На усіх напрямках: окупанти за добу 13 разів порушили перемир'я

27.09.2017
На усіх напрямках: окупанти за добу 13 разів порушили перемир'я

Будні в АТО.

Наприкінці доби 25 вересня у районі проведення бойових дій обстановка й надалі залишалась напруженою, проте контрольованою українською армією, запевнили у зведенні прес-центру штабу АТО.
 
 
Після 18-ї години загарбники активізували обстріли наших позицій на приморському і донецькому напрямках.
 
 
Зокрема, ввечері ворог застосовував великокаліберний кулемет на підступах до Авдіївки та Майорська.
 
 
А під гранатометний вогонь противника потрапили наші опорні пункти біля Жованки та шахти Бутівка.
 
 
На приморському напрямку окупанти з великокаліберних кулеметів били по захисниках Водяного і Талаківки, а близько 21-ї години — випустили 5 мін калібру 82 міліметри поблизу Лебединського.
 
Також ввечері, вкотре цинічно демонструючи зневагу як до мирних домовленостей, так і до цивільного населення регіону, ворожі найманці обстріляли з мінометів калібру 82 міліметри будинки мешканців Мар’їнки. На щастя, постраждалих серед місцевих немає.
 
Загалом за минулу добу ворог 13 разів порушив перемир’я. У відповідь військовослужбовці сил АТО 11 разів відкривали вогонь. Втрат серед наших захисників немає.
 
Фактично сенсаційною стала новина, що із 24 вересня представники ОРДО без попередження на «своїй» території припинили охорону спостерігачів СММ ОБСЄ.
 
У свою чергу, українська сторона СЦКК висловила стурбованість та рішуче засудила дії представників ОРДО, які у неділю в односторонньому порядку припинили охороняти передову патрульну базу СММ ОБСЄ в населеному пункті Горлівка, і кваліфікує їх як грубе порушення Мінських домовленостей.
 
Ці дії носять відвертий провокаційний характер і є грубим порушенням мандату СММ ОБСЄ.
 
Разом з останніми інцидентами, пов’язаними з обмеженням свободи пересування місії та обстрілами її на не підконтрольній уряду України території — ланки одного ланцюга і ставлять за мету — залякати представників місії і перешкоджати їхній ефективній роботі на території ОРДО і ОРЛО.
 
Українська сторона СЦКК закликає російську сторону Спільного центру прийняти невідкладні заходи та сприяти діяльності СММ ОБСЄ на території ОРДО і ОРЛО.
 
При цьому необхідно враховувати, що питання безпеки, як представників місії ОБСЄ, так і офіцерів української сторони СЦКК на території ОРДО і ОРЛО, відносяться до компетенції російської сторони СЦКК.
 
Це чергове підтвердження того, що від керівництва російсько-окупаційних військ  можна чекати чого завгодно, тож не викликає здивування «свіжа» заява міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про те, що наша країна наближається до рішення про надання нам оборонної летальної зброї.
 
«Щодо зброї і оборонної зброї, то я вважаю, що ми наближаємося до цього рішення. Ці розмови велися, безумовно, в Нью-Йорку, ці розмови велися в Канаді, працюємо з нашими європейськими партнерами», — сказав він.
 
При цьому міністр підкреслив, що, окрім питання оборонної зброї, йтиметься і «про розширення всього збройного компоненту».  
 
«І це включає зброю 21-го століття — те, що нам потрібно, щоб визначити, звідки йде стрілянина з окупованої території; щоб наші воїни могли працювати в умовах постійних радіоперешкод (а Росія застосовує постійно найновіші зразки зброї); щоб ми отримали найновіші дрони, у тому числі ударні», — сказав він.