Завалилась частина «Бутівки» з державним прапором: бійці пообіцяли встановити його в Донецьку

01.03.2017
Завалилась частина «Бутівки» з державним прапором: бійці пообіцяли встановити його в Донецьку

Бійці відшукали прапор серед металевих уламків підйомного ствола. (Фото прес-центру АТО.)

Багатостраждальне місто Авдіївка та його околиці залишаються епіцентром найінтенсивніших обстрілів iз боку противника останнiми днями.
 
Окупанти також затято обстрілюють район Світлодарської дуги, горлівський периметр, Донецьке летовище і позиції ЗСУ в районі шахти «Бутівка».
 
«На цих рубежах ворог вів вогонь майже 12 годин. Ворог застосовував міномети різних калібрів, танки та легке озброєння.
 
Загалом упродовж минулого понеділка противник випустив лише по Авдіївці 135 мін та 50 танкових снарядів», — повідомляє речник Міноборони з питань АТО полковник Андрій Лисенко.
 
Місцева влада повідомляє, що запасів води для мешканців Авдіївки залишилося на дві-три доби, адже ворог не дає відремонтувати пошко­джені комунікації.
 
До того ж бойовики замінували підходи до Донецької фільтрувальної станції, роботу якої не вдається відновити вже кілька діб. 
 
Водночас бойовикам вдалося потужними обстрілами з російських танків зруйнувати капітальні будівлі та металоконструкції на позиції шахти «Бутівка».
 
«На цих рубежах регулярно ведуть бойові дії, які особливо посилилися наприкінці січня. Майже щодня противник веде вогонь iз танків, які розміщені в сусідньому селищі Спартак. Українські війська оволоділи позицією шахта «Бутівка» під час жорстоких боїв за Донецький аеропорт на початку 2015 року. З-під руїн українські військові дістали неушкоджений Державний прапор України, який майорів на найвищій точці позиції», — зазначає полковник Лисенко.
 
Деталі обстрілу «Бутівки» розповів речник штабу АТО Леонід Матюхін.
 
За його словами, внаслідок цілоспрямованого обстрілу цих позицій iз танків і мінометів, у понеділок увечері впав копер шахти з Державним прапором України.
 
Але бійці підняли неушкоджений стяг і одразу пообіцяли встановити його в Донецьку.
 
«Впала символічна споруда шахти — це місце, де ліфт мав опускати шахтарів (копер. — Ред.). Там стояв наш прапор, і це, напевно, дуже нервувало бойовиків. Вони вели вогонь iз танка, і зараз ця опора впала. З наших хлопців ніхто не постраждав. Прапор теж не пошкоджений. Хлопці сказали, що цей прапор вони встановлять у Донецьку», – зазначив пан Матюхін.
 
Загалом, за даними штабу АТО, позаминулої доби бойовики обстріляли позиції ЗСУ 84 рази, до того ж часто застосовували артилерію та міномети. Поранення отримав один захисник України.
 
Сталося це поблизу села Лобачеве Новоайдарського району Луганської області. Хоча саме на Луганщині наразі зафіксовано найменшу кількість провокацій та обстрілів iз боку окупантів. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко обурена недопуском представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до пошуку безвісти зниклих українців і до заручників на Донбасі.
 
«МКЧХ має сторічний досвід звільнення заручників і пошуку зниклих безвісти, цю організацію допускали в тюрми найбільш одіозні та диктаторські режими, зокрема Хуссейн і Каддафі, зараз МКЧХ працює в Сирії, надає гуманітарну допомогу цивільному населенню. Єдині, хто не пускає МКЧХ у тюрми й не допускає місію до пошуку зниклих безвісти, не дає побачити заручників чи передати листи родичам, — це Росія і ОРДЛО», — написала пані Геращенко у «Фейсбуцi».