Відріж собі шматочок осені: рецепти, з якими ви полюбите короткі дні і довгі ночі

13.09.2023
Відріж собі шматочок осені: рецепти, з якими ви полюбите короткі дні і довгі ночі

Восени нас накриває сезонна хандра: холоди, темрява, швидкоплинні дні, відсутність бажання стояти довго біля плити, а тим більше щось вигадувати.

 

Можна зробити щось смачненьке, але швидко й за простим рецептом: аби опісля обов’язково залишився час на затишну прогулянку чи відпочинок на свіжому повітрі.

 

А можна створити справжню осінню майстерню на кухні й насолоджуватися приготуванням.


У будь-якому випадку ваша оселя неодмінно огортатиметься теплим ароматом, а смачна їжа миттю вилікує поганий осінній настрій і налаштує на розслабленість і насолоду.


До того ж зараз осінь тільки вступає в основну фазу, а тепле повітря й різноманіття сезонних овочів та фруктів дозволяють приготувати безліч різноманітних страв: супи, салати, овочі, пироги тощо.

Пиріг з м’ясом та баклажанами
на збалансований обід

Цей м’ясний пиріг — дуже ситний і сповнений смаку, адже гармонійно поєднує хрустке підрум’янене тісто з над­звичайно соковитою начинкою з фаршу, попередньо підпечених баклажанів та сиру.

 

Чудово смакуватиме з легким овочевим салатом або ж як повноцінна трапеза. Підготуйте інгредієнти.


Для тіста:
— пшеничне борошно — 320 г;
— цукор — 1 ст. л.;
— сіль — 1 ч. л.;
— вершкове масло, порізане кубиками, — 225 г;
— крижана вода — 125 мл.


Для начинки:
— свинячий фарш — 450 г;
— напівтвердий сир (наприклад «Чеддер») — 100 г;
— середні баклажани — 2 шт.;
— цибулина, порізана кубиками, — 1 шт.;
— рослинна олія — 30 г;
— мелений коріандр — 1 ч. л.;
— вичавлені зубчики часнику — 4 шт.;
— вершки — 100 мл;
— сіль — до смаку;
— мелений чорний перець — до смаку;
— кунжут для посипання пирога;
— яйце — 1 шт.;
— вода — 2 ст. л.


Спочатку готуємо тісто. В мисці добре перемішуємо просіяне борошно, цукор і сіль та втираємо масло в борошно. Частинами додаємо воду, щоб «зв’язати» тісто. Виминаємо тісто в один шар, загортаємо в харчову плівку, надаємо форму диска і ставимо в холодильник «відпочити».


Духовку розігріваємо до 180°С. Баклажани загортаємо у фольгу й печемо до м’якості 20-25 хвилин. Дістаємо з духовки і залишаємо на деякий час у фользі до потреби.


Поки баклажани печуться, від охолодженого тіста для пирога відрізаємо третину. Більшу частину не надто тонко розкачуємо. Викладаємо тісто у форму для пирога, оформлюємо краї, а низ рівномірно проколюємо виделкою. Ставимо в холодильник, поки готуємо начинку.


У великій пательні розігріваємо рослинну олію, додаємо цибулю, солимо до смаку і тушкуємо до м’якості. Додаємо м’ясо і смажимо, помішуючи, поки м’ясо повністю змінить колір.

 

Печені баклажани розгортаємо, розрізаємо навпіл, виймаємо м’якоть, видаляючи шкірки, і січемо ножем. Разом із часником, коріандром, сиром та вершками додаємо до м’яса, солимо, приправляємо чорним перцем і добре перемішуємо.


Дістаємо охолоджену основу для пирога з холодильника та викладаємо на тісто начинку.


Решту тіста розкачуємо та ріжемо смужками 1-1,5 см завтовшки. Викладаємо зі смужок сіточку на пирозі. Яйце збиваємо з водою та змащуємо отриманою сумішшю поверхню пирога. Щедро посипаємо кунжутом.


Ставимо пиріг до розігрітої до 180°С духовки і печемо 45-50 хвилин, доки поверхня м’ясного пирога добре не підрум’яниться. Дістаємо страву й залишаємо на 10 хвилин, щоб зійшов жар. Смакуємо!

