«Русскій мiр» для студентів: чим закінчилась історія з кінопропагандою у миколаївському виші

15.12.2016
«Русскій мiр» для студентів: чим закінчилась історія з кінопропагандою у миколаївському виші

Кіно з присмаком провокації.

Кілька тижнів тому студенти миколаївського вишу бойкотували показ фільму «Люди, які прийшли до влади», який,  на їхню думку, неприкрито пропагував сепаратистів.

Скандальні події розігралися у Національному університеті імені Сухомлинського під час демонстрації фільму «Люди, які прийшли до влади».

З’ясувалося, що спочатку студентів запросили на лекцію про презумпцію правоти поліцейського; фільм у програмі заявлений не був.

Як тільки розпочався показ кінострічки, із залу почулися вимоги припинити показ, проте молодих людей ніхто не став слухати. 

Тоді більше половини глядачів просто встали та мовчки вийшли з аудиторії. На думку студентів, документальний фільм про події на Донбасі неприховано рекламує ідеї «русского мiра».

Пізніше молоді люди звернулися до правоохоронних органів iз проханням розібратися у питанні, хто та з якою метою намагається нав’язати їм чужі думки.

Чиї вуха стирчать?

«Українці щойно відзначили День гідності та свободи, тому було б набагато логічнішим показати студентам фільм про Майдан, про те, як студенти боролися за свої права та свободу, — вважає представник прес-центру університету імені Сухомлинського Юлія Почебут. — Своїм вчинком студенти нашого вузу довели свою національну свідомість. Однак необхідно з’ясувати, з якою метою було організовано цей кінопоказ. Адже цей фільм став справжнім провокатором для конфліктних ситуацій між самими студентами».
 
З’ясувалося, що ініціаторами показів кіно для студентів стали місцеві лідери партії «Опозиційний блок», а також активістка миколаївської громадської жіночої організації «Дана» Олена Кабашна. Жінка заявила, що, цитуємо: «Донині показ цього фільму спокійно пройшов, як у Миколаївській філії «Могилянської академії», так і у місцевому інституті культури».
 
Олена Кабашна через соціальну мережу «Фейсбук» запросила всіх  мешканців міста Миколаєва стежити за афішами, щоб не пропустити черговий показ фільму, який вже подивилися та оцінили тисячі українців.
 
Фільм «Люди, які прийшли до влади» є спільною роботою українського та польського режисерів Олексія Радинського та Томаша Рафа. На сайті Docudays UA можна знайти рецензію, в якій він охарактеризований як кінострічка, яка простежила поступове занурення суспільства у війну.
 
Цей документальний фільм зняли у березні-квітні 2014 року на Донбасі. На думку авторів кінострічки, їхня робота показує деградацію соціального протесту до збройного повстання, яке значною мiрою підтримувалося прихованим іноземним вторгненням.
 
Прем’єра фільму пройшла  у березні  2016 року в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини. Фільм отримав спеціальну нагороду за реалізм та безпосередність зображення подій, які відбуваються на сході України. Далі він неодноразово демонструвався в багатьох містах України на різних фестивалях. 

Контрпропагандистська стрічка

Після фахівці Міністерства освіти та науки України ініціювали експертно-кадрову комісію із залученням керівного составу Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського.
 
За словами ректора вузу Валерія Будака, тема дискусії зі студентами була змінена без відома керівництва вузу. Активісти громадського об’єднання «Дана» ініціювали лише презентацію програми «Презумпція правоти поліцейського», яку планували провести у рамках фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA 2016.
 
Показ провокаційної кінострічки про військові дії на Донбасі став несподіванкою як для викладачів вишу, так i для самих студентів. 
 
У прес-службі Міносвіти України відзначили, що студенти університету продемонстрували свою громадянську позицію та почуття патріотизму в той час, коли залишили за власним бажанням аудиторію. У такий спосiб молодь  підкреслила, що демонстрація подібного фільму, особливо у День гідності та свободи, виглядає недоречною.
 
Студенти миколаївського вишу та його керівництво всіляко сприяють органам СБУ у проведенні перевірки інценденту.  Також, відпрацьовуються механізми запобігання поширенню будь-яких проявів антидержавної агітації серед студентів учбових закладів України на  майбутнє.
 
Керівник громадської жіночої організації «Дана» Олена Кабашна дивується, кому спало на думку розкрутити, як вона висловилася, «посередній та нудний фільм» шляхом настільки скандальної реклами. Вона вважає: «Режисер повинен сказати «спасибі» тим, хто розкрутив цю тему, яка була не варта виїденого яйця».
 
У  прес-релізі,  який поширив Оргкомітет фестивалю Docudays UA, говориться про те, що Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини політикою або агітацією ніколи не займався. На їхню думку, сепаратисти з Миколаєва просто вирішили використати їхнє ім’я на свою користь. Солідарний iз такою думкою й один із режисерів кінострічки Олексій Радинський. Митець зазначив,  що його фільм — суто контрпропагандистська кінострічка, де  у хронологічному порядку розповідається  про розвиток подій на Донбасі, які мали місце навесні 2014 року.
 
«Закиди про те, що  фільм  несе у собі сепаратизм та пропаганду «русского мiра» я чую винятково від тих людей, які його не бачили, — відкоментував Олексій Радинський. — Коли ми знімали нашу кінострічку, то ставили собі за мету показати,  яким чином пропаганда впливає на людей та змінює їхню свідомість. Ми дійсно включили до фільму кадри, де зображений антимайдан, який відбувався на Донеччині. Однак, на мою думку, не можна називати історичні події «проявом сепаратизму». Адже демонстрація подій, які мали місце у житті нашої країни, абсолютно не означає, що ці ідеї заохочуються. Саме завдяки своїй незаангажованості та щирості ми здобули перемогу на конкурсі DOCU/Україна. Нашу роботу дуже високо оцінили всі без винятку члени журі». 
 
Фахівці Національної спілки кінематографістів України у своїй офіційній заяві зазначили: «Документальний фільм «Люди, які прийшли до влади» — це стрічка-репортаж, у якій відсутні конкретні герої. Треба визнати, що вона дійсно дуже важка для сприйняття, бо показує світ, де будь-який здоровий глузд відсутній. Де зомбований натовп говорить завченими фразами з ефірів російського телебачення. Ця кінострічка змушує замислитися, також вона дає можливість глядачам побачити події на власні очі, зробити власні висновки, сформулювати оцінки та обговорити їх між собою».

Розглянути все, що відбулося 

Тим часом співробітники СБУ  міста Миколаїв відкрили кримінальне провадження на підставі групової заяви студентів Миколаївського національного університету імені Сухомлинського про те, що скандальний фільм про Донбас є відвертою провокацією. Група експертів СБУ проведе експертизу фільму  «Люди, які прийшли до влади» на сепаратизм.
 
«Після допиту мене попросили підписати папір про нерозголошення подробиць цієї справи, — заявив депутат Миколаївської обласної ради Максим Невінчаний. — Раніше співробітники СБУ заявляли, що у фільмі немає нічого поганого. Про це ж твердили Docudays UA і сам режисер фільму. Однак, ймовірно, під тиском заяв студентів вишу та гучного скандалу навколо всієї цієї історії, працівники Української спецслужби вирішили більш серйозно розглянути все, що відбулося на перегляді цієї кінострічки».