На радість фанатам і збірній: українські легіонери вдало виступають у топлігах Європи

06.12.2023
На радість фанатам і збірній: українські легіонери вдало виступають у топлігах Європи

У грі проти «Брайтона» український легіонер «Челсі» Михайло Мудрик, заробивши пенальті, допоміг «аристократам» досягти переможного результату. (Фото з сайту ua-football.com.)

Не чекаючи остаточного завершення кваліфікаційних баталій у відборі на Євро-2024, УЄФА в німецькому Гамбургу провела жеребкування його фінальної стадії.

 

На одну з трьох досі відкритих позицій, як відомо, претендує збірна України, й у разі успішного подолання весняного двораундового відсіву «синьо-жовтих» чекатиме група Е з національними колективами Бельгії, Словаччини та Румунії.


За словами Сергія Реброва, для потрапляння української збірної на майбутній чемпіонат Європи важливим буде стан, у якому перебуватимуть лідери команди перед березневими матчами кваліфікаційного «плей-оф».


Значну частину основи української команди становлять легіонери, тож упродовж підготовчого процесу до вирішальних баталій весни увага тренерського штабу української збірної буде прикута до клубних чемпіонатів Старого світу, де нині на провідних ролях перебуває чимала кількість вітчизняних збірників.

Іспанські пристрасті

Так, продовжує всіх дивувати іспанська «Жирона» з українцями Віктором Циганковим та Артемом Довбиком у складі — каталонці йдуть другими, поступаючись «Реалу» лише за додатковими показниками.

 

І Циганков, і Довбик — серед найбільш результативних гравців каталонців: в екскапітана «Динамо» цього сезону три голи та два асисти, а в Артема — сім голів та п’ять результативних передач. На тлі такого вдалого дебюту Довбиком, подейкують, уже цікавляться «Атлетіко» та міланський «Інтер».

 

«Жирона» начебто й не проти відпустити форварда, але лише влітку і лише за 30 мільйонів євро. І така позиція цілком логічна, адже до кінця футбольного року, зважаючи на нинішню гру каталонців, трансферна вартість і Довбика, і Циганкова, яким цікавляться в Англії та Німеччині, лише зросте.


На тлі травми конкурента — Кепи — п’ять матчів поспіль за «Реал», у тому числі в Лізі чемпіонів, зіграв Андрій Лунін. В усіх поєдинках український голкіпер отримав досить високі оцінки, а у грі з «Брагою» навіть відбив пенальті.

 

Щоправда, ясності щодо клубного майбутнього Андрія, в якого наступного літа закінчується контракт із мадридцями, немає. Іспанські ЗМІ переконують, що наставник «вершкових» Карло Анчелотті не бачить Луніна першим номером команди, за відсутності травмованого Куртуа роблячи ставку саме на Кепу.


Минулого тижня італійський фахівець лише підтвердив такі чутки, заявивши, що «Лунін був готовим замінити Кепу»: такі слова не сподобались ні фанатам мадридців, ні одноклубникам українця, які відзначають його професіоналізм та гарну гру.

 

Не зрозумів таких заяв, схоже, і сам Лунін, адже Анчелотті довелось зустрічатись із ним тет-а-тет та пояснювати свою позицію — публічно ж він визнав, що Андрій ще матиме шанси вийти на поле.


Утім поки все виглядає так, що дон Карло не розраховує на Луніна у довгостроковій перспективі, оскільки, за словами іспанських медіа, просить залишити в клубі на наступний рік саме Кепу.

 

Таким чином, коли повернеться Куртуа, саме Андрій буде третім зайвим. Тому, найімовірніше, це все ж останній його рік у «Реалі». Тим паче, що претендентів на нього вистачає: інтерес проявляють «Бетіс» та «Селтік», а також кілька клубів німецької Бундесліги — усі вони планують поборотися за українця вже влітку, коли той стане вільним агентом.

 

Натомість «Вільярреал» готовий заплатити «Реалу» за трансфер голкіпера вже взимку, але мадридці поки не готові розлучатись з Андрієм посеред сезону.

Після вдалої серії матчів за «Реал» за Луніним полюють клуби з Іспанії та Німеччини.
Фото: ВВС.