Французький цибульний суп — розкішна страва на вашому столі

Цибуля, спеції, вода, сир, біле вино... Ось складники вишуканої, смачної, а головне — легкої французької страви. Існує легенда, що прототип цибулевого супу готували для легіонерів ще в Стародавньому Римі: він був дешевим, простим у приготуванні, але при цьому дуже ситним.

 

Через те, що багато хто вважав, що цибуля в сирому вигляді викликає головний біль, довелося експериментувати з термічною обробкою, що і привело до виникнення такої страви. А сьогодні ви без особливих зусиль можете приготувати цей суп на обідню чи вечірню трапезу.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
— вершкове масло — 25 г;
— ріпчаста цибуля, нарізана півкільцями, — 2 шт.;
— трохи пшеничного борошна;
— біле сухе вино — 5 ст. л.;
— трохи цукру;
— курячий бульйон — 800 г;
— половина французького багета;
— сир «Грюйер» (або «Чеддер», «Едам» тощо) — 75 г;
— сіль, мелений чорний перець — за смаком.


Розтоплюємо вершкове масло у великій каструлі, потім додаємо цибулю. Обсмажуємо цибулю до тих пір, поки вона не стане прозорою, злегка помішуючи. Зменшуємо вогонь і продовжуємо обсмажувати до моменту, поки не з’явиться приємний карамельний колір.


Також обсмажуємо на сухій сковорідці борошно: як тільки воно змінить свій колір і з’явиться легкий аромат смаженого горіха — пересипаємо суміш у каструлю з цибулею й добре перемішуємо.


Змішуємо вино з цукром і заливаємо в суміш цибулі та борошна, надалі даємо покипіти, а вину — випаруватися. Додаємо бульйон, доводимо до кипіння і готуємо на повільному вогні 15-20 хв. Знімаємо шум і варимо на повільному вогні ще близько 15 хв.


Посипаємо багет тертим сиром і відправляємо в духовку на 3-4 хв. Смакуємо!

Вареники з білими грибами
та картоплею


Ця начинка нічим не поступається вареникам з капустою. Навпаки, смак і аромат білого сушеного гриба є неперевершеним компонентом, отож така страва посідає поважне місце на осінньому столі. А рецепт практично не відрізняється від класичного, тільки з іншою начинкою. Підготуйте інгредієнти.


Для тіста:
— яйце — 1 шт.;
— склянка води;
— дрібка солі;
— борошно — близько 2 склянок.


Для начинки:
— картопля — 500 г;
— цибулина — 1 шт.;
— сушені білі гриби — 100 г;
— сіль, перець — за смаком;
— соняшникова олія.


Спочатку готуємо тісто. Яйце вбиваємо в невелику миску, додаємо сіль і збиваємо виделкою. Додаємо склянку води і перемішуємо.


В іншу миску насипаємо 2 склянки борошна, робимо в борошні заглиблення і вливаємо туди воду з яйцем. Починаємо замішувати тісто: борошна додаємо стільки, щоб тісто не прилипало до рук, однак було еластичним (не дуже тугим). Залишаємо накрите тісто приблизно на 30 хвилин.


Начинку варто готувати заздалегідь. Білі сушені гриби заливаємо водою або молоком і залишаємо на 1-2 години. Зливаємо молоко, злегка їх віджимаємо, подрібнюємо.

 

Обсмажуємо на рослинній олії дрібно порізану цибулю, після чого додаємо гриби і тушкуємо до готовності. Картоплю миємо, чистимо і ставимо варитися в підсоленій воді.

 

Потім готуємо класичне пюре: додаємо гриби з цибулею, сіль і перець за смаком та добре перемішуємо. Даємо начинці охолонути.


Відрізаємо від тіста шматок, розкачуємо і вирізаємо склянкою кружальця. На середину кожного викладаємо начинку з картоплі й дуже ретельно защипуємо по краях. Варимо в підсоленій воді до готовності.

 

Окремо смажимо до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю та поливаємо вареники. Смакуємо!

Рататуй — справжня овочева «бомба»


Цей рецепт стосується до прованської кухні ХVІІІ століття, а назва походить від слів rata (тушковане м’ясо) і touiller (підкидати або перемішувати їжу). Колись її називали селянським рагу бідних фермерів, яким треба було використати овочі, готові до споживання.

