І в тюрмі вдома краще: сотні ув’язнених з ОРДЛО просятьcя на підконтрольну територію

16.11.2018
Україна готова забрати 895 ув’язнених, які відбувають покарання у тюрмах так званих «ДНР» і «ЛНР» i звертаються з проханням про переведення на підконтрольну Києву територію.
 
Про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. 
 
«Із кінця 2014 року й до сьогодні до секретаріату омбудсмана надійшли звернення від 470 iз Донецької області (ув’язнених у «ДНР») і 425 — iз Луганської області (ув’язнених у «ЛНР»)», — сказала пані Денісова під час «круглого столу» в Києві.
 
Омбудсман наголосила, що цих ув’язнених використовують на непідконтрольних територіях як безплатну робочу силу, а також у бойових діях.
 
«Денісова готова хоч завтра виїхати й забрати ці сотні засуджених, які відбуватимуть покарання за українським законодавством в українських в’язницях. Але ми не бачимо відповіді на це від маріонеток Кремля, і тут є вже політичні ігрища Москви, яка вимагає, щоб Денісова проводила прямі переговори з так званими представниками ОРДЛО», — заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.
 
Вона нагадала, що на початку конфлікту на Донбасі в тюрмах на окупованих територіях залишалися близько 16 тис. засуджених.
 
«За цей час нам вдалося перевести кілька сотень на територію, підконтрольну Києву. Серед тих, кого передали, були й завербовані, які потім намагалися влаштовувати бунти, були ті, чиї родичі так чи інакше матеріально стимулювали бойовиків, щоб їх перевели», — зазначила віце-спікер.
 
Ірина Геращенко додала, що міжнародні партнери мають «займати активнішу позицію в питаннях, зокрема, доступу до в’язниць на окупованих територіях Донбасу».