«Блискавична» королева шахів: Ганна Музичук здобула другу поспіль перемогу

04.01.2017
«Блискавична» королева шахів: Ганна Музичук здобула другу поспіль перемогу

На чемпіонаті світу з «бліцу» в Катарі львів’янка Ганна Музичук (у центрі) випередила суперниць-росіянок — Лагно та Гуніну. (Фото з сайта chess-news.ru.)

На відміну від Василя Іванчука, котрий після виграшу «золота» на чемпіонаті світу зi швидких шахів не зміг розвинути свій успіх на «мундіалі» з «бліцу», Ганна Музичук зробила в Досі «золотий» «дубль».
 
Її домінування над суперницями в столиці Катару було беззаперечним, хоча виграти титул у блискавичних шахах їй було трохи складніше.
 
Якщо в «рапіді» вітання з чемпіонством львів’янка приймала достроково, то в «бліці» ім’я володарки золотих нагород визначилося лише в останньому турі.
 
Як і в першому акті «швидкоплинної» світової шахової першості в Катарі, конкурувати за чемпіонське звання Ганні Музичук довелося з представницями Росії.
 
Щоправда, в «бліці» головними опонентками нашої співвітчизниці була вже не Олександра Костенюк, а її партнерки по «триколірній» збірній — Валентина Гуніна та Катерина Лагно, котрі в підсумку посіли обидва призові місця поруч з українською чемпіонкою.
 
А вирішальним моментом у золотій гонці став фінішний спурт Музичук, якій удалося виграти п’ять заключних партій поспіль i на 0,5 бала випередити в підсумковому протоколі обох росіянок. 
 
Блискавично набравши в столиці Катару 13 iз 17 залікових очок, 26-річна львів’янка таким чином захистила титул чемпіонки світу з «бліцу», котрий вона вперше виграла в Словенії в 2014 році.
 
Нагадаємо, що в період iз 2004-го до 2013 років Анна Музичук, залишаючись громадянкою України, представляла на міжнародних турнірах Словенську федерацію шахів.
 
Утім в останні кілька років майстровита шахістка плідно працює саме на благо українських шахів, очолюючи при цьому рейтинг вітчизняних жінок-гросмейстерів.
 
Водночас еміграційні історії Катерини Лагно та Сергія Карякіна, котрі нині виступають за Росію, мають дещо інший характер.
 
Обоє колишніх наших співвітчизників змінили не тільки федерацію, а й громадянство, відтак підстав очікувати їхнього повернення додому, здається, немає.
 
На новій батьківщині Карякін уже став героєм. Співати дифірамби уродженцю Сімферополя почали ще після програного Магнусу Карлсену матчу за титул чемпіона світу, в якому Карякіну вдалося добряче попсувати нерви найсильнішому шахісту планети, котрий, нагадаємо, світову шахову корону зумів захистити лише на «тай-брейку».
 
На чемпіонаті світу з «бліцу» в Досі Сергію вдалося взяти у норвежця реванш, випередивши його в боротьбі за «золото».
 
«Після поразки в Нью-Йорку мені дуже хотілося сатисфакції. А тут, у Катарі, мені вдалося це зробити», — сказав Карякін.
 
Новоспечений чемпіон світу з «рапіду» Василь Іванчук піднятися на світовий п’єдестал за підсумками гри в блискавичні шахи не зміг, фінішувавши лише дев’ятим.
 
При цьому найвище поміж українців місце у «бліці» — восьме — посів харків’янин Антон Коробов, який,  як й  Іванчук, набрав за підсумками змагань, що складалися з 21 туру, 13 очок.