У київській акваторії Дніпра відбувся прем’єрний етап міжнародної серії Oceanman

19.07.2023
У київській акваторії Дніпра відбувся прем’єрний етап міжнародної серії Oceanman

У Києві пройшов дебютний етап міжнародної серії Oceanman. (Фото з фейсбука OCEANMAN Ukraine.)

Через війну проведення в Україні великих спортивних заходів було поставлене на паузу.

 

У своїй переважній більшості масштаб спортивних зібрань обмежувався онлайн-форматом.

 

Водночас минулих вихідних у Києві відбулася знакова велелюдна подія.

 

Упродовж двох днів близько восьми сотень плавців в акваторії Дніпра перевіряли свої сили на довгій воді, долаючи дистанції на 2, 5 та 10 км.

 

Столиця України вперше приймала етап відомої на весь світ плавецької серії Oceanman.


Поруч із майстрами своєї справи також змагалися й аматори. Переважно саме вони й становили левову частку учасників Oceanman Kyiv-2023.

 

Переживаючи непрості часи, кожен з українців відкриває для себе свій власний рецепт стійкості та витривалості.


«Регулярні тренування загартовують та дисциплінують, допомагають тримати себе у добрій фізичній формі», — наголошують учасники змагань.


Ветеран російсько-української війни Дмитро Терещенко вперше проплив двокілометрову дистанцію: «Після поранення я мав велику жагу до життя, до руху. Для мене плавання — це атмосфера швидкості, якої я не відчуваю зараз».


Саме через двокілометровий спринт для багатьох плавців-аматорів розпочинається їхнє знайомство з відкритою водою.

 

«Готуючись до дебютного старту, вдалося відкрити в собі нові можливості, побачити власні сильні сторони, здолати внутрішні бар’єри», — ділиться відчуттями після успішного завершення двокілометрового запливу одна з його учасниць.


А от дистанція на 10 км — це вже зовсім інший рівень. Цей водний марафон з 2008 року входить до програми Олімпійських ігор. І тут, у Києві, свої можливості на олімпійській дистанції також перевірила й юна надія українського плавання Марія Городня.

 

18-річну представницю Львівщини вже називають новою «золотою рибкою» України. На минулорічному чемпіонаті України вона впевнено виграла «золото» на 400 м, 800 м та 1500 м. Цьогоріч вона стала чемпіонкою країни на 1,5 км.

 

Так само «взяла» вона й жіночий залік «десятки» київського Oceanman — 2:07:48. (До речі, схожий результат — 2:07:35 — показала українка Христина Панчішко на Олімпіаді-2020 в Токіо).

 

А найшвидше серед чоловіків київський водний марафон проплив уродженець Кривого Рогу Володимир Воронько — 2:05:45. Примітно, що обоє переможців «океанменівського» марафону — срібні медалісти ЧУ-2023 на відкритій воді на 10 км.


Заплив на 5 км у чоловіків виграв Михайло Перепилиця, на двох кілометрах тріумфував В’ячеслав Семгайкін. Натомість у жінок подвійним успіхом на дистанціях 2 та 5 км відзначилася Ганна Пасічник.


Додамо, що організатори київського Oceanman провели й благодійний заплив на 500 м, зібрані кошти від якого передали на потреби ЗСУ.


«Дуже приємно, що в такі важкі часи багато людей змогли отримати порцію позитивних емоцій», — наголосили в орг­комітеті змагань і повідомили, що наступний Oceanman в Україні запланований на 29—30 червня 2024 року.