Традиційний «дубль»

07.02.2017
Традиційний «дубль»

Найсильніша танцювальна пара України та Універсіади-2017 — Олександра Назарова та Максим Нікітін. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Дві нагороди у фігурному катанні, п’ять — у біатлоні. Саме такий, відверто, не надто великий, ужинок зробили українські спортсмени за час своїх виступів на зимових олімпіадах. Відтак закономірно, що саме представники цих двох видів спорту поповнили золотими нагородами скарбничку нашої студентської збірної на «білій» Універсіаді в Алмати.
Першою з наших співвітчизників на найвищу сходинку п’єдесталу піднялася біатлоністка Надія Бєлкіна. Її ж золоту естафету підтримали фігуристи Олександра Назарова/Максим Нікітін.
Перемагати на студентських Іграх для наших «стріляючих лижників» — звична справа. Успіх Бєлкіної, котрий вона відсвяткувала в гонці переслідування, став уже сьомим українським тріумфом в історії Універсіад.
Щоправда, за словами Надії, цілеспрямовано до золотого фінішу вона не готувалася.  «Хотіла просто доїхати цю гонку», — зазначила спортсменка, котра на старт «персьюту» вийшла шостою.
Проте, коли після штрафного кола, котре довелося бігти після заключного вогневого рубежу, почула, що йде першою, щосили рушила до фінішу. Якщо на виході зі стадіону Надія випереджала найближчу переслідувачку з Росії — Ольгу Шестерикову — на десять секунд, то на фініші перевага Бєлкіної становила 21 секунду.
Близькою до п’єдесталу в гонці переслідування була й Яна Бондар. Другий стартовий номер, здобутий за підсумками спринту, давав їх чудову нагоду на медальний «дубль». Проте все перекреслили її чотири промахи під час останньої стрільби. На заключну «стійку» вона прийшла в якості лідера, виграючи в опонентки близько півхвилини. Натомість фініш перетнула лише четвертою. Утім, трохи покращити психологічний стан Бондар удалося у змішаній естафеті, де вона разом iз Бєлкіною, Максимом Івком та Артемом Тищенком виграли «бронзу».
Для вітчизняної танцювальної пари Назарової та Нікітіна Універсіада в Алмати стала своєрідним продовженням дорослого чемпіонату Європи, де харківський дует вперше за сім років подарував Україні місце в «топ-10».
Розім’явшись, так би мовити, в Остраві, чемпіони України в танцях на льоду в Казахстані зачарували всіх своїм прокатом, набравши, в підсумк»у, рекордну для себе суму балів. «У нас був чіткий план, і ми раді, що не підвели нашу команду», — зазначила Назарова. Попри те, що в короткій програмі український дует припустився помилки, виконуючи «твізли», в підсумку, своїх основних конкурентів з Росії — Євдокімову/Базіна — харків’яни випередили на вісім балів. До речі, ставши чемпіонами Універсіади, Назарова та Нікітін пішли шляхом призерів Олімпіади-2006 — Олени Грушиної та Руслана Гончарова, котрі також свою успішну карєру розпочали зі «студентського» «золота» в 2001 році.