У США затримали росіян, які нелегально допомагали рф отримати мікроелектроніку для зброї

08.11.2023

Днями у Брукліні було оприлюднено кримінальну справу, в якій фігурують російські громадяни Микола Гольцев, Салімджон Насріддінов та Крістіна Пузирьова.

 

Вони закуповували напівпровідники, інтегральні схеми та інші електронні компоненти подвійного призначення, які потім використовувалися в рф для виробництва сучасної зброї.

 

Фактично йдеться про участь злочинної трійці у глобальній схемі закупівель, що діяла в обхід накладених на росію санкцій.


Як повідомила пресслужба міністерства юстиції США, свій товар затримані відправляли через Туреччину, ОАЕ, Гонконг, Індію, Китай. Відправлень було близько 300 на суму 7,2 мільйона доларів.

 

Цей канал діяв уже давно, бо перевезені компоненти українські військові не раз виявляли у такому сучасному озброєнні рашистів, як комплекс радіорозвідки «Торн-МДМ», комплекс радіоелектронної боротьби «Борисоглібськ-2», легка багатоцільова керована ракета «Ізделіє-305Е», вітебський десант­ний контрракетний комплекс L370, вертольоти Ка-52, БПЛА «Орлан-10» та бойові танки Т-72Б3.


У своїх схемах злочинці використовували дві юридичні особи, зареєстровані в Брукліні, — SH Brothers Inc. і SN Electronics Inc.

 

Ці організації незаконно отримували, купували та відправляли електроніку на мільйони доларів.


Діяли контрабандисти за чіткою схемою. Гольцев отримував замовлення від російських кінцевих споживачів в оборонному та технологічному секторах, які прагнули придбати певний предмет у США.

 

Потім він спілкувався безпосередньо з американськими виробниками та дистриб’юторами, використовуючи псевдоніми «Нік Стівенс» або «Джіо Росс».

 

Далі у парі з Насріддіновим незаконно відправляв товари різним посередницьким корпораціям, розташованим в інших країнах, а вже звідти — до росії. У свою чергу, Пузирьова керувала численними банківськими рахунками та проводила фінансові операції на підтримку схеми.


За словами помічника генерального прокурора Метью Г. Олсена, правоохоронцям вдалося зруйнувати складну мережу закупівель критично важливих технологій, що дозволяють росіянам створювати зразки сучасної зброї.

 

«Міністерство юстиції, — сказав він, — прагне притягнути до відповідальності та викрити тактику, яку використовують ворожі національні держави для незаконного придбання предметів, необхідних їм для продовження своїх жорстоких кампаній».


Усі троє злочинців зараз перебувають під вартою. Насріддінова заарештували у Брукліні, де він проживав не один рік, а Гольцева та Пузирьову — в готелі на Манхеттені. Контрабандисти там заночували перед зустріччю зі своїм спільником.

 

«Арешти, оголошені сьогодні, — прокоментував ситуацію помічник міністра торгівлі з питань експортного правозастосування міністерства торгівлі США Метью С. Аксельрод, — демонструють нашу постійну зосере­дженість на боротьбі з незаконними російськими мережами закупівель. Особливо на тих, які намагаються придбати конфіденційні американські технології, що є критично важливі пріоритетні статті для російських військових».