Українські тенісистки впевнено крокують турнірною сіткою «Аустреліен оупен»

19.01.2018
Українські тенісистки впевнено крокують турнірною сіткою «Аустреліен оупен»

Ветеран вітчизняного жіночого тенісу Катерина Бондаренко в другому колі «АО»-2018 легко здолала 15-ту сіяну, росіянку Анастасію Павлюченкову — 6:2, 6:3. (Фото з сайта tennisua.org.)

Одразу чотирьом українським тенісисткам удалось подолати стартовий бар’єр Відкритої першості Австралії-2018.
 
І це стало кількісним рекордом для українського тенісу.
 
При цьому троє наших співвітчизниць дісталися третього кола цьогорічного «АО».
 
І це було другим в історії українського тенісу фактом потрійного виходу до 1/16 фіналу першого в сезоні «гранд шолома».
 
Водночас випадок, коли двом українкам організатори дозволили зіграти (очне протистояння) на головному корті «АО» — арені Рода Левера, трапився вперше.
 
Подібний розвиток подій на «АО»-2018 став можливим, перш за все, завдяки серйозному зростанню «акцій» прими вітчизняного тенісу Еліни Світоліної.
 
Іще торік, на «Ролан Гарросі», наша співвітчизниця, маючи високий, четвертий, рейтинг WTA, була змушена грати свій поєдинок четвертого кола проти майбутньої переможниці Відкритої першості Франції — латвійки Олени Остапенко — на далекому й непривабливому для глядачів корті №12.
 
Нині ж Світоліній — четвертій ракетці планети й так само четвертій сіяній — в оргкомітеті «АО»-2018 без особливих вагань пропонують грати на основній арені змагань.
 
Так було у випадку з її поєдинком другого раунду проти 49-ї тенісистки світу  — чешки Катержини Синякової.
 
Там само було призначено й побачення Еліни зі своєю юною співвітчизницею, сенсаційною Мартою Костюк.
 
З урахуванням кваліфікації на своєму першому в кар’єрі дорослому «шоломі» Марта вже виграла п’ять поспіль поєдинків.
 
В останньому з яких вона, змагаючись на третій за статусом арені «АО», що названа на честь легендарної австралійської тенісистки Маргарет Корт, здолала Олівію Роговську.
 
Попри те, що в рейтингу WTA супер­ниць наразі розділяють 360 позицій, проти місцевої тенісистки Костюк продемонструвала не за роками зрілий і переконливий теніс — 6:3, 7:5.
 
А от дорога до третього кола Еліни Світоліної виглядала дещо заплутаною. За словами українки, причина — неймовірна спека.
 
Розпочинаючи протистояння з Синяковою в статусі явного фаворита, перша ракетка України несподівано програла перший сет.
 
Однак друга та третя партія завершилися з рахунком 6:2 та 6:1, відповідно, на користь нашої співвітчизниці.
 
«Почувалася не дуже добре й не могла сфокусуватися на правильних речах. Тому й ускладнила собі завдання. Думала, що сьогодні розплавлюся», — пояснила Світоліна.
 
Під спекотним сонцем довелося грати свій поєдинок другого кола проти росіянки Анастасії Павлюченкової й нашій Катерині Бондаренко.
 
Утім готовність ветерана українського жіночого тенісу до австралійського літа виявилася значно кращою, ніж у її більш молодої та рейтинговішої (15-й номер посіву) суперниці з Росії, котру Катя переграла в двох сетах — 6:2, 6:3.
 
«Чи готова я до того, що спека далі буде ще більшою? Звісно», — наголосила Бондаренко, на котру в третьому колі чекає зустріч з іще однією представницею сіяної когорти — 19-м номером посіву, словачкою Магдаленою Рибариковою. 
 
Непоганий шанс здолати знаного опонента й пройти до 1/16 фіналу «АО»-2018 мала друга тенісистка України Леся Цуренко.
 
Проте, маючи нагоду в двох сетах завершити гру, киянка не спромоглася у вирішальний момент виграти свою подачу й дозволила знаній Агнешці Радванській з Польщі (у минулому — другій ракетці планети) здобути вольову перемогу — 2:6, 7:5, 6:3.
 
Непоганий турнірний хід у Мельбурні демонструє й єдиний у чоловічій сітці представник України Олександр Долгополов. У другому колі він у трьох сетах переграв господаря кортів Метью Ебдона — 7:6, 6:3, 6:4.