Стежки хитрого «лиса»: скромний «Лестер» став єдиним представником АПЛ в 1/4 Суперліги

17.03.2017
Стежки хитрого «лиса»: скромний «Лестер» став єдиним представником АПЛ в 1/4 Суперліги

Вихід до чвертьфіналу ЛЧ — чергова успішна сторінка в історії скромного «Лестера». (Фото з сайта УЄФА.)

Минулий сезон став ареною для феєричного тріумфу скромного за мірками футбольної Європи «Лестера», котрий сенсаційно виграв один із найсильніших чемпіонатів Старого світу — англійську прем’єр-лігу.
 
Після чого отримав від УЄФА звання найкращої команди 2016 року.
 
Водночас відчувалося, що, розізливши заможних конкурентів, шансів захистити титул у команди Клаудіо Раньєрі не буде.
 
Щоправда, й на провальний виступ у поточному розіграші АПЛ від «Лестера» ніхто не очікував. Однак його невдала серія на внутрішній арені набула масштабів майже катастрофи.
 
Факт пониження в класі виглядав реальною перспективою. Та навіть за таких умов піти на радикальний крок, який зазвичай дозволяє перезавантажити команду, й змінити головного тренера керівництво «Лестера» ніяк не наважувалося.
 
Власники клубу до останнього сподівалися, що авторові чемпіонської казки — італійцві Раньєрі — вдасться оживити команду, повернути її на переможний шлях.
 
Місцем для виправлення ситуації вбачалася Ліга чемпіонів, але коли перед чинним чемпіоном Англії замайорів ранній виліт iз «плей-оф», Клаудіо Раньєрі відправили у відставку.
 
«Моя мрія померла», — заявив 65-річний італієць, коли його попросили залишити «Лестер Сіті».
 
Нову сторінку в історії клубу довірили писати Крейгу Шекспіру. Й, що цікаво, під його керівництвом «лисам» дуже швидко вдалося повернутися на правильну стежку.
 
Показовим вийшов матч-відповідь 1/8 фіналу ЛЧ проти «Севільї», в якому футболістам «Лестера» вдалося відіграти мінімальний гостьовий дефіцит і вперше в історії клубу пробитися до вісімки найсильніших клубів Суперліги.
 
Сьогодні в швейцарському Ньоні відбудеться жеребкування 1/4 фіналу ЛЧ, серед яких лише команда Шекспіра ви­глядає несподіваним учасником.
 
Водночас «Лестер» — єдиний представник англійської ПЛ, який дістався «топ-8».
 
Непоганий шанс скласти компанію чемпіону Англії в чвертьфіналі Суперліги-2016/2017 мав і «Манчестер Сіті», проте міжнародна кар’єра Хосепа Гвардіоли поза його рідною «Барселоною» явно не клеїться.
 
Із трьох спроб не вдалося титулованому іспанському наставнику підкорити ЛЧ з «Баварією», провалив Пеп і свій перший єврокубковий сезон iз «МС».
 
Примітно, що, пустивши до наступного раунду турніру «Монако», «городяни» встановили цікавий антирекорд Суперліги, ставши першою командою, котрій не вдалося подолати «стиковий» бар’єр, забивши в першому матчі дуелі п’ять м’ячів.
 
Три тижні тому, в Манчестері, підопічні Гвардіоли перемогли «Монако» з рахунком 5:3. Утім фори у два м’ячі виявилося замало для загального підсумку.
 
За рівного підсумкового рахунку (6:6) вирішальним для визначення переможця протистояння стала краща гостьова результативність «монегасків». 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Повторні матчі. «Атлетико» (Іспанія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:0 (перша гра — 4:2), «Монако» (Франція) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 3:1 (Мбаппе-Лоттін, 8; Фабіньйо, 29; Бакайоко, 77 — Сане, 71; 3:5), «Лестер» (Англія) — «Севілья» (Іспанія) — 2:0 (Морган, 27; Олбрайтон, 54; вилучення: Насрі, 74 («С»); 1:2), «Ювентус» (Італія) — «Порту» (Португалія) — 1:0 (Дібала, 42 (пен.); вилучення: Перейра, 40 («П»); 2:0).
* * *
Усі учасники чвертьфіналу ЛЧ-2016/2017: «Атлетико», «Баварія», «Барселона», «Реал», «Боруссія» (Д), «Лестер», «Монако», «Ювентус».