За чітко визначеним маршрутом: «Шахтар» та «Динамо» зберігають статус прихованих лідерів УПЛ

06.12.2023
За чітко визначеним маршрутом: «Шахтар» та «Динамо» зберігають статус прихованих лідерів УПЛ

Несподівано поступившись удома «Ворсклі», «Дніпро-1» втратив одноосібне лідерство в чемпіонаті країни. (Фото з сайту scdnipro1.com.ua.)

Курчат рахують восени, а підсумки футбольного сезону підбивають наприкінці весни.


Без сумніву, в другій частині чемпіонату України його учасники ще не раз мінятимуться місцями.

 

І, звісно, най­запекліша боротьба точитиметься за чемпіонство.

 

У нинішньому розіграші претендентів на золоті нагороди незвично багато: наразі одразу п’ять колективів сміливо можна називати учасниками чемпіонської гонки.


При цьому обидва вітчизняні гранди — «Шахтар» та «Динамо» — й досі не можуть вийти з тіні конкурентів.

 

На екваторі турніру пара найтитулованіших клубів країни все ще перебуває поза призовою трійкою, а процес набору очок відбувається у них доволі проблематично, хоча саме вони за втраченими очками є прихованими лідерами перегонів.


Тим часом «гірники» вже забронювали для себе місце у весняній частині єврокубків. Після мінімальної перемоги у п’ятому турі групового раунду Ліги чемпіонів над бельгійським «Антверпеном» підопічні Марино Пушича гарантовано вже мають місце у «плей-оф» Ліги Європи.

 

А щоб вийти з групи до 1/8 фіналу суперліги, «Шахтарю» в заключному матчі основного раунду потрібно в гостях переграти «Порту».


Змагання на два фронти — це завжди особлива історія. Не маючи у нинішньому сезоні можливостей для глибокої кадрової ротації, «помаранчево-чорні» подекуди змушені економити сили.


«Першим таймом я геть невдоволений, тому що ми грали занадто повільно, а коли ти занадто повільний, то не маєш змоги створювати достатню кількість моментів. Другий тайм мені дуже сподобався — це був зовсім інший «Шахтар». У цілому ми в будь-якому разі заслуговували на перемогу в цій грі, і я вважаю, що в другій половині ми діяли дуже добре, створили чимало моментів, двічі забили і могли ще більше», — так прокоментував поєдинок 16-го туру ЧУ проти «Металіста-1925» очільник «гірників» Пушич.


А от наставнику «Динамо» Олександру Шовковському по грі його підопічних в Ужгороді проти «Минаю» взагалі сказати було нічого. Лише кілька хвилин команди провели на футбольному полі.

 

Далі ж було дві повітряні тривоги, сніг та сутінки, після чого офіційні особи УАФ прийняли рішення про неможливість догравання поєдинку в день матчу й перенесення його на іншу дату.


Вочевидь, в організаційний процес гри втрутилися форсмажорні обставини, утім відсутність на клубному стадіоні «Минаю» штучного освітлення трохи дивує, оскільки це суперечить вимогам УАФ щодо акредитації арени для проведення на ній поєдинків УПЛ.

 

Дехто вважає, що за таких обставин ужгородському клубу мають зарахувати технічну поразку, утім рішення про перенесення гри делегат УАФ приймав за згодою представників обох команд, тож, думається, динамівці в подальшому навряд чи вимагатимуть від контрольно-дисциплінарних органів радикальних кроків.


Натомість серйозний розбір польотів з командою, думається, проведе головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов. Після поразки «Ворсклі», котра коштувала дніпрянам лідерства, наставник заявив, що не зрозумів хлопців.


«Я задоволений тими футболістами, що є в нас у команді, але в цій грі щось пішло не так. Вигравали, все було добре, але після гола віддали м’яч, сіли в оборону і пропустили два голи. Скажімо так: сьогодні був не наш день. До цієї зустрічі хлопці грали, як ми і планували. Будемо спілкуватися з ними, чому сьогодні так сталося», — зазначив Максимов.


Осічкою лідера скористався «Кривбас» і вдруге в сезоні вийшов на лідерську позицію. Для домашньої перемоги над «Олександрією» команді Юрія Вернидуба довелося серйозно попрацювати: вирвати перемогу в поєдинку, в якому потрібно було відіграватися, криворіжці змогли лише наприкінці гри, за п’ять хвилин зробивши переможний «дубль».


«Сьогодні я побачив багато класного футболу. Дуже радий, що «Кривбас» іде своїм шляхом. І цей шлях ми вибрали разом з хлопцями. Хочу прийти туди, куди ми плануємо дійти. Але це ми побачимо в наступному році, коли завершиться чемпіонат», — так, на перший погляд, незрозуміло й завуальовано Вернидуб висловився про чемпіонські амбіції «Кривбасу».

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 16-й тур. «Полісся» — «Верес» — 1:1, «Колос» — «Оболонь» — 0:0, «Кривбас» — «Олександрія» — 2:1, «Дніпро-1» — «Ворскла» — 1:2, «Чорноморець» — ЛНЗ — 1:3, «Шахтар» — «Металіст-1925» — 2:0, «Зоря» — «Рух» — 0:0. Матч «Минай» — «Динамо» перенесено.
Лідери: «Кривбас», «Дніпро-1» — 33, «Полісся» — 31, «Шахтар» — 28 (14 матчів), «Рух» — 25, «Динамо» — 22 (12), «Ворскла» — 22, «Колос» — 21 (15), ЛНЗ — 20.