Міністр аграрної політики закликав іноземців виробляти сільгосптехніку в Україні

24.01.2017
Держава підтримуватиме розвиток локального виробництва сільськогосподарської техніки, пообіцяв міністр агарної політики та продовольства України Тарас Кутовий на конференції «Стійке зростання — фактори успіху та стратегічні варіанти для сільгоспмашинобудівного сектору України», що пройшла у рамках Глобального форуму з продовольства — 2017 у Берліні.
 
«Зараз Україна являє собою перспективний майданчик для сільськогосподарського машинобудування. Тому закликаю міжнародних виробників техніки та інвесторів розширювати та переносити своє виробництво в Україну. Адже для цього у нас є всі умови — зручні технічні території, підготовлені інженери та фахівці, стабільний попит на продукцію цього сегмента», — припрошував міністр зацікавлених іноземців, чомусь не надто зосереджуючи увагу на вітчизняних виробниках сільгосптехніки.
 
Які, між іншим, самостійно розбудовують власні виробництва, подекуди, як, наприклад, завод Кобзаренка, навіть на територіях країн ЄС.
 
Хоч розвиватися підприємливим українським інженерам-аграріям є для кого й у рідних пенатах.
 
Бо, як повідомив сам же пан міністр, тільки минулого року сільгосптоваровиробники України придбали близько 8,5 тис. одиниць техніки на суму майже 9 млрд. гривень: «Минулий рік показав, що цьому ринку бракує лише інвестиційного поштовху. Про це свідчать і номенклатура вітчизняної техніки, і обладнання, яке становить понад дві з половиною тисячі найменувань». 
 
Серед обнадійливих показників названо й той факт, що у 2016 році впрова­джено у виробництво близько 50 видів нових i модернізованих машин.
 
Також керівник аграрного міністерства звернув увагу на необхідність розширення переліку малої техніки для фермерів, які з року в рік збільшують попит на машини та приладдя для сільського господарства. 
 
Як повідомляла раніше прес-служба Мінагрополітики, Бюджетним кодексом України встановлено, що у 2017—2021 роках щорічний обсяг коштів державного бюджету, спрямованих на підтримку сільськогосподарських товаровиробників, має бути не нижче одного відсотка від вартості продукції, отриманої у сільському господарстві.
 
При цьому п’ята частина такої підтримки використовується сільськогосподарськими товаровиробниками саме для закупівлі технічних засобів.
 
Бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» у 2017 році передбачено 550 мільйонів гривень на технічне переоснащення АПК, підвищення купівельної спроможності сільськогосподарських товаровиробників шляхом здешевлення складної сільськогосподарської техніки, компенсації кредитних ставок банків, залучених на при­дбання технічних засобів.