«Капучино» з «Пташиним молоком»: рецепти випічки до свят від львів’янки Марти Левицької

18.12.2019
«Капучино» з «Пташиним молоком»: рецепти випічки до свят від львів’янки Марти Левицької

Марта Левицька переконує, що пекти смаколики насправді дуже просто.

Погодьтеся, що в гостях часто хочеться якнайшвидше дочекатися того моменту, коли виносяться широкі таці чи кількашарові вази на ніжках із пухкими, барвистими, кремовими шматочками пляцків, бо це чудова частина гостини і пригощань. Ще краще — запросити гостей до себе на смачний ексклюзивний смаколик чи навіть кілька.

Не секрет, що коли дивишся на неймовірні солодкі витвори господинь, то можеш відчути комплекс неповноцінності через невміння і собі подібне створити. Кулінарні ж майстрині запевняють, що пляцки печуться простіше, ніж торти, що запросто вдаються кожному, хто хоч трошки постарається, і радять пекти їх на родинні свята обов’язково. Бо, крім усіх переваг цієї смачної, яскравої та багатобарвної випічки, є й та, якою можна легко експериментувати: додавати улюблений інгредієнт — джем, фрукти, горішки, або навіть придумати авторський шар чи крем. 

«Пташине молоко»: жодна пташка не постраждала

Що робити, коли природу треба берегти, а пляцка з «пташиним молоком» хочеться? Правильно, спекти! Неймовірно смачний, причому жодна пташка не постраждає. Рецепт розповість майстриня кулінарної випічки, господиня, на рахунку якої дуже багато авторських рецептів, львів’янка Марта Левицька. «Дуже простий у приготуванні, з доступних продуктів, над­звичайно смачний та ніжний, я вам це гарантую», — заохочує пані Марта до творення власного «Пташиного молока»!
 
Беремо форму 24х28 см та склянку 200 г.
Потрібно: 
3 яйця,
1 склянка цукру,
1 склянка борошна з гіркою,
2 ст. л. какао,
5 ст. л. сметани,
50 гр. масла (маргарину),
1 ч. л. амонію.
Яйця збити з цукром до збільшення об’єму, додати сметану — збити, топлене масло — збити. Затим додати амоній та просіяне борошно з какао і збити на малих обертах міксера. Тісто має бути як густа сметана. Викласти у форму, пекти 45 хвилин до сухої палички.
Крем:
0,5 л. молока,
4 ст. л. манки,
1 склянка цукру,
ванілін,
200-300 г масла,
сік половини лимона.
Половину молока з цукром ставимо варити, в іншій половині розводимо манку. Вливаємо до киплячого молока і, постійно помішуючи, варимо до доброї густини. М’яке масло збити і по ложці додавати у ледь теплу манку, збиваючи до пухкості. Наприкінці додати сік лимона, ще раз збити.
Викласти на корж крем, полити розтопленим шоколадом.
«Можна спекти ще один корж і зробити гарний торт, я так неодноразово робила, масла брала 200 г 83 % жирністю. Спробуйте — це дуже смачно!» — додає Марта Левицька.

«Капучино», яке не п’ють, а жують

У смачних записничках господині зі Львова є також пляцок «Капучино», про смак якого вже ходять легенди. Ці легенди пані Марта підтримує тим, що, знову ж таки, свідчить про простоту у випіканні, тобто заохочує до кулінарної творчості. 
Ось що нам знадобиться. 
 
Для бісквіту:
110 г борошна,
160 г цукру,
20 г какао,
20 г капучино,
36 г крохмалю,
4 яйця,
1 ч. л. розпушувача,
50 г масла,
50 г води.
Білки збити. До них додати поступово цукор і збити, а потім додати жовтки і ще раз збити. Сухі інгредієнти змішати разом, просіяти крізь сито у збиті яйця, легенько вимішати. Наприкінці поступово додати гаряче масло, розтоплене з водою, легенько вимішати. Пекти приблизно 50 хвилин (готовність перевіряти паличкою). Охолоджену випічку розрізати на коржі, їх виходить 4.
Крем:
250 г масла,
150 г згущеного молока,
100 мл молока,
2-3 ст. л. капучино.
М’яке масло збити, додати згущене молоко і також збити, поступово влити капучино, розведене в теплому молоці, гарно збити. Крем дуже смачний.
Для просочування кор­жів:
кава — 1 ст. л.,
1 ст. л. цукру,
200 мл води.
«Цей бісквіт можна також спекти білим, замість какао і капучино додати 40 г борошна», — уточнює кулінарна майстриня.

