«Ти є...»: на Байковому цвинтарі попрощалися з загиблим в АТО розвідником Іллею Сербіним

27.02.2018
Унаслідок обстрілів бойовиків у зоні АТО продовжують гинути українські воїни.
 
Як повідомив речник Міноборони з питань АТО Дмитро Гуцуляк, минулої неділі загинув захисник України 1998 року народження (наразі прізвище полеглого воїна не оприлюднено), ще один український військовий дістав поранення. 
 
Цього ж дня на Байковому цвинтарі у Києві поховали 24-річного розвідника 25-го батальйону «Київська Русь» Іллю Сербіна, який загинув 22 лютого під час обстрілу з гранатомета.
 
Воїн пішов на війну добровольцем батальйону ОУН ще у 2014 році, згодом перевівся до 25-го батальйону «Київська Русь», і головна причина цього — щоб служити разом із дружиною, Юлією Микитенко, з якою вони побралися 2015 року.
 
Історія їхнього кохання навіть стала частиною фотопроекту «Якби не війна».
 
«Це Ілля та Юлія. Він — розвідник, у складі спочатку 54-ї ОРБ, а потім 131-ї ОРБ. Пройшов Чермалик, Павлопіль, Штольню. Для неї він просто «бородатий чувак у формі», «симпатичний хлопчик-військовий». Вона — студентка, активістка громадської організації «Відсіч», донька бійця Нацгвардії», — писали про них волонтери фотопроекту.
 
Після смерті коханого чоловіка Юлія Микитенко в загальному доступі опублікувала лише одне спільне фото і короткий напис: «Ти є...»
 
Загалом минулої неділі вздовж лінії фронту зафіксовано п’ять прицільних мінометних і гранатометних обстрілів у бік оборонних позицій Збройних сил України.
 
Українські військові двічі відкривали вогонь у відповідь iз незабороненої Мінськими домовленостями зброї.
 
У суботу пізно ввечері російські окупанти застосували артилерійські системи калібру 152-мм по околицях населеного пункту Підлісне на Луганщині. 
 

ДО РЕЧІ

У складі так званої приватної військової компанії Вагнера є підрозділ «Карпати», до якого входять майже 40 українців, бойовиків iз Донбасу, йдеться в розслідуванні проекту «Радіо «Свобода» — «Донбас.Реалії». Як повідомив журналістам керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов, спецслужбі вдалося отримати персональні дані майже двох тисяч найманців «ПВК Вагнера», при цьому кількість ідентифікованих українців з нелегальної приватної військової компанії — майже 40 осіб.
 
Про подробиці завдань цієї групи повідомив бойовик ОРДЛО Михайло Полинков. «Це атакуюче ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають у найбільшу «дупу».
 
Спочатку підрозділ «Карпати» створювали для диверсій у тилу української армії, але через слабку підготовку складу від цієї ідеї відмовилися. Після чого українців переправили до Сирії.
 
Отаман російського казацького товариства «Ховріно» Євген Шабаєв каже, що місячна платня рядового у ПВК — 240 тисяч рублів, але жителі Донбасу отримують менше — в середньому 100-150 тисяч рублів (46-69 тисяч гривень).
 
Через це, каже отаман, останнім часом кількість охочих воювати в Сирії значно скоротилася, і до «ПВК Вагнера» почали вербувати тих жителів Донбасу, які сидять у в’язниці.