційній прес-конференції, французький наставник лондонських «канонірів» Арсен Венгер заявив, що «шанси у його підопічних на виграш групи є», хоча й не такі великі, як у «ПСЖ».
 
Утім, не надто озираючись на чемпіона Франції, «Арсенал» у Базелі робив свою справу, прагнучи здобути максимум очок. Завдяки «хет-трику» іспанця Лукаса Переса вийшло це у підопічних Венгера доволі легко.
 
Натомість у парижан на рідному «Парк де Пренс» виникли несподівані труднощі в протистоянні зі скромним «Лудогорцем», вирішити котрі підопічні Унаї Емері так і не змогли.
 
Як результат чемпіон Болгарії розжився третім очком, яке, в підсумку, дозволило йому пробитися до Ліги Європи, й водночас спричинив ротацію нагорі групи «А», де чільну позицію замість чемпіона Франції посів англійський віце-чемпіон.
 
Водночас у фаворитів двох інших квартетів ЛЧ, котрі свої заключні матчі проводили у вівторок, подібних проблем узагалі не було. І «Барселона» з «Манчестер Сіті», й «Атлетико» та «Баварія» свої місця у лютневій фазі Суперліги забронювали заздалегідь.
 
Так, для німецького чемпіона ситуація в «пульці» була настільки комфортною, що підопічні Карло Анчелотті дозволили собі програти в п’ятому турі «Ростову», подарувавши таким чином росіянам можливість замахнутися на Лігу Європи.
 
Аби російський дебютант Ліги чемпіонів прорубав собі «вікно в Європу», команді знаного наставника Курбана Бердиєва в заключному турі важливо було не програти в гостях голландському ПСВ.
 
Із непростим завданням «Ростов» упорався, залишивши таким чином без міжнародної практики клуб нашого Олександра Зінченка.
 
Відзначимо, що в останніх двох матчах групового етапу український півзахисник голландського клубу стабільно виходив у «старті», утім на кінцевому результаті його нової команди це особливо не позначилося.
 
«На жаль, ми завершуємо єврокубковий сезон», — резюмував наставник ПСВ Філіпп Коку.
 
Після болісного фіаско в Ростові «Баварія» мусила виправдовуватися за той конфуз у матчі з «Атлетико».
 
Для німців «матрацники» — конкурент більш ніж принциповий. У минулому розіграші ЛЧ команда Дієго Сімеоне не пустила мюнхенців до фіналу турніру.
 
Засмутили мадридці німецького чемпіона й у новому турнірі. Після іще однієї невдачі та не надто переконливої гри на внутрішній арені (у бундеслізі «Баварія» йде другою, позаду сенсаційного «Лейпцига») для нового наставника «баварців» Карло Анчелотті могли настати непрості часи.
 
Утім італійця підстрахував поляк Роберт Левандовський, який забив у ворота «Атлетико» переможний м’яч.
 
Щодо групи «D», то у власників «сіяного» статусу — «Барселони» та «Манчестер Сіті» — проблем з кваліфікацією до «плей-оф» також не було.
 
У заключному турі групового раунду нинішня та колишня команда Хосепа Гвардіоли більшою мірою вирішували локальні завдання.
 
Приміром, каталонці, забивши у ворота «Боруссії» з Менхенгладбаха чотири голи, повторили власний рекорд результативності в еліт-раунді ЛЧ, який у сезоні 2011/2012 було встановлено на позначці 20 м’ячів. Цікаво, що половину з них у нинішньому турнірі забив Ліонель Мессі. Натомість «городяни» у матчі з «Селтіком» тестували найближчий резерв.