Земля i «Мрiя»: Радикальна партія озвучила свої вимоги до уряду щодо бюджету-2017

15.12.2016
Наступного тижня в парламенті  розглядатимуть «бюджетний пакет». Фракція Радикальної партії вимагає від уряду врахування таких ключових позицій:
 
1) Закріпити в бюджеті дворазове підвищення мінімальної заробітної плати, піднявши її до 3 200 грн., щоб жодна працююча людина в країні не отримувала менше. Ми боролися за це понад півтора року і не дамо уряду звернути з цього шляху!
 
2) Підвищити пенсії 500 000 українцям (пенсіонерам, людям з інвалідністю, жінкам, що не мають достатнього стажу), які сьогодні отримують 947 гривень на місяць, принаймні на 300-400 грн., з подальшим підвищенням до реального прожиткового рівня та індексацією на рівень інфляції, як це передбачає законопроект РПЛ №4998.
3) Запровадити реальну державну підтримку переселенців, які сьогодні кинуті напризволяще. Це майже 2 млн. українців iз Донбасу, Луганщини, Криму, які втратили своє житло. Наша найбільша мрія, щоб люди вернулись на рідну землю і повернули свій дім. А до того держава має фінансово підтримувати переселенців, тож ми вимагаємо від уряду передбачити кошти на компенсацію вартості житла для них!
 
4) Зберегти спеціальний режим оподаткування для сільгоспвиробників та прийняти законопроекти РПЛ №5300 та №5301 про підтримку тваринництва, щоб наші селяни, фермери-одноосібники, малі фермерські господарства, сімейні ферми мали можливість заробляти, годувати свої сім’ї і продавати продукцію. За пропозицією РПЛ дотація на кожну корову складе понад 4000 грн. на рік. Влада замість того, щоб продавати землю, повинна не грабувати селян, а залишати в їхньому розпорядженні зароблені ними ж кошти.
 
5) Відновити державне фінансування закладів професійно-технічної освіти. Позбавивши державного фінансування ПТУ, уряд позбавляє сільських дітей, дітей із малозабезпечених родин, дітей-сиріт можливості отримати трудові навики, знання, годувати свої майбутні сім’ї! Тому ми вимагаємо відновити державні програми фінансування професійно-технічної освіти.
6) Відновити пільгову норму споживання газу для населення та збільшити її до 2400 куб. м на опалювальний сезон та переглянути несправедливо завищені тарифи, щоб люди не відчували себе бідняками та могли платити «комуналку». Багатим усе одно цієї норми не вистачить для опалення своїх палаців, а от на одно- чи двокімнатну квартиру буде достатньо. На відміну від субсидій, це стимулюватиме людей дійсно заощаджувати та впроваджувати енергоефективні заходи для того, щоб вкластись у норму споживання.
 
7) Запровадити дієву систему підтримки вітчизняних виробників-експортерів через законопроект РПЛ №2142а про українське експортно-кредитне агентство. Це забезпечить здешевлення кредитів вітчизняним виробникам та просування високотехнологічної продукції українського виробництва по світу. Щоб у майбутньому Іран за 17 млрд. дол. США купував не літаки Boeing, а українські «Мрії» та «Руслани». Щоб увесь світ купував у нас харківські турбіни, херсонські і миколаївські кораблі, дніпровські труби, львівські трамваї, нашу сільгосппродукцію.
 
8) Створити привабливі інвестиційні умови для нових виробництв в Україні через прийняття законодавства про індустріальні парки №2554а-д та 2555а-д за досвідом Польщі, Словаччини й Туреччини. Щоб залучити в Україну масштабні інвестиції, зупинити відтік талановитих людей та капіталу з країни, розвинути власне виробництво та економіку і перестати жити на подачки з-за кордону.
 
9) Обмежити зростання земельного податку для промисловості та сільського господарства на рівні не більше 10%, незалежно від рівня інфляції, прийнявши законопроект РПЛ №5493. Щоб не дати знищити авіабудівні, суднобудівні, машинобудівні та інші виробничі підприємства і ферми через драконівські податки.
 
10) Зняти штучний податок на інвестиції — ввізні мита для української промисловості, прийнявши законопроект РПЛ №5276, а також надати трирічну розстрочку ПДВ на імпортне деревообробне обладнання для посилення ефекту мораторію на вивезення необробленого лісу-кругляку. Це зробить дешевшими верстати та устаткування для української промисловості та дасть поштовх розвитку власної економіки і підвищенню реальних доходів громадян. 
 
Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії