Закручене м’ясо і незвичайний медовик: рецепти смаколиків від господині з Тернополя

08.11.2017
Закручене м’ясо і незвичайний медовик: рецепти смаколиків від господині з Тернополя

Господиня з Тернополя Лариса Пошпур.

Людина може все, якщо вона насправді цього хоче,  вважає тернополянка Лариса Пошпур, яка може будь-яку страву зготувати якнайкраще.

 

Нині для господині понад усе — її двомісячна внучка Устинка і любов до життя загалом.

 

А від цього — натхнення на все, і для кухні зокрема. 

 

Пані Лариса працювала все робоче життя, як вона його називає, операційною медсестрою в оперблоці Тернопільської міської клінічної лікарні швидкої допомоги. Зараз — пенсіонерка.

 

«Кухню я дуже люблю і рецептами ділюся з усіма, — каже вона. — Ніколи не думала, що в такому віці щось у мене вдасться. Багато чого перейняла від своєї покійної мами та своєї 94-річної цьоці, яка живе у Варшаві, тому в мене багато рецептів зі старої польської кухні. І консервацією я займаюся також давно, вирощую на підвіконнях розсаду помідорів — до 20 сортів — і перцю.

Маю дуже багато квітів, і в квартирі в нас майже оранжерея. Але працю потрібно любити, правильно доглядати за рослинами і дякувати їм, що радують нас урожаєм, яким залюбки ділюся. Взимку ще люблю плести, тепер опановую вишивку стрічками. Людина повинна бути в русі, рух — це життя!».

Рубаємо капусту

Осінь — пора заготівлі капусти, в якій багато вітаміну С, дуже нам потрібного взимку, переконана пані Лариса.
 
«Хочу поділитися своїми рецептами салатів — один консервація, інші зберігаються в холодильнику 3-4 місяці, пізніше — на балконі чи у підвалі».
 
Отож салат номер 1. Зберігати в холодному місці.
 
Потрібно: 2,5 кг капусти нашаткованої, 0,5 кг цибулі соломкою, 0,5 кг моркви — на буряковій терці, 0,5 кг перцю солодкого соломкою (можна дати ще пучок петрушки), 3 столові ложки солі (рівні) й перемішати з овочами, щоб пустили сік, через 15 хвилин додаємо 150 мл олії, 150 мл оцту, 100 г цукру. Все перемішати і покуштувати на сіль, якщо потрібно додайте (я ще трошки додала).
 
Накладати в банки, закривати пластмасовими кришками і на холод. Коли з’їсте, робіть другу порцію. Вихід 4 літри.
 
Салат iз капусти номер 2. Потрібно: 5 кг нашаткованої капусти, 1 кг цибулі соломкою. Все перемішати з 4 столовими ложками солі (повними) і залишити на 2 години.
 
Потім додаємо 1 кг перцю соломкою, 1кг моркви тертої, 1 кг яблук тертих, 0,5 -0,7 л відварених грибів (я дала підпеньки, але можна й без грибів), 600 мл олії, 200 мл оцту, 200 г цукру, чайну ложку перцю чорного меленого, перець духмяний 8 штук, лавровий лист 5 шт.
 
Усе тушкуємо 20 хвилин iз моменту закипання, і якщо потрібно — досолюємо (я дала ще одну столову ложку солі) і стерилізуємо 25 хвилин.
 
Вихід у загальному — 9 літрів. Узимку можна їсти як салат, у підігрітому вигляді — як тушковану капусту, і в пиріжки можна використати, і в налисники.
 
Рецепт номер 3. Капуста-салат, квашена за три години.
 
Потрібно: 3 кг нашаткованої капусти, 3 морквини терті, 5 зубчикiв часнику пропустити через прес. Усе перемішати і залити киплячим маринадом.
 
Маринад: 1 літр води, 2 столові ложки солі, 100 г цукру, 0,5 чайної ложки перцю  чорного меленого, 5 штук духмяного перцю, 5 лаврових листків.
 
Повинно покипіти 5 хвилин. Потім додаємо 100 мл оцту, і ще кип’ятимо 2 хвилини і заливаємо капусту, коли вистигне — капуста готова.
 
Рецепт номер 4. Капуста-крижалка.
 
На дно банки потерти морквину (берете відповідної величини банки), 8-10 зубчикiв часнику дрібно, 0,5 чайної ложки насіння кропу, можна сухі парасольки кропу.
 
Складаємо порізану на частини відварену капусту (молоду порізану я тільки ошпарюю окропом). І заливаємо киплячим маринадом. 
 
Маринад: 1 л води, 2 столові ложки солі, 200 г цукру, 200 г оцту,100 г олії, лавровий лист, перець духмяний.
 
Можна в банку покласти частинки буряка, тоді капуста матиме рожеве забарвлення. 
 
Якщо, на зиму готуємо, тодi стерилізуємо 15 хвилин.
 
Рецепт номер 5. Капуста квашена на зиму.
 
Капусту нашаткувати і перемішати з додаванням моркви (моркви я даю мало або взагалі не даю) і добре втрамбовуємо в банки за допомогою макогона, картоплем’ячки чи кулаком, між шарами — суміш перців і лавровий лист, і так — до верху, зверху сиплемо 2 столові ложки солі кам’яної, столову ложку цукру і заливаємо доброю водою, запихуємо одну кришку пластмасову в горло банки, щоб капуста не піднімалася доверху, і закриваємо пластмасовою кришкою.
 
Відразу виносимо у підвал для повільного квашення. Банки ставлю в якусь ємність, щоб потім розсіл, що витече, злити назад у банку.
 
Якщо розсолу забракне, то після вкисання долити підсоленою водою.

Закручене м’ясо

Капуста — це добре, скаже мені дехто зі знайомих-товаришів, я навіть здогадуюся, хто. А де м’ясо? — запитають вони ж.
 
Ларису Яківну цього і запитувати не потрібно — вона відразу ж пропонує рецепт надзвичайно ніжного, соковитого, пікантного рулетика з телятини. 
 
«Беру теляче шийне м’ясо, в даному випадку два шматки, промиваю, просушую і натираю сіллю з сумішшю перців, посипаю прованськими травами, зверху — лавровий лист і скручую, залишаю на годин 18. Сьогодні розкрутила, поклала чорнослив (а можна і курагу, і перець болгарський), скрутила в рулет, перев’язала ниткою.
 
Сьогодні запікала в рукаві, додала трошки води. Пекти при 180 градусах 30 хвилин, далі при 160 градусах ще годину, виходить дуже ніжне, м’якеньке і, основне, — корисне ! Смакує з домашнім сливовим соусом».
 
Від себе додам, що надзвичайно смакує з капустою номер один iз вищенаведених рецептів — перевірено вже!

Що восени найсмачніше?

Сало — скажете ви, і відгадаєте! Користь сала вже доведена, і це добре. Бо боятися жирів, перефразовуючи прислів’я, смаку не відчувати.
 
Правда, дієтологи застерігають від його надмірного споживання, але надмірності у будь-чому не вітаються взагалі. 
 
«Хочу поділитися з вами смакотою із сала. Завжди чомусь роблю цю смакоту в осінню пору», — ділиться пані Лариса. 
 
Маса з салом на бутерброди. Потрібно: 300 г сала свіжого, 2 шт. перцю солодкого, перець гіркий, 4 головки часнику (повинно бути 100 г), петрушка або кріп.
 
Усе разом перемолоти, посолити до смаку, скласти в банку і поставити в холодильник. Через годину можна мастити бутерброди. В холодильнику можна зберігати більше місяця.
 
Гарячі бутерброди з салом — також те, що треба восени, радить Лариса Пошпур.
 
Потрібно 200 г свіжого (соленого) сала, бажано з холодильника, порізати дрібненькою лапшою, цибулину порізати дрібною соломкою.
 
Додати сире яйце, пучку перцю меленого червоного, трошки кропу, посолити до смаку і все перемішати. Батон чи хліб намастити томатним соусом і зверху —  тією масою.
 
