Українські плавці завершили чемпіонат Європи на короткій воді з двома медалями

13.12.2023
Українські плавці завершили чемпіонат Європи на короткій воді з двома медалями

На чемпіонаті Європи на короткій воді Михайло Романчук приніс Україні дві «бронзи». (Фото з сайту suspilne.media.)

Після здобуття на Іграх у Токіо двох олімпійських нагород плавець-стаєр Михайло Романчук почав працювати над розширенням своїх спортивних горизонтів. Із басейну він вийшов у відкриту воду.

 

І тепер у широкому спектрі його профільних довгих дистанцій є ще й олімпійський водний марафон, довжина котрого становить 10 км.


Упродовж двох останніх років Михайло активно освоював новий для себе вид: не обходилося без прикростей, як-то удар у ніс ногою від суперника під час боротьби за кращу позицію чи, скажімо, далекі від призових місць результати. Утім, за словами, Романчука, на відкритій воді він робить лише перші кроки.

 

А от у басейні для дворазового олімпійського призера вже давно все знайоме. І на чемпіонаті Європи-2023 на короткій воді, котрий приймало румунське місто Отопень, титулований український стаєр підтвердив свій клас.


Можливо, дехто очікував від Михайла вищих результатів, утім і дві «бронзи», здобуті ним на 1500 м та 800 м, виглядають досить пристойно, адже цьогорічний ЧЄ на короткій воді точно не був для нього головним стартом сезону.


Завершивши без медалей цьогорічний чемпіонат світу, Романчук, думається, прагнув сатисфакції. В Отопені він приніс Україні перші з 2019 року медалі європейського форуму на короткій воді.

 

Тож, без сумніву, потішив не тільки себе, а й усю українську спільноту плавців. Знаковість успіху Михайла на 1500 м відзначила і його дружина Марина Бех-Романчук.

 

«Вітаю тебе, душа моя! Ти як завжди мій герой і моя гордість. Така важлива і цінна медаль!» — написала в своєму інстаграмі іменита легкоатлетка.


Після виступу на липневому ЧС у японській Фукуоці Романчук мав тривалу паузу.

 

«Рішення поїхати на Євро-2023 прийшло само собою. Адже треба показувати результат і представляти Україну. Зробити якнайкраще це все, незважаючи на те, хто там буде і наскільки важко це буде. Адже все ж таки недовгий період часу я готуюся. Зрештою, хоч ці змагання і будуть дуже відповідальними, але все ж таки вони більш підготовчі до чемпіонату світу та Олімпійських ігор», — так анонсував свою поїздку на континентальний форум Романчук.


Приїхавши до Румунії далеким від своїх оптимальних кондицій, форму лідер збірної набирав уже по ходу змагань. До фіналу на 1500 м Михайло потрапив із шостим часом, однак у безпосередній боротьбі за медалі зумів випередити низку конкурентів. Загалом, в обох своїх медальних запливах Романчук потрапляв у призи разом з ірландцем Даніелем Віффеном та французом Давідом Обрі.


Цікаво, що новоспечений дворазовий чемпіон Європи-2023 — Віффен — на Олімпіаді-2020 не зумів пробитися до фінальних запливів на 1500 м та 800 м, натомість в Отопені він значно пришвидшився й на дистанції 800 м побив світовий рекорд на короткій воді, котрий тримався 15 років.


Так само вагоме досягнення вдалося зробити на ЧЄ-2023 й українській чоловічій естафеті. Олександр Желтяков, Максим Овчинніков, Денис Кесіль та Владислав Бухов уперше за 16 років представляли Україну у фінальному запливі континентальної першості на короткій воді — 4 по 50 м комплексом.