Досвід — на вагу золота: українська жіноча збірна з гандболу вперше за 14 років зіграла на ЧС

20.12.2023
Досвід — на вагу золота: українська жіноча збірна з гандболу вперше за 14 років зіграла на ЧС

У своєму заключному поєдинку основного раунду ЧС-2023 українські гандболістки поступилася Аргентині. (Фото з сайту handball.net.ua.)

Днями у Данії, Норвегії та Швеції завершився жіночий чемпіонат світу з гандболу. І там — уперше за 14 років — зіграла збірна України.

 

Результат на «мундіалі» команда Віталія Андронова показала більш ніж скромний, посівши 23-тє місце поміж 32 команд.

 

Утім зовсім не підсумкове місце «синьо-жовтих» має привертати до себе основну увагу.


Бронзова призерка Олімпійських ігор-2004 у складі гандбольної збірної України Олена Яценко наголошує, що важливим є сам факт участі вітчизняних гандболісток на планетарному форумі. Адже з власного досвіду вона знає, як складно потрапити на чемпіонат світу.

 

«Багато представників різних збірних з подивом дивилися на нашу команду, не розуміючи, як у таких непростих обставинах нам узагалі вдалося відібратися на світовий форум», — зауважив наставник «синьо-жовтих» Віталій Андронов.


Очільник збірної України зізнається: «Ми ніколи не бачили такого свята гандболу. Наші дівчата могли бачити кращих гандболісток планети лише по телевізору. А тут їм довелося грати проти них на одному майданчику».

 


Не дивно, що низку поєдинків українська збірна програла з розгромним рахунком.

 

«Для нас це неоціненний досвід. Це просто шалені матчі, ніколи таких матчів не було в кар’єрі в наших дівчат. Для нас це вперше, можливо, не так вийшло, як ми готувалися, і в нас було багато помилок, багато невпевненості в собі», — розповіла ліва півсередня збірної України Тетяна Поляк.


Нинішня українська збірна — це молодий колектив, усі гравчині котрого грають за кордоном. Включно з представницями львівської «Галичанки», котра після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну змагається в польській суперлізі. За словами Віталія Андронова, його підопічним було абсолютно незвично грати у ритмі «через день» шість поєдинків.

 

«Дівчатам було важко фізично. Утім, головне навантаження — психологічне. Ми непогано розпочинали, але через 10-15 хвилин починали помилятися. Щоразу нас підводила дисципліна», — пояснив очільник збірної України.


Особливо болісною для молодої української команди стала невдача в грі з Нідерландами, котра завершилася з розгромом — 21:40.

 

«Дуже складно коментувати такі матчі. Незважаючи на рахунок, дівчата старалися, тому що кожна така гра для нас на вагу золота, де ми можемо зрозуміти, на якому рівні ми», — уточнив Андронов.


Загалом, на ЧС-2023 його підопічні здобули лише одну перемогу — над збірною Казахстану (37:24), котра дозволила українській збірній пройти з попереднього до основного раунду «мундіалю».


Досить близькою до ще однієї звитяги на ЧС збірна України була в своєму заключному поєдинку на турнірі, коли протистояла Аргентині. Однак і тоді українські гандболістки припустилися занадто великої кількості браку.

 

«Було багато втрат, не впоралися у грі один на один, не допомагали один одному. Дуже засмучені через цей матч. Хотіли виграти і поїхати з хорошим настроєм додому. Але не вдалось. Треба робити висновки. Це буде для нас дуже великий урок. Ми маємо бути кращими і не робити знову і знову ті самі помилки», — підсумувала ліва півсередня збірної України Юлія Андрійчук.

 

ТАБЛО
Чемпіонат світу. Жінки. Матчі збірної України. Попередній раунд. Група G. Бразилія — Україна — 35:20, Іспанія — Україна — 32:20, Україна — Казахстан — 37:24.
Підсумкове становище: Іспанія — 6, Бразилія — 4, Україна — 2, Казахстан — 0.
Основний раунд. Група 4. Україна — Чехія — 23:30, України — Нідерланди — 21:40, Аргентина — Україна — 25:20.
Підсумкове становище: Нідерланди — 10, Чехія, Бразилія, Іспанія — 6, Аргентина — 2, Україна — 0.
Півфінали. Швеція — Франція — 28:37, Данія — Норвегія — 28:29 ОТ. Фінал. Франція — Норвегія — 31:28. Матч за 3-тє місце. Данія — Швеція — 28:27.