На Донбасі ворог синхронно обстрілює ЗСУ і цивільних на окупованій території

07.11.2017
Ситуація на східному фронті неабияк загострилася впродовж вихідних. Окупанти почали активно застосовувати системи залпового вогню «Град», а також усе частіше гатять по мирних кварталах. Як повідомив речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко, минула неділя відзначилася значним ускладненням обстановки, адже ворог знахабніло обстрілював позиції ЗСУ з реактивної, ствольної артилерії, мінометів різних типів, протитанкових ракетних комплексів і бронетехніки. Під вогонь реактивних систем залпового вогню також потрапили прифронтові населені пункти.
 
Загалом позаминулої доби по всій лінії зіткнення противник провів 23 обстріли наших військ. У 14 випадках українські підрозділи відкривали адекватний вогонь у відповідь.
 
«У результаті бойових дій двоє бійців отримали поранення і були швидко доставлені до військових мобільних госпіталів у Сiверськодонецьку та Маріуполі», — зазначив полковник Лисенко. У штабі АТО наводять подробиці: зокрема, бойовики терористичної «ДНР» упродовж минулої неділі випустили практично одночасно майже 250 реактивних снарядів iз системи залпового вогню «Град» по місту Авдіївка та селищу Опитне під окупованим Донецьком.
 
«Цинічно порушуючи Мінські домовленості, незаконні збройні формування окремих районів Донецької області вкотре ставлять під загрозу життя мирних жителів», — зазначили у прес-центрі.
 
На луганському напрямку під вогнем ворожих мінометів калібру 120 міліметрів опинилися наші укріплення біля Новотошківського, а 82-міліметрових та озброєння БМП — захисники Новоолександрівки. На приморському напрямку загарбники застосовували протитанкові гранатомети в районі Водяного.
 
Волонтер Роман Донік описав у соцмережах тактику окупантів. За його даними, на кількох ділянках фронту відбуваються синхронні обстріли «в дусі» кінця 2014-2015 років, «коли виїжджали кілька сепарських РСЗО чи важких гармат і лупили на дві сторони».
 
«Частина лупить по наших позиціях, частина — по «мирняку» на окупованих територіях. Серед «мирняка» вже є жертви. Десятки російських безпілотників у повітрі, сотні відеокамер чекають «виходів» iз нашого боку. Щоб зафіксувати «отвєтку» і видати її за обстріли «мирняка». Але «отвєтки» не буде. Тому що на четвертому році війни наша армія знає, де загроза, а де провокація», — зазначає пан Донік.
 
На його думку, бойовики все одно звинуватять ЗСУ в обстрілах цивільних. Тим більше що в ніч на понеділок обстрілами околиць окупованого Донецька були налякані мешканці обласного центру.