Закон «Про оцінку впливу на довкілля» скасував застарілу і непрозору «екологічну експертизу»

04.07.2018
У грудні минулого року місцеві громади отримали право вимагати перевірки екологічних ризиків, які гіпотетично можуть виникнути в процесі будівництва, реконструкції, технічного переоснащення, розширення, перепрофілювання чи ліквідації об’єктів.
 
Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» скасував застарілу і непрозору «екологічну експертизу». 
 
Аналогічні закони вже десятиліттями ефективно діють у країнах ЄС, забезпечуючи багаторівневу перевірку на екологічність майбутніх об’єктів. В Україні на сьогодні розпочато 763 такi процедури.
 
На думку міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, довкілля поступово таки стає пріоритетом державної політики.
 
Очікують, що до кінця року кількість розпочатих процедур ОВД становитиме близько 1,5 тисячі, як це відбулося свого часу в Польщі, на досвід якої й зорієнтовані українські природоохоронці.
 
Міжнародні партнери вже побачили суттєвий прогрес у впровадженні інструментів оцінки впливу на довкілля. Зокрема, експерти ЮНЕП констатують: близько одного відсотка від загальної інвестиції в проект в Україні коштує саме виконання ОВД. Процедура займає небагато часу, якщо інвестиційний проект якісний і ретельно підготовлений.
 
Найбільше повідомлень про майбутню планову діяльність надійшло протягом першого півріччя зі сфери надрокористування, будівництва, енергетичного та агропромислового секторів. За кількістю розпочатих процедур ОВД лідирують Львівщина (83), Харківщина (69) та Полтавщина (57).
 
Відповідальний бізнес усвідомлює важливість запровадження екологічності проектів та поступово адаптується до нової процедури. У підсумку, всі отримують чисту воду, ґрунти та повітря. Проблеми в процесі проходження нової процедури мають лише ті, хто погано або взагалі не готувався і потім заново витрачає місяці для адаптації планів до стандартних вимог. Але Мінприроди готове допомогати таким суб’єктам господарювання та проводить для відповідальних фахівців додаткове навчання.
 
Громадян просять активніше брати участь у громадських слуханнях щодо регіональних об’єктів, які проходять процедуру ОВД. Інформація про їх проведення обов’язково має бути оприлюднена через оголошення у місцевій пресі. Представники громад можуть впливати на рішення влади. І найдоцільніше висловити свої зауваження і застереження щодо об’єкта, який планують зводити, саме на стадії таких слухань. На жаль, активність громадян поки що низька. Наприклад, у Маріуполі, де вже розпочато п’ять процедур ОВД на головних підприємствах-забруднювачах, громада спроквола підключається до процесу.
 
Тим часом Закон «Про оцінку впливу на довкілля» дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності, формуючи перелік питань, які досліджуватимуть, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності та на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля. Всю процедуру здійснюють через Єдиний реєстр. 
 
Європейську модель екологічної оцінки впроваджують відповідно до вимог Директиви 2011/92/ЄС та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН. При Мінприроди працює телефонна «гаряча лінія», де можна отримати додаткові консультації щодо практичного функціонування ОВД. Ознайомитися з
Єдиним реєстром можна за посиланням: http://eia.menr.gov.ua.