 

А зараз ратутуй є справжньою ресторанною стравою, котру подають із м’ясними та рибними закусками або як основну страву до рису, а до того ж вважають здоровою вечерею.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
— стиглі м’ясисті помідори — 1 кг;
— середній баклажан — 1 шт.;
— середній кабачок — 1 шт.;
— солодкий перець — 3 шт.;
— велика головка ріпчастої цибулі — 1 шт.;
— зубчики часнику — 3 шт.;
— оливкова олія — 70 мл;
— сіль — 2,5 ч. л.;
— прованські трави — за смаком.


Вимиті й обсушені перці запікаємо в розігрітій духовці при 200°С протягом 40 хвилин. Половину помідорів обмиваємо холодною водою, обдаємо окропом і знімаємо шкірку. М’якоть ріжемо акуратними кубиками.


Головку цибулі очищуємо від лушпиння і злегка обсмажуємо (буквально 2-3 хвилини) у невеликій кількості (приблизно 1 ст. л.) оливкової олії.

 

Цибуля не повинна добре просмажитися — вона має увібрати в себе трохи олії, але залишитися твердою (смажити до золотистої скоринки або до м’якості не потрібно).


Як тільки цибуля досягне потрібної кондиції, додаємо до неї порізані кубиками томати. Залишаємо овочі томитися ще 10 хвилин на середньому вогні, не закриваємо їх кришкою і не перемішуємо!


Виймаємо з духовки запечені перці, відразу кладемо в прозорий пакет, щільно закріплюємо кінці і залишаємо на деякий час. Як тільки овочі охолонуть, очищаємо їх від шкірки, видаляємо насіння і плодоніжку. Все інше ріжемо кубиками і додаємо до овочів. 

 

Продовжуємо тушити суміш іще 5 хвилин. Далі вимикаємо вогонь, солимо овочеву масу і приправляємо спеціями та ароматними травами. Отримана суміш буде соусом до основної страви.


Баклажани, кабачки і залишки томатів ріжемо кружечками середньої товщини. Баклажани кладемо в окрему ємність і солимо (близько 1 ч. л.), тримаємо їх так 15-20 хвилин, щоб позбутися специфічної для цього овоча гіркоти. Змішуємо оливкову олію та 0,5 ч. л. солі з подрібненим часником.

 

У глибокий посуд для запікання виливаємо соус, зверху розкладаємо овочі, чергуючи їх один з одним, і кропимо оливковою олією з часником. Можна приправити невеликою кількістю спецій.

 

Посуд для запікання з овочами щільно огортаємо фольгою і ставимо в духовку на 1,5-2 години (при температурі 180°С). Смакуємо!

Сливовий пиріг із корицею — кулінарний бестселер


У соковитих сливах, на які щедра осінь, міститься більше мінералів, ніж у грушах або яблуках. До того ж вони багаті цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм.

Найрозкішніший у світі пиріг зі сливами, ідеальний для приготування в серпні й на початку осені, понад 30 років тому придумала кулінарна оглядачка The New York Times Маріан Буррос.

 

Хоча газета з 1989 року не публікує цей рецепт, він досі є одним із найпопулярніших у світі. Отже, підготуйте інгредієнти.


Для тіста:
— борошно — 1,5 склянки;
— розпушувач — 2 ч. л.;
— цукор — 3/4 склянки;
— олія — 1/4 склянки;
— яйце — 1 шт.;
— молоко — 1/2 склянки;
— сіль — дрібка.


Для начинки і присипки:
— сливи — 500 г;
— цукор — 1 ст. л.;
— кориця — 1 ч. л.;
— вершкове масло — 2 ст. л.;
— цукрова пудра.


Змішуємо в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збиваємо цукор, яйце, олію і молоко. З’єднуємо і перемішуємо інгредієнти. Викладаємо тісто діаметром 20-23 см на змащене олією і присипане борошном деко.


Викладаємо зверху сливи, розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх у тісто. Посипаємо цукром і корицею, розкладаємо зверху маленькі шматочки вершкового масла. Випікаємо при 180°С приблизно 40-45 хвилин. Готовий пиріг охолоджуємо і прикрашаємо цукровою пудрою. Смачного!

 

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка