На стадії знайомства: з новим тренером «Динамо» вперше за довгий час здобуло перемогу в ЧУ

15.11.2023
На стадії знайомства: з новим тренером «Динамо» вперше за довгий час здобуло перемогу в ЧУ

Сенсаційно перегравши в Лізі чемпіонів «Барселону», так само несподівано «Шахтар» у чемпіонаті країни поступився «Дніпру-1». (Фото з сайту shakhtar.com.)

Зміна тренера — це завжди нові емоції, перестановки та пертурбації.

 

Звісно, дає це все футболістам багато позитиву.

 

Отримавши нового наставника, на хвилі душевного підйому футболісти «Шахтаря» переграли в Лізі чемпіонів «Барселону». А згодом — поступилися «Дніпру-1» в чемпіонаті України. Такі ось гойдалки.


«Моє призначення відбулося дуже швидко, ми все ще на тій стадії, коли я вивчаю гравців», — наголосив головний тренер «гірників» Маріно Пушич.

 

У поєдинку проти дніпрян «помаранчево-чорних» вистачило лише на один тайм. А на початку другого, умовно кажучи, підопічні Пушича посипалися. На додачу до пропущеного гола «в роздягальню», після перерви «гірники» швидко отримали в свої ворота ще два м’ячі, й далі, за словами наставника, уперлися в стіну.


Керманич «Дніпра-1» Юрій Максимов чітко підмітив, що нині в «Шахтаря» можливостей для глибокої ротації складу немає. Звідси й енергетичний дефіцит, про який після невдачі згадав керманич «гірників».

 

«Коли ти пропускаєш два голи поспіль — ти втрачаєш енергію, твоя віра в позитивний результат теж зменшується», — оцінив стан своєї команди Пушич після трьох пропущених м’ячів.


Зрештою, зрозуміло, що на «Шахтар» та його очільника попереду чекає багато роботи. І захистити чемпіонський титул буде непросто.

 

«Ми продовжимо грати так, як зараз, і сподіваюся, що результати будуть кращими за сьогоднішні. Чи потрібно нам щось додати? Я задоволений своїми гравцями, і на зимовій перерві ми побачимо, чи необхідно нам іще щось», — констатував Пушич.


Одразу вдалося вдихнути в команду нове життя й в. о. головного тренера «Динамо» Олександру Шовковському. Після заміни очільника динамівці здобули першу за чотири тури перемогу в ЧУ.


«Останнім часом ми не могли здобути такі потрібні нам очки. У результаті наш головний тренер прийняв рішення подати у відставку, а мені доручили керувати командою. Протягом останніх днів ми насамперед спробували вивести хлопців на правильний емоційний рівень. А вже потім прагнули дати їм новий сплеск бажання грати футбол, і грати так, як ми це бачимо», — розповів Шовковський.


Нова сторінка його тренерської кар’єри розпочалася гостьовим матчем проти лідера чемпіонату — «Кривбасу». І перемогу «біло-синім» вдалося отримати не в останню чергу завдяки скандальному вилученню на 12-й хвилині матчу гравця криворізького клубу Данила Безкоровайного.


«Я вважаю, що там не було ні червоної, ні навіть жовтої картки. Коли на матчі є VAR і він не може оцінити епізод, у якому Ванат падав і красиво «малював». Честь йому й хвала, що йому так пощастило. Але я не розумію, навіщо тоді VAR», — обурювався головний тренер «Кривбасу» Юрій Вернидуб.


При цьому в «Динамо» вважають навпаки. І зауважують, що моменти у футболі трактують судді.


Після поразки динамівцям «Кривбас» відкотився на третю сходинку, пропустивши поперед себе «Дніпро-1» та «Полісся».

 

Дебютант УПЛ із Житомира невтомно продовжує дивувати футбольну спільноту України: дев’ять перемог у 14 матчах і друге місце в турнірній таблиці. Дехто прогнозує цій команді навіть чемпіонське майбутнє.


Вольова перемога над «Металістом-1925» наставника житомирян Юрія Калитвинцева потішила особливо: «Ми припустилися однієї помилки на початку матчу. Але далі вся гра проходила під нашим контролем. Після перерви мені сподобалася агресія, сподобалося, що хлопці не дивилися на табло, я відчув, що вони розуміють відповідальність за результат. Дуже сподобалася динаміка, дуже сподобався контроль м’яча і з’явилися гострі передачі».

 

До слова, на матч до Житомира «Металіст-1925» прибув на чолі з Олегом Голодюком, який на тренерському містку замінив Едмара. Колишній гравець «Металіста» та збірної України вирішив продовжити тренерську роботу за кордоном, тож передав естафету своєму помічнику.


Що ж, у нинішньому сезоні в УПЛ тренери приходять і відходять, як кораблі на поромній переправі. При цьому чергова тренерcька проблема виникла у «Зорі». Удруге від початку сезону там сталася тренерська відставка.

 

Слідом за Ненадом Лалатовичем луганський клуб вирішив залишити Валерій Кривенцов. Заяву про відставку за власним бажанням вітчизняний наставник написав після конфлікту з панамським легіонером клубу Едуардо Герреро, який виник у роздягальні в перерві матчу «Зорі» з «Маккабі» в Лізі конференцій (1:3).


Найближчим часом із луганською командою працюватиме спортивний директор клубу Юрій Коваль, а далі, можна передбачити, футболістам представлять іще одного повноцінного наставника.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 14-й тур. «Колос» — «Минай» — 2:0, «Оболонь» — «Ворскла» — 0:1, «Полісся» — «Металіст-1925» — 2:1, «Олександрія» — «Верес» — 1:0, «Кривбас» — «Динамо» — 0:2, «Зоря» — ЛНЗ — 1:2, «Чорноморець» — «Рух» — 2:3, «Шахтар» — «Дніпро-1» — 1:3.
Лідери: «Дніпро-1» — 30, «Полісся» — 29, «Кривбас» — 27, «Шахтар» — 24 (12 матчів), «Рух» — 24, «Колос» — 20, «Чорноморець» — 19 (13), «Динамо» — 19 (11).
* * *
Ліга чемпіонів. 4-й тур. Група Н. «Шахтар» — «Барселона» (Іспанія) — 1:0, «Порту» (Португалія) — «Антверпен» (Бельгія) — 2:0.
Турнірне становище: «Барселона», «Порту» — 9, «Шахтар» — 6, «Антверпен» — 0.
Ліга конференцій. 4-й тур. «Зоря» — «Маккабі» (Т.-А., Ізраїль) — 1:3, «Брейдаблік» (Ісландія) — «Гент» (Бельгія) — 2:3.
Турнірне становище: «Гент» — 10, «Маккабі» — 6 (3 матчі), «Зоря» — 4 (3), «Брейдаблік» — 0.