Про Смоленськ не забуто: прокуратура Польщі висуне нові звинувачення російським авіадиспетчерам

04.04.2017
Про Смоленськ не забуто: прокуратура Польщі висуне нові звинувачення російським авіадиспетчерам

Заступник генпрокурора Польщі Марек Пасьонек.

Національна прокуратура Польщі має намір висунути звинувачення російським авіадиспетчерам зі Смоленська, які 10 квітня 2010 року керували польотом президентського літака Ту-154М, а також третій особі, котра перебувала тоді у вежі контролю  за польотами.
 
Про рішення прокуратури повідомив учора під час прес-конференції у Варшаві заступник генерального прокурора Польщі Марек Пасьонек.
 
Зокрема, слідчі перекваліфікували звинувачення на адресу російських контролерів руху з «несвідомого» на «свідоме» доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи.
 
Прокурор Марек Пасьонек також повідомив, що вже представлено прохання про правову допомогу з боку російської влади.
 
Польська сторона вимагає від Москви, зокрема, висунення звинувачень диспетчерам, а також їхнього допиту за участю польських прокурорів.
 
Нагадаємо, раніше, за даними слідства, провина російських диспетчерів кваліфікувалася як «несвідоме доведення до катастрофи».
 
«Немає сумніву, що однією з причин катастрофи стали дії диспетчерів. Я не хотів би детальніше говорити про ці звинувачення, оскільки найперше їх треба представити підозрюваним», — додав під час прес-конференції прокурор Марек Кучинський.
 
Марек Пасьонек повідомив, що досі у ході розслідування проведено 17 ексгумацій та розтинів тіл. Він додав, що, серед іншого, була здійснена підміна тіл жертв, а також зафіксовані випадки, коли у домовинах деяких жертв катастрофи знаходили частини тіл інших осіб.
 
В одній із домовин було знайдено три руки. Тож, згідно з рішенням Національної прокуратури, будуть проведені ексгумації тіл усіх жертв смоленської катастрофи, які ще не були здійснені досі.
 
Заступник генрокурора також наголосив, що група прокурорів, яка з’ясовує обставини смоленської авіакатастрофи, зібрала та вивчила приблизно 2 тис. томів актів, у справі відкрито вісім проваджень.
 
Нагадаємо, 10 квітня 2010 року неподалік військового аеродрому під Смоленськом розбився літак із президентом Польщі Лєхом Качинським та високопосадовцями польської влади.
 
Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту повітряного судна.
 
Нещодавно уряд Польщі заявив, що готує скаргу до Міжнародного Суду ООН через необ’єктивне російське розслідування у справі смоленської катастрофи та через відмову Росії повертати уламки літака ТУ-154М.