Бронзові мотиви

24.01.2017
Бронзові мотиви

На шостому етапі КС в Антхольці Сергій Семенов виграв «бронзу» в індивідуальній гонці. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Щось подібне сталося й на минулорічному чемпіонаті світу, коли єдину нагороду українським біатлоністам приніс той, хто не вважався головним претендентом на її здобуття. Традиційно першими в черзі за медалями серед українських «стріляючих лижників» стоять представниці жіночої команди, котрі найкраще виглядають у естафетних перегонах. Проте на ЧС-2016 нікому з наших біатлоністок піднятися на п’єдестал не вдалося. Єдину ж планетарну медаль для України тоді виграв Сергій Семенов, який здивував усіх у спринті швидким ходом та точною стрільбою.
У програмі шостого етапу Кубка світу-2016/2017, котрий приймала Антхольц-Антерсельва, основним медальним сподіванням для українських шанувальників біатлону знову була естафетна гонка. Попри те, що в нинішньому сезоні всерйоз на п’єдестал претендують не тільки наш жіночий, а й чоловічий квартети, розжитися естафетними нагородами в італійських Альпах їм не вдалося. Обидві наші команди зупинилися за крок від нагород, показавши в своїх перегонах четвертий результат.
Натомість знову всіх здивував Сергій Семенов, котрий третім фінішував у індивідуальній гонці. «Велика подяка Сергію за такий хороший результат, — сказав наставник нашої чоловічої команди словак Юрай Санітра. — Останнім часом він не надто добре стріляв, але впродовж усього тижня перед стартом в Антхольці ми працювали над технікою стрільби». Із 20 мішеней Семенов не закрив лише одну й уперше в сезоні піднявся на п’єдестал Кубка світу. Якби ж влучними виявилися всі постріли, він реально міг претендувати на першу в кар’єрі перемогу на КС. Утім, за словами Санітри, й «бронза» — хороший стимул для усієї біатлонної команди, на котру незабаром чекає чемпіонат світу в австрійському Хохфільцені.
Цікаво, що в третій поспіль естафеті сезону наші чоловіки фінішували четвертими. І якщо в попередніх гонках до медалей було досить далеко, то цього разу медальні обриси були як ніколи близько. Утім капітан нашого квартету Дмитро Підручний не зміг виграти бронзовий фініш у росіянина Антона Бабікова. «Важко біглося», — пояснив програш наш фінішер, нагадавши, що етап у Антхольці — це заключне тренування перед ЧС.
Останні «прикидки» зробили в Італії й наші дівчата, котрі показали в естафеті свій величезний потенціал. На цю гонку тренерський штаб виставив, без перебільшення, експериментальний склад (Юлія Журавок, Юлія Джима, Валентина Семеренко, Анастасія Меркушина), утім, як відзначив їхній тренер Урош Велепець, незважаючи на не найсильніший склад, дівчата провели «шикарну гонку». Завершити перший етап на 21-му місці й у підсумку фінішувати четвертими — в певному сенсі це екстра-клас.