72 години на збори: США вже вислала російських дипломатів до Москви

04.01.2017
Російські дипломати, яких було видворено зі США, вже повернулися додому.
 
З Вашингтона у перший день Нового року стартував спеціальний літак, яким дипломати-шпигуни та численні контейнери з нажитим в Америці майном прибули до Москви.
 
Наприкінці минулого тижня Білий Дім оголосив рішення про їх видворення, пояснивши, що це реакція на діяльність, яка не відповідає дипломатичній практиці. Дипломати отримали 72 години на те, щоб залишити територію Сполучених Штатів. На борту літака перебували 96 осіб. Це дипломати з Вашингтона та їхні родини.

Адміністрація Барака Обами наказала також покинути країну частині персоналу російської дипломатичної установи в Сан-Франциско. Йдеться про чотирьох осіб. 
 
Варто додати, що президент Путін не відважився на такий самий крок щодо американських дипломатів, які працюють у Москві. 
 
Видворення консульських працівників Кремля, — це відповідь американської сторони на кібератаки, що проводилися під час американських президентських виборів і в яких підозрюють Москву. Оголошення частини російського дипломатичного корпусу в США персонами нон-грата відбулося на підставі опублікованого минулого тижня детального звіту Федерального бюро розслідувань (ФБР) та Агенції національної безпеки (АНБ), в якому ці дві агенції роблять чіткий висновок, що російські хакери втручалися у процес президентських виборів у США та мали вплив на їхнi результати. 
 
У цій справі збереться спеціальна сенатська комісія, а президент-елект Дональд Трамп пообіцяв зустрітися з керівниками розвідслужб. Утім іще до такої зустрічі новообраний президент зробив власний висновок, що існує «нуль доказів» того, що Москва втручалася у ви­бори в США та мала вплив на їх результати.

Речник Трампа Шон Спайсер заявив у понеділок, що новообраний президент не хоче «робити поспішних висновків» на підставі звіту ФБР та АНБ про роль росіян у виборчому процесі. Хоча звіт на 13 сторінках містить докладну інформацію і конкретні обвинувачення на адресу хакерів і російських цивільних та військових розвідувальних служб ФСБ та ГРУ про проникнення в сервери Демократичної партії. 
 
Позицію Дональда Трампа можна зрозуміти, оскільки Москва фактично допомогла йому виграти вибори. Але її не поділяють не те що члени Демократичної партії, а навіть однопартійці Трампа, зокрема, сенатори Джон Маккейн та Ліндсі Грем.

Ці двоє впливових політиків оприлюднили спільну заяву з закликом до конгресменів ухвалити суворіші санкції проти Росії. Маккейн назвав втручання Москви «нахабною атакою на американську демократію».