Велетнів прибило до берега

14.02.2017
Вражаючу кількість — одразу 416 дельфінів-гріндів iз родини китоподібних — знайшли на березі Південного острова Нової Зеландії у п’ятницю вранці, із них лише сотня були ще живі. Ще приблизно 200 цих морських тварин викинулися на узбережжя Південного острова у суботу. Це стало одним iз наймасовіших в історії самогубств китів, повідомляє агенція «Франс Пресс».
Сотні волонтерів намагаються урятувати китів, які ще залишаються живими. Вони поливають їх водою і не полишають спроб знову скерувати їх у море разом iз припливом. При цьому рятувальники ви­словлюють побоювання, що вцілілі кити не відпливуть далеко і знову зроблять спробу викинутися на сушу на мілководді.
Кити вже неодноразово здійснювали «масове самогубство» на узбережжі мису Фаруелл. В останні роки таке ставалося щонайменше дев’ять разів. Учені не мають пояснення цьому трагічному явищу. Співробітник департаменту захисту природи Майк Огл висунув припущення, що кити викидаються на сушу внаслідок нападу акул. На тілі одного з них знайшли сліди укусів акул, велику кількість яких нещодавно помітили поблизу мису Фаруелл. Інший представник відомства Ендрю Ламасон висунув припущення, що причиною незвичної поведінки тварин можуть бути особливості підводного рельєфу: китам важко знову потрапити в океан, якщо вони запливають у затоку в районі мису Фаруелл. Можливо, що до самогубства вдаються старі та хворі кити. Але ж не в такій кількості! 
У країні  це третій найбільший зафіксований випадок викидання мешканців моря на берег. У лютому 2015 року в районі п’ятикілометрового пляжу мису Фаруелл на берег викинулися приблизно 200 китів, з яких врятувалися всього 60. 1918 року на берег новозеландських Четхемських островів викинулася приблизно тисяча цих ссавців, а 1985 року поблизу міста Окледд — близько 450. Дельфіни-грінди сягають восьми метрів у довжину, а вага самців становить близько трьох тонн.