Розігріваємо пательню (бажано таку, щоб не прилипало), змащуємо її шматочком сала і кладемо бутерброди масою донизу, притискаємо трошки, на маленькому вогні витримуємо 2-3 хвилини (люблю, коли цибуля трошки аж присмажиться) і легенько лопаткою перевертаємо секунд на 30 на другий бік. Смакують і з томатним соком, і з чаєм! 
 
Не розповідайте домашнім, із чого бутерброди, — ніхто не відгадає!» — інтригує пані Лариса.
 
Смачні й гарячі, i холодні!

До осіннього чаю

Нарешті «мій вихід», тобто моє улюблене запитання: а що у вас найчастіше до чаю? У Лариси Пошпур — щоразу щось інше.
 
Ось навіть і медовик — з її власною імпровізацією: з яблуками і бісквітним коржем. Печемо!
 
Коржі медові: 150 г маргарину розтопити з 2 столовими ложками   меду (не кип’ятити), половина склянки цукру (100 г), півлітрова банка борошна, яйце, 2 столові ложки сметани, 1 чайна ложка соди + 1 столова ложка оцту. 
 
Розколотити тісто і випікати 2 коржі.
 
Коржі печуться дуже швидко — при 180 градусах — 10 хвилин.
 
Бісквітний корж: 4 білки збити до піків.
 
Додати 4 столові ложки цукру і збивати. Жовтки — по одному. Потім на менших оборотах з’єднати з 3 столовими ложками муки, столовою ложкою крохмалу + 1,5 чайної ложки порошку до печива.Випікати 1 корж.
 
Крем. В 0,5 л молока додати 150 г цукру і один пудинг ванільний, 40 г, усе розмішати, довести до кипіння, дати, щоб покипіло 1-2 хвилини, відставити і накрити рушником до вистигання. 
 
Коли охолоне, додавати до 400 г збитого до пишноти масла, 1,5 кг чистої ваги яблук, потертих на буряковій тертці, 0,5 склянки цукру і протушкувати до випарування вологи. Потім розділити яблука на 2 частини. 
 
2 кольорі галаретки (вишнева і ківі) окремо розвести в 50 мл окропу кожну і вкинути до яблук гарячих, добре перемішати, щоб галаретка добре розчинилася, залишити, щоб вистигли.
 
Складаємо пляцок: корж медовий + крем + яблука з вишневою галареткою + маса + бісквітний корж + маса + яблука з ківі + маса + медовий корж, верх і боки — кремовою масою чи залити шоколадною помадкою. 
 
Дуже ніжний із кислинкою смак виходить. І досить великий за розміром медовик. Смачний!
 
«Хочу поділитися також і смачненьким сирником, який уже давно печу, він прикрашає стіл на всі родинні свята, пекла на хрестини онучки. За розміром він досить великий, так що є чим посмакувати», — не стомлюється у своїх кулінарних творіннях Лариса Яківна.
 
Тісто: 1,5 склянки муки, 1 ст. л. какао, 25 г цукру, чайна ложка порошку до печива, 1/2 пачки маргарину, яйце. Місимо тісто і викладаємо на низ форми для випікання (я залишила трошки і зробила зверху решітку).
 
Сир: 1,5 кг жирного сиру, 2,5 склянки цукру, 250 г масла, ванільний цукор, 2 будини (пудинги) ванільні, пучка солі, 12 яєць. 
 
До змеленого сиру додаємо масло кімнатної температури, будин, збиті жовтки з цукром, ванільний цукор, усе перемішуємо з додаванням сухофруктів на ваш вибір, наприкінці додаємо збиті білки із сіллю і легенько перемішуємо. 
 
Викладаємо сирну масу на тісто (я зробила зверху решітку з тіста, то шоколадом вже не заливала). Форма розміром 25х35. Пекла при 160 градусах 1 год 15 хвилин.
 
Повсякчас тіште рідних: увагою, добрим словом, смачною їжею!