На зимові канікули УПЛ «пішла» з несподіваним лідером

13.12.2023
На зимові канікули УПЛ «пішла» з несподіваним лідером

Перегравши в заключному матчі поточного року «Оболонь», динамівці взяли реванш у «броварів» за поразку в національному Кубку. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

В елітному футбольному дивізіоні розпочинається тривала зимова пауза.

 

До офіційних поєдинків УПЛ повернеться лише в останній вікенд лютого.

 

А до того часу в статусі зимового чемпіона перебуватиме сенсаційний «Кривбас».

 

Не сказати, що досягнення скромного колективу з Кривого Рогу виглядає аж зовсім неймовірним.

 

У новітній історії клубу можна відшукати період, коли криворізький колектив двічі поспіль здобував бронзові нагороди чемпіонату України (у 1999-му та 2000 роках).

 

Утім сьогоднішнє перебування «Кривбасу» на чолі турнірної таблиці УПЛ — щось абсолютно незвичайне, особливо враховуючи те, що після тривалої відсутності в еліті криворізький колектив проводить лише другий свій сезон.


Варто нагадати, що в 2013 році через фінансові проблеми «Кривбас» втратив статус професіонального клубу й, за великим рахунком, на певний час узагалі припинив існування.

 

Його ж повернення на профі-орбіту стало можливим завдяки увазі до своїх земляків президента України Володимира Зеленського, котрий у 2020 році дав доручення відродити клуб.


Спортивне ж переродження «Кривбасу» варто пов’язувати з приходом до клубу влітку 2022 року харизматичного наставника Юрія Вернидуба.

 

Тоді, граючи свій перший після тривалої перерви сезон в УПЛ, криворізька команда завершила чемпіонат країни на сьомій позиції.

 

Нині ж «Кривбас», власники котрого не приховували свого бажання бачити команду в єврокубках, перевершує навіть найбільш оптимістичні сподівання.


Додаткового шарму «Кривбасу» додає перебування на тренерському містку сімейного тандему Вернидубів, де батькові допомагає син — Віталій. Саме він прийшов на пресконференцію після нічийного поєдинку з «Зорею».

 

«Ми вигравали 2:0, але втратили перемогу. Нічия з гірким присмаком. Ми зосереджені на досягненні наших цілей. Головне зараз — добре відпочити та взимку як слід підготуватись до другої половини сезону», — констатував Вернидуб-молодший.


Втративши очки в матчі зі своєю колишньою командою, Юрій Вернидуб, без сумніву, мав не найкращий настрій.

 

«Треба працювати далі, щоб реалізовувати свої шанси, аби не втрачати очки. Найголовніше зараз для нас — ментально підготуватись, адже, коли ведеш боротьбу за високі місця, це дуже велике психологічне навантаження», — наголосив Віталій Вернидуб.


Загалом, в останньому турі 2023 року жодна з трьох перших команд перегонів не здобула перемоги. Принципове протистояння двох прямих претендентів на чемпіонство — «Полісся» та «Дніпра-1» — також завершилося внічию.

 

Геннадій Буткевич — президент абсолютного дебютанта елітного дивізіону із Житомира, котрий вирушив на зимову перерву на третій сходинці проміжного протоколу, підтвердив: «Боротимемося за медалі чемпіонату та за національний Кубок».


У затінку своїх скромніших опонентів на зимові канікули пішли «Шахтар» і «Динамо», утім за втраченими очками саме вони — приховані лідери ЧУ.


Після відставки Мірчі Луческу «біло-сині» перервали серію невдач і під орудою Олександра Шовковського здобули чотири перемоги поспіль, повернувшись таким чином до числа головних претендентів на чемпіонство.

 

Задоволений його роботою, президент «Динамо» Ігор Суркіс прийняв рішення підвищити статус наставника, позбавивши його приставки «в. о.».

 

«Шовковський уміє налаштовувати команду. Сподіваємося, ми станемо чемпіонами», — заявив динамівський президент.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 17-й тур. «Полісся» — «Дніпро-1» — 1:1, «Шахтар» — «Верес» — 2:0, «Кривбас» — «Зоря» — 2:2, «Ворскла» — «Рух» — 1:1, «Чорноморець» — «Колос» — 1:0, «Металіст-1925» — «Олександрія» — 0:3, «Динамо» — «Оболонь» — 2:0.
Матч ЛНЗ — «Минай» перенесено.
Лідери: «Кривбас», «Дніпро-1» — 34, «Полісся» — 32, «Шахтар» — 31 (15 матчів), «Динамо» — 28 (14), «Рух» — 26, «Ворскла» — 23, «Чорноморець» — 22 (16).