«Спартак» — вища кулінарна математика

Але це, впевнена Марта Левицька, — лише на перший погляд. Улюблений пляцок можна спекти і кулінаркам-новачкам, бо особливих складнощів у цьому процесі нема, навпаки — лише приємні відкриття. Спробуйте — усе вдасться!
 
Форма — 20х30, склянка — 200 г. На таку форму вихід — 8 коржів.
Для тіста:
1 яйце,
2 ст. л. меду,
7 ст. л. молока,
2 ст. л. олії,
50 г масла,
1 ч. л. соди.
Це все ставимо на плиту, заварюємо так, щоб суміш стала однорідною, доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.
В гаряче кладемо: 
1 склянку цукру, 
4 ст. л. какао, 
350—400 г борошна (це 3—3,5 склянки).
Замішуємо тісто, зразу ділимо на рівні частини, і катаємо паляниці (коржі) відразу на пергаментному папері, так дуже зручно, випікаємо паляницю, це приблизно 4-5 хвилин.
Крем:
0,5 л. молока,
2 ст. л. борошна,
2 ст. л. крохмалю (кукурудзяний),
1 яйце,
150 г цукру (неповна склянка),
ванілін.
Це все ставимо на плиту, заварюємо до загустіння. Коли добре охолоне, збиваємо 150 г масла, до масла додаємо по ложці охолоджене заварне, збиваємо все разом. Затим додати 250 мл вершків — також збити, з’єднати з кремом. Це дуже смачний крем, нагадує морозиво.
Ще один варіант класичного заварного крему до «Спартака»: все так само тільки 200 г масла, і без вершків, додати наприкінці трохи соку лимона. Такий крем — теж неймовірно смачний. А готовий виріб — і поготів!

Його величність сирник 

І насамкінець — про особливу, дивовижну випічку, яка на будь-якому святі бажана і яку полюбляють усі. Сирник із різними наповнювачами, помадками, присипками, перетворює будь-яке свято на свято смаку. Ця випічка не потребує коментарів. Вона просто чудова і просто улюблена всіма. Господині інколи хвилюються: вдасться чи не вдасться ця «складна сирна конструкція». А даремно, каже Марта Левицька, хвилюватися не потрібно, треба брати і пекти!
 
«Цей рецепт класичного сирника, який давно пече моя мама, а також печу я. В цьому рецепті доповнила його яблуками з родзинками. Хоча можете спекти просто сирник», — починає пані Марта  сирний майстер-клас.
Форма кругла 26 см, склянка — 200 г.
500 г яблук (вага очищених) порізати на великі шматки, присипати цукром (2-3 ст. л., покласти в посудину з товстим дном, на дно трішки води і тушкувати. Намагатися, щоб залишилися цілі шматочки яблук, затим додати жменю родзинок. У 100 мл води розвести пудинг або крохмаль, перемішати і вимкнути вогонь.
Тісто:
1 яйце,
1 ст. л. масла,
1-2 ст. л. сметани,
1 ст. л. цукру,
0,5 ч. л. розпушувача.
Борошна додаєте стільки, щоб замісити м’яке тісто.
Сирник:
1 кг доброго сиру,
8 яєць,
1,5 склянки цукру,
100 г масла,
2 ст. л. манки,
2 ст. л. крохмалю,
ванілін,
цедра 1 лимона.
Сир змолоти, жовтки збити з цукром, з’єднати із сиром, м’яким маслом, манкою та крохмалем, додати ванілін та цедру лимона. Білки збити окремо, все разом акуратно вимішати.
На форму стелимо пергамент, викладаємо рівномірно тісто, потім яблука, далі підготовлений сир, ставимо в розігріту духовку. Як сир зверху підрум’яниться — готово. Пекти не при високій температурі (до години часу, духовку виключити, залишити сирник, щоб там трохи охолов).
Як бачимо, якщо діяти за порадами і за рецептами, нічого складного у процесі випічки немає. Печіть, нехай свята, що наближаються, будуть гарними і смачними!