Незалежний експерт ВАДА оприлюднив нові факти допінгового шахрайства в російському спорті

15.12.2016
Незалежний експерт ВАДА оприлюднив нові факти допінгового шахрайства в російському спорті

Після оприлюднення нової порції фактів щодо системного застосування допінгу в російському спорті латвійські «зимовики» відмовилися їхати до Сочі на чемпіонат світу з бобслею та скелетону. (Фото olympic.org.)

Нещодавню доповідь голови незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства Річарда Макларена у вигляді стенограми в режимі «он-лайн» транслювали практично всі провідні інформаційні служби світу.

Практично кожної хвилини з вуст поважного канадського професора лунала нова гучна заява, анонсувався свіжий викривальний факт безпрецедентної за своїми масштабами системи допінгового шахрайства, котре в період 2011-2015 років здійснювала Росія на державному рівні. 

Після оприлюднення Маклареном першої частини свого допінгового розслідування щодо РФ від участі в Олімпіаді-2016 відсторонили в повному складі збірні Росії з легкої та важкої атлетики, а також заборонили змагатися в Ріо всій російській паралімпійській збірній.
 
Наслідком почутого в другій серії викривальної історії Макларена взагалі може стати повна обструкція російського спорту, в якому, за словами канадського слідчого, за останні роки більше 1000 спортсменів пройшли через конвеєр державної допінгової машини.
 
Переважно мова про різного роду маніпуляції з позитивними допінг-пробами, котрі дозволяли приховувати вживання атлетами заборонених фармакологічних речовин.
 
«Це далеко не всі дані, лише вершина айсберга, оскільки ми маємо доступ лише до невеликої частини інформації.
 
Проте точно відомо, спортсмени діяли не самі. Це була організована система», — заявив Макларен. Із конкретики, котра проливає світло на розміри спортивного шахрайства, він навів дані, що стосувалися лондонської Олімпіади-2012, де 15 із 78 російських медалістів викрили у вживанні допінгу. До речі, у десяти з них нагороди вже відібрали. 
 
Вочевидь незабаром доведеться повертати медалі й російським олімпійцям, котрі піднімалися на п’єдестал у Сочі, де вони, нагадаємо, виграли медальний залік домашніх «білих» Ігор у 2014 році.
 
У своїй новій доповіді, котра міститься на 144 аркушах, Макларен свідчить, що після перевірки 44 проб медалістів Сочі 12 пробірок мали сліди пошкодження на внутрішній стороні.
 
Незалежний експерт наголошує, що для маніпуляції з допінг-тестами використовувалися сіль та кава, тоді як в аналізах двох хокеїсток збірної Росії виявили сліди чоловічої ДНК.
 
Найбільш болючою для росіян стала інформація про те, що під підозрою опинилася «чистота» допінг-тестів їхніх двох дворазових чемпіонів сочинських Ігор.
 
Якщо так, то після їхньої невідворотної дискваліфікації кількість золотого металу, що залишиться в активі російської олімпійської команди, буде недостатньою, аби залишитися на вершині загального протоколу Ігор у Сочі. До вивчення абсолютно всіх деталей справи Макларен, як і годиться, не розголошує імена підозрюваних у порушенні чесної гри російських спортсменів.
 
«Усі дані будуть передані Міжнародним федераціям», — каже канадський юрист.
 
Натомість офіційна Москва цей факт сприймає як бездоказову брехню, позбавлену фактів, називаючи при цьо­му Всесвітню антидопінгову агенцію «інструментом» світової політики, котрий використовується проти Росії.
 
Водночас цивілізований світ швидко відреагував на безпрецедентну поведінку Росії на спортивній арені. Приміром, Міжнародна федерація бобслею і скелетону у вівторок прийняла рішення не проводити в Сочі чемпіонат світу-2017.
 
Перед цим збірна Латвії зі скелетону, бобслеїсти Південної Кореї та австрійська команда з бобслею та скелетону оголосили про свій бойкот сочинської планетарної першості.
 
Чергова порція допінгового компромату, в якому, до слова, фігурують і російські футболісти, змусила світ знову говорити про недоречність проведення в Росії в 2018 році чемпіонату світу з футболу. Зрештою, як заявив Макларен, висновки в цій справі мають робити інші інстанції, його ж справою було проведення незалежного розслідування.