Значно гірші справи у Романа Яремчука, який виступає в Ла Лізі на правах оренди за «Валенсію». Нападник української збірної зазвичай виходить на заміни наприкінці матчів, ще не відзначившись результативними діями.

 

ЗМІ навіть писали, що «кажани» хочуть достроково розірвати оренду Романа та повернути його в «Брюгге», але ця інформація поки не підтвердилась. Але проблеми з адаптацією у нього таки є, що й визнав наставник валенсійців Рубен Бараха, який, однак, поки продовжує вірити у прогрес футболіста.


«Роман перейшов у «Валенсію« в останній день літнього трансферного вікна та не провів із командою передсезонний збір. Також він багато їздив зі збірною України. Йому нелегко адаптуватися. Ми всі сподіваємось на покращення. Він може бути нам корисним», — сказав Бараха.

Прогресивний поступ

Усе краще і краще виступають за нові клуби в Серії А Руслан Маліновський та Віктор Коваленко. Після переходу з «Марселя» до «Дженоа» Руслану спочатку вдавалось не все, але в останніх матчах він відзначився двома голами завдяки своїм фірмовим дальнім пострілам.


Поки лише на заміни в «Емполі» виходить Коваленко, який поступово стає у своїй команді «джокером», адже відзначається результативною дією у трьох турах поспіль: спочатку вихованець «Шахтаря» приніс команді сенсаційну перемогу над «Наполі», згодом після його удару автоголом «відзначився» захисник «Сассуоло», а в «українському» дербі з «Дженоа» Віктор відзначився асистом.


Регулярну ігрову практику отримують і всі п’ять наших легіонерів в АПЛ. Троє з них — Миколенко, Забарний та Зінченко — є залізними гравцями основи та лідерами своїх команд. Віталій Миколенко, котрий починав сезон у запасі, швидко повернув собі місце у старті й навіть встиг відзначитись двома голами.

 

Та й «Евертон» почав показувати набагато кращу гру, ніж торік, коли врятувався від вильоту лише в останньому турі. Однак «мерсисайдці» знову опинились у зоні ризику після зняття 10 очок за фінансові порушення.

 

Рішення поки не остаточне, адже «Евертон» подав апеляцію, але, схоже, з нинішнім рівнем гри він зможе зберегти прописку і без перемоги в суді.


Усі матчі сезону за «Борнмут» в АПЛ провів Ілля Забарний, який разом із командою також бореться за виживання. Натомість «Арсенал» із Зінченком у складі другий рік поспіль веде боротьбу за чемпіонство: Олександр уже встиг відзначитись і голом, і «асистом».


Чергує виходи з лавки та в основі «Челсі» Михайло Мудрик, якому, попри шалений потенціал, поки не вистачає стабільності, як, у принципі, й усій команді. Але останній матч із «Брайтоном» Михайло точно може занести собі до активу: «вінгер» української збірної заробив пенальті, з якого лондонці забили вирішальний м’яч.


Радує також прогрес 19-річного хавбека «Брентфорда» Єгора Ярмолюка, який, перейшовши до основи клубу влітку, вже встиг дебютувати в АПЛ.

 

Ба більше, у матчі з «Арсеналом» він став наймолодшим гравцем «бджіл» за 76 років (із 1947 року), який зіграв у рамках вищого дивізіону чемпіонату Англії з перших хвилин. Загалом в активі Єгора вже шість ігор в англійській першості.

 

ЖЕРЕБ
Результати жеребкування фінальної частини Євро-2024
Група A: Німеччина, Шотландія, Угорщина, Швейцарія
Група B: Іспанія, Хорватія, Італія, Албанія
Група C: Словенія, Данія, Сербія, Англія
Група D: Переможець «плей-оф» А (Польща / Уельс / Фінляндія / Естонія), Нідерланди, Австрія, Франція
Група E: Бельгія, Словаччина, Румунія, Переможець «плей-оф» B (Ізраїль / Боснія і Герцоговина / Україна / Ісландія)
Група F: Туреччина, Переможець «плей-оф» C (Грузія / Греція / Казахстан / Люксембург), Португалія, Чехія