Перевірити резерв: Олександра Меркушина та Артем Тищенко зуміли пробитись до основних біатлонних команд

27.12.2023
Перевірити резерв: Олександра Меркушина та Артем Тищенко зуміли пробитись до основних біатлонних команд

Разом зі Степаном Кінашем Олександра Меркушина стала головною мультимедалісткою чемпіонату України. (Фото: Getty Images.)

Під час різдвяних пауз у біатлонному сезоні Кубка світу вітчизняні стріляючі лижники зазвичай проводять чемпіонат України у Сянках, який розцінюється як відбірковий турнір на потрапляння до основної команди.

 

Так сталось і цього року: в Сянках не виступали лідери команд Дмитро Підручний та Юлія Джима, котрі готуються до комерційної «Різдвяної гонки», натомість шанси проявити себе отримали ті, кого давно не бачили на біатлонних аренах, зокрема легендарні сестри Семеренко.


Чемпіонат України стартував із класичних змішаних естафет, де перемогу здобула збірна Сумської області у складі Владислава Чихаря, Богдана Борковського, Віти та Валентини Семеренко.

 

Для обох титулованих сестер, котрі зараз тренуються з особистим тренером Григорієм Шамраєм, це перші офіційні старти цього сезону.

 

Попри певний скепсис уболівальників, 37-річні біатлоністки поки не думають про завершення кар’єри, розцінюючи вдалий виступ на ЧУ як можливість відібратись на міжнародні старти.

 

«Чи може чемпіонат України вплинути на наші перспективи? Так, звичайно, для цього й тренуємося, щоб надалі піти трішки вище. Гадаю, що далі буде краще. Будемо сподіватися, щоб у всіх було все добре», — розповіла Валентина.


Натомість в особистих гонках тріумфували інші біатлоністки. За нагороди жіночого спринту боротьбу вели біатлоністки основної збірної України, зокрема, Анна Кривонос, Любов Кип’яченкова і Дар’я Блашко, які розпочинали сезон на Кубку світу.

 

Зрештою, перемогла Кип’яченкова, яка майже на 12 секунд випередила молодшу сестру Анастасії Меркушиної Олександру. Проте в гонці переслідування, яка, до речі, була вирішальною за потрапляння на етап Кубка світу в Обергофі, за відсутності Кип’яченкової тріумфувала саме Олександра. Це третя особиста перемога 18-річної Меркушиної у межах чемпіонату України.

 

Два попередні «золота» вона здобула у сезоні 2019/20, вигравши дві спринтерські гонки у Тисовці. Тож тепер саме вона стане шостою біатлоністкою, яка приєднається до основної команди в Обергофі.


А у чоловічому спринті найсильнішим став Степан Кінаш, котрий цього року виграв один з етапів юніорського Кубка IBU, а представник основи Антон Дудченко фінішував лише третім. У переслідуванні Кінаш став другим, поступившись лише досвідченому Руслану Ткаленку, котрий розраховує повернутись на Кубок світу.


Проте на наступний етап КС в Обергофі поїде за підсумками ЧУ не Ткаленко, а Артем Тищенко, котрий виграв конкуренцію за п’яте місце в основі у Дениса Насико.

 

На ЧУ в Сянках Тищенко та Насико змагались лише у змішаній естафеті на третьому етапі. Тищенко посів третє місце у складі Чернігівської області, пробігши свій етап без промахів та з кращим часом.


Крім цього, дебютний виклик у цьому сезоні на Кубок світу отримав 20-річний Віталій Мандзин, який у грудні виступав на Кубку IBU та чотири рази оновлював особисті рекорди на цьому рівні. А трійка лідерів у складі лишилась незмінною: Дмитро Підручний, Артем Прима та Антон Дудченко.